1
Fotocredits: 'Roundup', Mike Mozart

Flash PerspectiefBayer verliest derde glyfosaatproces deze maand

Opnieuw heeft chemiebedrijf Bayer een nederlaag geleden in een glyfosaatzaak voor een Amerikaanse rechtbank.

Juryleden in een Californische rechtbank in San Diego kenden dinsdag een 57-jarige man een totale schadevergoeding van $332 miljoen toe (waarvan $225 miljoen in 'punitive damages', een bedrag aan schadevergoeding dat bovenop de daadwerkelijk geleden schade komt en door de jury wordt bepaald). Het is de derde rechtszaak op rij die Bayer verliest, nadat het bedrijf 9 eerdere had gewonnen.

Even als geheugensteuntje: in 2018 nam Bayer voor $63 miljard het Amerikaanse Monsanto over. Een overname waar Bayer al gauw spijt van kreeg, want datzelfde jaar volgde een eerste vonnis inzake Roundup, Monsanto's vlaggenschip, 's werelds meest gebruikte onkruidverdelger op basis van glyfosaat. Het was het begin van een golf van rechtszaken in de VS en van tienduizenden claims bij Bayer. De teller van het totaal aantal ingediende claims staat inmiddels op zo'n 154.000 zaken.

Bayer blijft uitdragen dat glyfosaat veilig is en dat het verband met kanker niet bewezen is, gestoeld op onderzoeken van de Amerikaanse EPA en Europese EFSA. De laatstgenoemde autoriteit gaf afgelopen zomer haar oordeel op basis van het laatst beschikbare onderzoek en deed dat in aanloop naar de verlenging van de toelating van glyfosaat in Europa.

Ook in deze jongste zaken zegt Bayer weer in beroep te gaan, met name tegen de 'ongrondwettelijk buitensporige schadevergoeding' die de jury heeft toegekend. In eerdere rechtszaken werden vergelijkbare hoge vergoedingen door de rechter verlaagd.

Het chemieconcern heeft in 2020 een voorziening van $10,9 miljard getroffen om de claims te kunnen schikken - zonder aansprakelijkheid toe te geven. Inmiddels zijn er daar zo'n 109.000 van afgehandeld, aldus Der Spiegel.

Spiegel - Skandaltochter Monsanto: Bayer erleidet dritte Niederlage in Glyphosat-Prozess in Folge, 1 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 2 nov '23
  • 21:37

Wel een erg beperkte weergave van zaken.
Dit is de 4e zaak sinds 2021 die is verloren van de 12 in totaal.
Bayer gaat in beroep, echter gaat het hier om een lekenjury (USA) en niet om wetenschappelijke oordelen over glyfosaat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.