Harry Wichers vindt ultraraffinage de boosdoener in onze voeding dat de volksgezondheid in gevaar brengt. Hij is hoogleraar aan de Wageningen Universiteit en onderzoekt de interacties tussen voeding en het afweersysteem. Wanneer het gaat om het gezonder maken van ons voedsel is hij ervan overtuigd het niet aan de voedingsindustrie over te laten, maar het heft in eigen handen te nemen.
UPFs zijn schuldig aan zo ongeveer alles wat slecht is aan voedsel. Na het vet, de suiker en het zout, is dit dé boosdoener. En wat zal er daarna nog allemaal komen? Van dat vet, suiker en zout kunnen we in ieder geval zeggen dat de discussie heel wat genuanceerder is geworden sinds de hoogtijdagen van de heksenjacht: geen van deze voedingsingrediënten alléén is slecht gebleken te zijn.
Gaat dat ook met UPFs gebeuren?
Rommeldefinitie
Met het NOVA-concept, dat aan de basis ligt van de UPF-hype, kon en kan ik slecht uit de voeten. Ik vind het geen volledige onzin, en ik denk ook dat er (heel veel) rommelvoedsel op de markt is. En ik denk ook dat dat laatste geen toeval is, want het levert veel geld op. Maar NOVA is veel te grofstoffelijk en volledig ongeschikt om in de wetenschap te gebruiken, zeker om er allerlei nare ziektes aan te koppelen. Gelukkig lijken er meer onderzoekers te zijn die vraagtekens zetten bij de wetenschappelijke functionaliteit van de NOVA-classificatie. Wat overigens niet hetzelfde is als emotionele functionaliteit, want wat is het fijn als het leven overzichtelijk lijkt te worden.
De voedselsamenstelling telt
Ik vind UPF een loos begrip. We moeten specifieker worden over de samenstelling van voedsel en wat dat voor consequenties heeft voor onze gezondheid. Voedingspatronen zijn daarbij een sleutel, maar niet de enige zaligmaker. Ik denk dat er wel degelijk gezondere en minder gezonde voedingsproducten zijn. Bij de gezondere denk ik aan weinig geraffineerde (in de zin van uit elkaar gepeuterde grondstoffen en weer bij elkaar gegooide bestanddelen) producten. Héle voedingsmiddelen dus die best bewerkt mogen zijn, want dat levert betere houdbaarheid, veiligheid en biobeschikbaarheid op.
Voedselbewerking heeft eraan bijgedragen dat we zijn wie we zijn. Wat nooit de bedoeling is geweest, is dat we voedselproducten gingen ontwerpen waaruit de ontelbare, maar essentiële, bestanddelen zoals voedingsvezel, belangrijke vetzuren en micronutriënten als vitaminen en mineralen (en
Ultraraffinage en (verkeerde) herformulering leiden tot makkelijk doorslikbare voedingsproducten met veel lege calorieën, zoals Kevin Hall en het trio Ciaran Forde, Monica Mars en Kees de Graaff hebben aangetoond. Door het wegwerken van de originele structuur schuif je zó 500 calorieën extra naar binnen, en dat iedere dag weer. Hap, slik, weg. Geen wonder dat er problemen ontstaan. Maar daar is niet zozeer de voedselbewerking schuldig aan, als wel de ultraraffinage en formulering.
Ons ideale voedingspatroon
Ik zou graag zien dat we minder uit-elkaar-getrokken producten in ons voedingspatroon inpassen. Wondervoedsel bestaat niet, maar bijvoorbeeld producten rijk aan vezels en omega-3 beveel ik van harte aan. Ook het dagelijks consumeren van alle kleuren van de regenboog om variatie te bereiken en een beetje matig te zijn met de hoeveelheid.
Het gaat om onze gezondheid. Dat kaarten de UPF-aanklagers (en zij niet alleen) terecht aan. En wel om onze vólksgezondheid, gezien de onrustbarende cijfers rondom overgewicht en alle daarmee geassocieerde klachten en kosten. Volksgezondheid is ONZE gezondheid, en daar dienen wijzelf voor op te staan. Dat wil zeggen, de overheid, want de overheid dat zijn wij met z’n allen
Welzeker kan de voedingsindustrie een belangrijke rol spelen in het gezonder maken van voedsel, maar nooit eindverantwoordelijk zijn. Dat is niet hun missie in een kapitalistische samenleving. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als het verdienmodel gaat botsen met de goede voornemens. De volksgezondheid is niet geschikt om speelbal van marktwerking te zijn. We moeten zelf onze grenzen aangeven, met de overheid als onze stem. Als die anders klinkt dan wat we willen: de volgende keer het juiste vakje rood maken in het stemhokje! Mijn advies is om niet te stemmen op een partij die zegt dat de markt het allemaal wel zal regelen.
Dit artikel afdrukken
Gaat dat ook met UPFs gebeuren?
Rommeldefinitie
Met het NOVA-concept, dat aan de basis ligt van de UPF-hype, kon en kan ik slecht uit de voeten. Ik vind het geen volledige onzin, en ik denk ook dat er (heel veel) rommelvoedsel op de markt is. En ik denk ook dat dat laatste geen toeval is, want het levert veel geld op. Maar NOVA is veel te grofstoffelijk en volledig ongeschikt om in de wetenschap te gebruiken, zeker om er allerlei nare ziektes aan te koppelen. Gelukkig lijken er meer onderzoekers te zijn die vraagtekens zetten bij de wetenschappelijke functionaliteit van de NOVA-classificatie. Wat overigens niet hetzelfde is als emotionele functionaliteit, want wat is het fijn als het leven overzichtelijk lijkt te worden.
NOVA is veel te grofstoffelijk en volledig ongeschikt om in de wetenschap te gebruiken, zeker om er allerlei nare ziektes aan te koppelenHebben we dan een heel strikte definitie nodig van UPFs? Daarop zeg ik ook al ‘nee’. Het zou een uitdaging worden voor de voedingsindustrie om de marges van zulke definities op te zoeken. Terwijl het tegen de maatschappelijke achtergrond van vergrijzing en exploderende kosten van gezondheidszorg, de hoogste tijd is om voeding gezonder te maken. Net zoals het tijd is om beleid te formuleren dat op ziektepreventie gebaseerd is. Voeding(spatronen) verdient daarin een plaats.
De voedselsamenstelling telt
Ik vind UPF een loos begrip. We moeten specifieker worden over de samenstelling van voedsel en wat dat voor consequenties heeft voor onze gezondheid. Voedingspatronen zijn daarbij een sleutel, maar niet de enige zaligmaker. Ik denk dat er wel degelijk gezondere en minder gezonde voedingsproducten zijn. Bij de gezondere denk ik aan weinig geraffineerde (in de zin van uit elkaar gepeuterde grondstoffen en weer bij elkaar gegooide bestanddelen) producten. Héle voedingsmiddelen dus die best bewerkt mogen zijn, want dat levert betere houdbaarheid, veiligheid en biobeschikbaarheid op.
Voedselbewerking heeft eraan bijgedragen dat we zijn wie we zijn. Wat nooit de bedoeling is geweest, is dat we voedselproducten gingen ontwerpen waaruit de ontelbare, maar essentiële, bestanddelen zoals voedingsvezel, belangrijke vetzuren en micronutriënten als vitaminen en mineralen (en
Voedselbewerking heeft eraan bijgedragen dat we zijn wie we zijnmisschien zijn er ook nog wel nanonutriënten) weg-geraffineerd zijn. En dan zijn we naar mijn mening bij de minder gezonde voedingsmiddelen aangekomen… Dat is overigens niks nieuws, en kon hier onlangs ook al uit de mond van Tiny van Boekel opgetekend worden. Het concept lege calorieën is niet veel jonger dan de weg naar Rome, en biedt naar mijn idee een verklaring voor gezondheidseffecten die aan UPFs worden toegeschreven. Laten we de discussie dáárover voeren. Verder is minder raffinage ook nog een bijdrage aan duurzaamheid. Joepie, eindelijk een mes dat aan twee kanten snijdt.
Door het wegwerken van de originele structuur schuif je zó 500 calorieën extra naar binnen, en dat iedere dag weerHap, slik, weg
Ultraraffinage en (verkeerde) herformulering leiden tot makkelijk doorslikbare voedingsproducten met veel lege calorieën, zoals Kevin Hall en het trio Ciaran Forde, Monica Mars en Kees de Graaff hebben aangetoond. Door het wegwerken van de originele structuur schuif je zó 500 calorieën extra naar binnen, en dat iedere dag weer. Hap, slik, weg. Geen wonder dat er problemen ontstaan. Maar daar is niet zozeer de voedselbewerking schuldig aan, als wel de ultraraffinage en formulering.
Ons ideale voedingspatroon
Ik zou graag zien dat we minder uit-elkaar-getrokken producten in ons voedingspatroon inpassen. Wondervoedsel bestaat niet, maar bijvoorbeeld producten rijk aan vezels en omega-3 beveel ik van harte aan. Ook het dagelijks consumeren van alle kleuren van de regenboog om variatie te bereiken en een beetje matig te zijn met de hoeveelheid.
Het gaat om onze gezondheid. Dat kaarten de UPF-aanklagers (en zij niet alleen) terecht aan. En wel om onze vólksgezondheid, gezien de onrustbarende cijfers rondom overgewicht en alle daarmee geassocieerde klachten en kosten. Volksgezondheid is ONZE gezondheid, en daar dienen wijzelf voor op te staan. Dat wil zeggen, de overheid, want de overheid dat zijn wij met z’n allen
Volksgezondheid is ONZE gezondheid, en daar dienen wijzelf voor op te staan
Welzeker kan de voedingsindustrie een belangrijke rol spelen in het gezonder maken van voedsel, maar nooit eindverantwoordelijk zijn. Dat is niet hun missie in een kapitalistische samenleving. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als het verdienmodel gaat botsen met de goede voornemens. De volksgezondheid is niet geschikt om speelbal van marktwerking te zijn. We moeten zelf onze grenzen aangeven, met de overheid als onze stem. Als die anders klinkt dan wat we willen: de volgende keer het juiste vakje rood maken in het stemhokje! Mijn advies is om niet te stemmen op een partij die zegt dat de markt het allemaal wel zal regelen.
In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk ook de introductie tot de gezondreeks of het overzicht van de serie Wat is gezond? met de drie thema's Wat is gezondheid?, Wat is gezonde voeding? en Wat is ultrabewerkt voedsel?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een Franse studie (Inserm, Inrae, Université Sorbonne Paris Nord et Paris Cité, Cnam), gepubliceerd in het tijdschrift PLoS Medicine, gebaseerd op de gezondheidsgegevens van 92.000 volwassenen, toont aan dat het eten van een industrieel dieet dat rijk is aan emulgatoren, additieven die zeer vaak worden gebruikt, het risico op bepaalde kankers aanzienlijk verhoogt, met name borst- en prostaatkanker.
In dit grote prospectieve cohort zijn associaties waargenomen tussen hogere inname van carrageen en mono- en diglyceriden van vetzuren (zoals E471) en het algehele risico op borst- en prostaatkanker.
(Door al dat geneuzel over suiker, vet, zout en koolhydraten worden schadelijke stoffen vergeten zoals mono- en diglyceriden van vetzuren, carrageen, gemodificeerd zetmeel, lecithinen, fosfaten, cellulosen, gommen en pectinen.)
Ik vind dat snoep-of-eten wel een beetje semantisch worden, moet ik zeggen. Ik zou toetjes maar als onderdeel van een maaltijd beschouwen. maar wie daar anders over wil denken is daar vrij in wat mij betreft.
Helaas Eva, hoe het er allemaal precies uit zou zien gaan we vanmiddag niet even bij elkaar typen, daarvoor is zoiets veel te complex. Maar we kunnen beginnen met denken, en daar wijze mensen aan laten werken, en dingen in samenhang (niet alleen vezels maar ook suiker, vetzuren enz.) proberen te zien.
Ja, obesogene omgeving is ook van belang, alsmede beweging, maar voeding/voedsel evenzeer. Die handschoen moeten we oppakken als levensmiddelentechnologen, -chemici, whatever.
Maar verder is er regelgeving nodig, juristerij dus uiteindelijk, want dat preventieakkoord is eerder een dode letter dan iets dat oplossingen gaat brengen. Van goede, maar niet verplichtende en vrijblijvende, bedoelingen hebben we op de wereld nou toch wel genoeg gehad, in de diverse vigerende crises, ook de obesitascrisis? En wat moet je met plannenmakerij die nooit uitgevoerd wordt, of veel te laat? Rondom de eteninname, slash obesitas, heb ik nog maar weinig zelfs maar plannenmakerij gezien, hooguit soort van geheven vingertje dat het allemaal je eigen verantwoordelijkheid is. Word ik ook erg verdrietig van. Om the late Jan Schäfer te parafraseren: van gelul val je niet af.
Harry Wichers, toetje, snoep dus. En toch wil ik de mensen niet te eten geven die dit eten als gezond ontbijt. Meer zelfs: het is met extra vezels, dus het lijkt voor veel mensen gezonder dan gewone yoghurt. Die 6,4% suiker (en al dat duur ingedikt water) zien ze dan vaak niet.
Het is maar een (nu ja, twee intussen) voorbeeld van een product natuurlijk, maar zoals je zelf aangeeft: producenten zoeken de marges op, de grijze zones. Hoe gaan ze dat niét doen bij regelgeving per nutritionele groep?
Daarnaast begrijp ik nog niet zo goed hoe zo'n regelgeving er dan concreet zou uitzien. Denk je dan aan iets als "een zuivelproduct mag nog maar x% suiker bevatten" en "een brood moet minstens x% vezels bevatten"? Of hoe zou dat kunnen?
De vraag van Eva (#10) was wel niet aan mij gericht, maar zoiets lijkt me nog niet zo'n slecht toetje. Nou ging mijn voorbeeld over vezels, maar wellicht kunnen we ook beginnen aan iets van een kader van regelgeving voor suikers (het VC weet hoeveel we daarvan in zouden moeten nemen, en liever niet meer dan dat), vetten (meer n-3 en zo), eiwitten (ook irt leeftijd) en zout, en zou ook dat als basis kunnen dienen voor wat acceptabel is in de voedselinname van de gemiddelde Nederlander. En dan maar weer producten verzinnen die daaraan bijdragen.
Oké, Wouter de Heij, maar er zijn mensen die die claims zien in de winkel en dan concluderen dat het 'gezond' is. En we weten dat dat idee eetgedrag mee kan bepalen, net zoals mensen een extra handje nemen als de chips 'light' zijn.
Maar goed, ijs is snoep: akkoord. Ik ben benieuwd wat je vindt van iets als dit, ook met extra vezels. Snoep of gezond bewerkt voedsel? https://www.delhaize.be/nl/shop/Zuivel-en-kaas/Yoghurt-en-alternatieven/Gezond/Yoghurt-Vezels-Granen-Probiotica/p/F2017032200107000000