De jury van de rechtbank in San Francisco heeft zich uitgesproken voor een boete- en schadevergoeding van in totaal €250 miljoen ($289 miljoen dollar, waarvan $250 miljoen boete en $39 miljoen schadeloostelling) in de zaak van hovenier Dewayne Johnson (46) tegen Monsanto. Voor scholen bestreed hij circa dertig keer per jaar onkruid met op glyfosaat gebaseerde herbicideformuleringen van de recent door het Duitse chemieconcern Bayer overgenomen Amerikaanse bestrijdingsmiddelenmaker en zaadveredelaar.

Op 42-jarige leeftijd kreeg Johnson een zeldzame vorm van lymfeklierkanker nadat hij, volgens zijn verklaring, in 2014 Monsanto's herbicide Roundup door een windvlaag vol in zijn gezicht had gekregen. De uitslag die hij kort daarna op zijn lichaam kreeg en het non-Hodgkinlymfoom dat later volgde, schrijft hij toe aan het gebruik van glyfosaatproducten van Monsanto. Artsen hebben verklaard dat Johnson ongeneeslijk ziek is.

De jury beraadde zich dagenlang en kreeg inzage in interne documenten van Monsanto. Daaruit concludeerde de jury dat Monsanto moet hebben geweten van kankerrisico's bij de mensen die de glyfosaatformuleringen van het bedrijf toepassen. Het bedrijf had daar nadrukkelijk voor moeten waarschuwen. Die nalatigheid geeft Johnson, die inmiddels erg ziek is, volgens de jury recht op de toegekende schadeloosstelling en verplicht Monsanto tot het betalen van de forse boete.

Monsanto gaat in beroep. Volgens het bedrijf is er geen causaliteit aan te tonen tussen de kanker van Johnson en het gebruik van zijn glyfosaatformuleringen.

Zen Honeycutt, directeur van de Amerikaanse NGO Moms across America, reageert met de volgende woorden: "Het vonnis in de zaak Johnson tegen Monsanto is een overwinning voor de hele mensheid en al het leven op aarde. Het merendeel van onze ziekten en verliezen aan bodemkwaliteit, water, wilde dieren en het mariene leven zijn te wijten aan giftige chemicaliën, in het bijzonder Monsanto's meest gebruikte glyfosaatherbiciden zoals Roundup en Ranger Pro. Deze jury heeft ALLES GEZEGD WAT ER TE ZEGGEN VALT. Wij zijn de leden dankbaar."
Reuters - Monsanto ordered to pay $289 million in world's first Roundup...
  • Deel
Druk af