Het aantal rechtszaken tegen het Duitse chemieconcern Bayer staat inmiddels op circa 42.700 en groeit nog altijd door. Het bedrijf laat zich niet uit het veld slaan.

Bayer nam vorig jaar het Amerikaanse Monsanto over, producent van het controversiële onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Het werkzame middel in Roundup, glyfosaat, zou mogelijk kankerverwekkend zijn. In de eerste drie Roundup-rechtszaken besloten jury's tot enorme schadebedragen, die later door rechters naar beneden bijgesteld werden. Bayer gaat steevast in beroep vanuit de overtuiging dat het middel veilig is. Maar de publiciteit rond de zaken heeft een neveneffect: inmiddels zijn er in de Verenigde Staten tienduizenden claims ingediend. Advocaten voeren zelfs campagne op televisie met het oog op een mogelijke grote miljardenschikking.

Bayer zei de forse toename te hebben verwacht. "Het aantal rechtszaken zegt niets over hun kans", aldus ceo Werner Baumann op Reuters, "en is geen enkele indicatie voor het eventuele schikkingsbedrag."

Deze zomer zoemde een schikkingsbedrag van zo'n $8 miljard rond. Uit de huidige beurskoers, die nog altijd 30% lager is dan toen Bayer Monsanto overnam, leiden analisten af dat een eventuele schikking op $20 miljard zou kunnen uitkomen.
Reuters - Bayer says U.S. glyphosate plaintiffs more than double since July
  • Deel
Druk af