16
Fotocredits: 'Roundup', Mike Mozart

Flash VoedselketenBayer laat Amerikanen schrikken: zonder glyfosaat wordt voedsel veel duurder

De hele Amerikaanse landbouw is in gevaar, schrijft chemieconcern Bayer in een open brief. Bayer, producent van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, trekt van leer tegen de Amerikaanse 'claimindustrie'.

Bayer kampt, sinds de overname van Monsanto, met talloze rechtszaken van mensen die claimen kanker te hebben gekregen van glyfosaat, onder de merknaam Roundup het meest verkochte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld. Voor de afhandeling van deze rechtszaken heeft Bayer miljarden gereserveerd. Geld dat het bedrijf liever zou steken in nieuwe innovaties om de productie van voedsel te stimuleren.

De gevolgen van de inmiddels meer dan 100.000 rechtszaken zullen te merken zijn aan elke eettafel in Amerika. “Op dit moment zijn de voedselprijzen al hoog. Zonder glyfosaat zullen de landbouwopbrengsten dalen, zal de landbouwgrond worden aangetast, zullen de kosten voor de boeren stijgen en zullen de voedselprijzen nog dramatischer stijgen.” Al 50 jaar is Roundup één van de meest belangrijke innovaties in de landbouw.

De Amerikaanse toezichthouder EPA en de Europese Efsa hebben het gebruik van glyfosaat goedgekeurd, zegt Bayer. Áls Bayer die wetenschappelijke bewijsvoering mag aanvoeren, wint het bedrijf de rechtszaken. Maar 'dankzij' de Amerikaanse claimindustrie, die met uitgebreide marketing- en advertentiecampagnes de rechtszaken aanwakkeren, krijgt het bedrijf daar bij de Amerikaanse lekenjury's vaak geen kans toe, met miljoenenvergoedingen tot gevolg.

Zulke jury's baseren zich volgens Bayer op 'junk science' en de classificering - in maart 2015 - door het International Agency for Research on Cancer (IARC) van glyfosaat als 'mogelijk kankerverwekkend', aldus Boerderij.

Boerderij - Bayer: glyfosaat-rechtszaken brengen Amerikaanse landbouw in gevaar - Boerderij, 24 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 24 apr '24
  • 20:19

Het aantal (dodelijke) bedrijfsongevallen met landbouwmachines is veel hoger dan het oplopen van Parkinson of een andere akelige ziekte. Maar desondanks vind ik de massale vernietiging van alle veldkruiden veel erger. Dit leidt tot een nog sterkere afname van de biodiversiteit en daarmee ook insecten waaronder de bestuivers.

Er zijn volgens onderzoekers van de Universiteit Leiden minder insecten om de planten te bevruchten. Dat heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit en de beschikbaarheid van voedsel. "75 procent van onze gewassen en 90 procent van de wilde planten zijn afhankelijk van insecten."

"We zien dat het aantal insectbestoven plantensoorten afneemt, terwijl het aantal windbestoven soorten stijgt. Er zijn in verhouding dus steeds minder insectbestoven planten", zegt milieuwetenschapper Kaixuan Pan. (bron)

Laat voedsel wat mij betreft maar duurder worden, het is nog steeds veel te goedkoop en er wordt zeker in noord Amerika veel te veel gegeten.

Frank Buurman
  • #2
  • 28 apr '24
  • 18:57

In de USA is het praktijk om het graan te doden met veel superglyfosaat en dan te oogsten. Het resterende zwaar besmette plantmateriaal hergebruikt in de voedselketen. Ongelofelijk.
De Amerikaanse consument nog veel meer blootgesteld aan dit gif dan wij. Of wij als we US graan (Cereals) kopen. Of US vlees e.a.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #3
  • 28 apr '24
  • 19:05

#2 Heb jij ook toevallig enig bewijs voor deze beweringen of gaat het over rauwmelkse driemaal gefermenteerde gebakken lucht?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #4
  • 28 apr '24
  • 19:16

#2 en #3 , kan het zo snel niet vinden, maar ik dacht dat er een praktijk was om graan te laten afrijpen mbv glyfosaat; daardoor gaan de suikers en eiwitten van de bladeren versneld naar de korrel, en vergeeld de boel dus.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #5
  • 29 apr '24
  • 19:19

‘Increasingly, glyphosate is also sprayed just before harvest on wheat, barley, oats and beans that are not genetically engineered. Glyphosate kills the crop, drying it out so it can be harvested sooner than if the plant were allowed to die naturally.’

Bron: EWG

Een kijkje in de glyfosaatkeuken van de Noord-Amerikaanse landman.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.