16
Fotocredits: 'Roundup', Mike Mozart

Flash VoedselketenBayer laat Amerikanen schrikken: zonder glyfosaat wordt voedsel veel duurder

De hele Amerikaanse landbouw is in gevaar, schrijft chemieconcern Bayer in een open brief. Bayer, producent van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, trekt van leer tegen de Amerikaanse 'claimindustrie'.

Bayer kampt, sinds de overname van Monsanto, met talloze rechtszaken van mensen die claimen kanker te hebben gekregen van glyfosaat, onder de merknaam Roundup het meest verkochte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld. Voor de afhandeling van deze rechtszaken heeft Bayer miljarden gereserveerd. Geld dat het bedrijf liever zou steken in nieuwe innovaties om de productie van voedsel te stimuleren.

De gevolgen van de inmiddels meer dan 100.000 rechtszaken zullen te merken zijn aan elke eettafel in Amerika. “Op dit moment zijn de voedselprijzen al hoog. Zonder glyfosaat zullen de landbouwopbrengsten dalen, zal de landbouwgrond worden aangetast, zullen de kosten voor de boeren stijgen en zullen de voedselprijzen nog dramatischer stijgen.” Al 50 jaar is Roundup één van de meest belangrijke innovaties in de landbouw.

De Amerikaanse toezichthouder EPA en de Europese Efsa hebben het gebruik van glyfosaat goedgekeurd, zegt Bayer. Áls Bayer die wetenschappelijke bewijsvoering mag aanvoeren, wint het bedrijf de rechtszaken. Maar 'dankzij' de Amerikaanse claimindustrie, die met uitgebreide marketing- en advertentiecampagnes de rechtszaken aanwakkeren, krijgt het bedrijf daar bij de Amerikaanse lekenjury's vaak geen kans toe, met miljoenenvergoedingen tot gevolg.

Zulke jury's baseren zich volgens Bayer op 'junk science' en de classificering - in maart 2015 - door het International Agency for Research on Cancer (IARC) van glyfosaat als 'mogelijk kankerverwekkend', aldus Boerderij.

Boerderij - Bayer: glyfosaat-rechtszaken brengen Amerikaanse landbouw in gevaar - Boerderij, 24 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #16
  • 3 mei '24
  • 20:33

@14: die gras-graan discussie is hier al gevoerd door betere deskundigen op dit gebied dan ik ben. Het enige: de (gras)zaden apart is iets heel anders dan grazen in een kruidige gezonde weide. Laat staan superglyfosaat besmette GMO soja.
Over C15 en A1 versus A2.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #15
  • 3 mei '24
  • 20:24

#11 Laat ik jouw communicaties dan onnavolgbaar noemen. Met het risico om jou dan "in een onwetenschappelijke hoek te drukken" heb ik wat vraagtekens bij de deskundigen (Robert Clancy, John Campbell en Dr. Been die jij opvoert middels de linkjes. Het zijn mensen die al verschillende keren bekritiseerd en/of op de vingers getikt zijn door hun collega's vanwege allerlei compleet onbewezen claims over het gebruik van Ivermectine en (hydroxy)chloroquine voor de behandeling van Covid-19.

#16 En prompt doe je het wéér!

Jouw C15 linkje leidt naar een commercieel verhaal met allerlei linkjes naar kortingen op supplementen.
Het A1 versus A2 linkje leidt naar een chiropractor die onbalans en blokkades van de levensenergie opspoort.

Nog even en je gaat naar iemands sterrenbeeld informeren of geeft advies over welke stenen goed helpen.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #14
  • 3 mei '24
  • 18:39

Frank Buurman: bij jou posts raak ik vaak de weg kwijt over waar de draad nu over gaat. In je oorspronkelijke post stond overigens #12 ipv #11 vandaar dat ik reageer.

Als melkveehouder heb ik werkelijk geen idee wat het verschil is tussen grasgevoerd en graangevoerd. Granen zijn toch afkomstig van grassoorten? Koeien kunnen in tegenstelling tot mensen ook het blad en de stengels eten naast de zaden. Wat ik weet is dat je koeien niet teveel graankorrels moet voeren omdat ze anders metabolismestoornissen krijgen. Veel ruwvoer voeren aan koeien is hartstikke belangrijk. Doe ik elke ochtend wanneer ik het voermengsel voor de koeien bereid. Voornamelijk ruwvoer met wat schroten, een beetje geplette triticale en mineralen. De laatste weken wel met veel minder kuilgras in het mengsel omdat de koeien dat nu buiten uit de wei halen. Ooit hadden wij een koe die was ontsnapt en zich ‘s nacht aan de brokkenbak tegoed had gedaan. De volgende ochtend was ze hartstikke ziek. Gelukkig heeft ze het door goede zorgen (oa van de veearts) overleefd.

Verder leveren wij waar vraag naar is. Zoals bulkmelk met foute eiwitten voor het fabriceren van meukkaasjes voor de Franse Lidl. De plebs is er bij mee. Afgelopen kwartaal liep het storm met die goedkope maar blijkbaar smaakvolle camemberts zodat het volumecontract met de fabriek is opgeschroefd.
Wat C15 is, weet ik niet. Behalve dat het onze eerste bedrijfsauto was. Heerlijk licht autootje waar je gewoon een weiland mee in kon zonder je vast te rijden. Tegenwoordig hebben we een Bipper. Die is wat zwaarder waardoor die zich sneller vastrijdt, ook is de vering minder (Citroën is daar echt veel beter in), laat de Franse electronica het af en toe afweten zodat de raampjes soms niet open en dicht kunnen en valt de display van de radio soms weg. Dat is best vervelend wanneer je een andere zender wilt opzetten. Zeker wanneer het over glyfosaat gaat.

Frank Buurman
  • #13
  • 3 mei '24
  • 17:32

#11: ooit gehoord van het verschil tussen gras en graan gevoerd vee? (zoals lcl, O3. kruiden effecten van glyfosaat vrije graasweides - de negatieve effecten van granen - e.a )
Ga dan over op schapen! Ook veel gezonder voor de mens met hun A-2 eiwit (als geiten en moedermelk) ipv A-1, kleinere liposomen.... e.v.a. Ook PDS, leaky gut, tegengaande... als rauwmelkse kefir via deels dezelfde en andere pathways.
C15 met enkele dubbel binding (super en levensverlengend) versus C16 (slecht, met dubbele binding) verzadigd vet verhouding ook een onderwerp van onderzoek (ook in vissen grote C15 verschillen... wilde zalm een van de betere).
Mensen met een hoog C15 niveau hebben aanzienlijk minder telomeren verkorting/ veroudering verschijnselen. Meer dan welke ander stof ook (zoals Rapomycide of Resveratrol).
Het leeftijd verschil tussen (toch al aanzienlijke) 'laagland' boeren Sicilianen en 'hoogland' is de enige verklarende factor koeien versus schapenzuivel/vlees.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #12
  • 2 mei '24
  • 14:33

#10 Frank Erik: Datura groeit net zo goed in maïs als in sorgho. Chemisch is dat eenvoudig te bestrijden. Mechanisch lastiger. Dat is in elk geval mijn ervaring. Nadat dat we voor de vergistingsinstallatie een batch afgekeurd biologisch graan (vanwege te hoog datura gehalte) hebben gebruikt, werd het digestaat vervuild met datura zaden (volgens adviseur zouden de zaadjes worden afgebroken, uiteindelijk bleek dit niet het geval). Alle percelen waarover digestaat was uitgereden met sorgho (ook hier wordt geëxperimenteerd) en maïs werden besmet met datura. Chemische bestrijding ging eenvoudig. In de spuitvrije zones en de randen niet. Daar zijn de daturaplanten met de hand eruit getrokken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.