Gefeliciteerd, u bent bevallen van een gezonde dochter (of zoon)! Dat hoor je als nieuwbakken moeder na de bevalling met een beetje geluk. En daarna begint de aftakeling van de nieuwgeborene. De strijd tegen het verval begint bij dag nul.

Dat zou je een reden kunnen noemen om het begrip gezondheid onmiddellijk van tafel te vegen. Want ‘gezond zijn’ is zó relatief dat het geen waarde heeft. Je bent gezonder dan je buurvrouw, dan vorig jaar of na een ingreep aan je blindedarm omdat de dokter het zegt.

Nogmaals, gezondheid zegt niets. Je bent gezond tot het tegendeel bewezen is. En als je gaat zoeken tot op microniveau valt er altijd iets te vinden wat je gezondheid nu of later gaat beïnvloeden. Van jeugdtrauma tot DNA-foutje. We zijn tikkende tijdbommen. Uiteindelijk volgt altijd de dood.

Je lijf wordt niet gezonder van behandelen omdat er nauwelijks aan de oorzaken van versneld verval door je leefstijl wordt gewerkt. Aan preventie wordt in Nederland nauwelijks wat uitgegeven
Symptoombestrijding
Onze zorg is gericht op symptoombestrijding. Om jouw bom wat langer te laten tikken. Wanneer je van je arts medicatie krijgt om een aandoening te behandelen is er vrijwel altijd sprake van lapwerk. De oorzaak verdwijnt niet. De aandoening verdwijnt, soms tijdelijk, naar de achtergrond en met een beetje pech moet je leren leven met de bijwerkingen.

Afgezien van bijvoorbeeld gips voor een gebroken been of rust bij een griepje, wordt je lijf niet gezonder van behandelen omdat er nauwelijks aan de oorzaken van versneld verval door je leefstijl wordt gewerkt. Aan preventie wordt in Nederland nauwelijks wat uitgegeven.

Leefstijl is de bom
Er wordt gedacht dat tachtig procent van de aandoeningen aan leefstijl gerelateerd zijn. Van kanker tot depressie en van jicht tot vruchtbaarheidsproblemen. Recente cijfers schatten bijvoorbeeld dat nog maar zeven procent van de volwassen Amerikanen géén metabole verstoring heeft. Dat wil zeggen dat er bij die zeven procent geen sprake is van een te grote middelomtrek, te laag HDL-cholesterol, te hoge bloeddruk, te veel triglyceriden of een teveel aan suiker in het bloed. Die metabole verstoring leidt tot een sluipende ontsteking in de weefsels die jaar na jaar je lijf teistert tot er zichtbare klachten ontstaan.

Ik weet dat ik cynisch klink. Gelukkig zijn steeds meer mensen in staat om de regie te pakken over hun eigen leefstijl.
Tot die tijd ben je wellicht wat vermoeider maar die afname in fitheid gaat zo geleidelijk dat je, ondanks je bolle buik, stellig kan beweren dat je kerngezond bent. Totdat je acuut naar het ziekenhuis moet vanwege een hartinfarct of bijvoorbeeld diabetes type 2 krijgt.

Door je functioneren, gevoel van fitheid of veerkracht te vergelijken met anderen kom je misschien tot de conclusie dat je gezond bent. Of gezonder dan anderen. “Ik hoef nog niet achter een rollator, ik heb minder medicijnen nodig dan mijn broer of ik doe nog steeds mijn boodschappen zelf.” Het maakt dat nog steeds te veel mensen gezondheid zien als iets waar je nauwelijks invloed op hebt. Het is je gegeven en het heeft met mazzel te maken. En bij de eerste mankementen zorgt de dokter wel voor je. Ik weet dat ik cynisch klink. Gelukkig zijn steeds meer mensen in staat om de regie te pakken over hun eigen leefstijl. Maar dat moet je wel kunnen.

Coaching in plaats van gezondheid
In 2011 startte de Academie voor leefstijl en gezondheid met opleidingen tot leefstijlcoach. De naam dekte de lading naar mijn idee: opleidingen die leefstijl relateerde aan gezondheid. Afgelopen voorjaar kwamen we tot de conclusie dat het begrip gezondheid niets zegt. Onze naam veranderen we per 2024 in Academie Coaching en Leefstijl.

We kunnen wel steeds meer mensen laten ervaren dat werken aan je leefstijl niet alleen je buik dunner maakt, maar vooral je leven leuker
Dat laat zien wat we doen: het combineren van kennis over leefstijl met vaardigheden om gedragsverandering bij mensen te begeleiden. Om ze te leren de regie te pakken over hun leven en leefstijl. Werken aan de oorzaken in plaats van symptomen bestrijden. Want dat blijft het doel: leefstijlartsen en leefstijlcoaches opleiden die een ander gesprek gaan voeren met mensen over leefstijl. Zonder vingertje. Want een gedragsverandering doorvoeren in je leefstijl is best lastig.

We kunnen het tikken niet stoppen. We kunnen wel steeds meer mensen laten ervaren dat werken aan je leefstijl niet alleen je buik dunner maakt, maar vooral je leven leuker. Waarbij we met zijn allen werken aan een samenleving waarin we langer en beter tikken. Zodat iedereen vanaf de wieg kans krijgt om aan de slag gaan met een goede leefstijl.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk ook de introductie tot de gezondreeks of het overzicht van de serie Wat is gezond? met de drie thema's Wat is gezondheid?, Wat is gezonde voeding? en Wat is ultrabewerkt voedsel?
Dit artikel afdrukken