In de derde rechtszaak wegens de vermeende kankerverwekkendheid van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup heeft een jury producent Monsanto veroordeeld tot een boete van $2 miljard. Bayer, sinds vorig jaar eigenaar van Monsanto, noemt de nieuwe jury-uitspraak 'teleurstellend' maar zal, net als in de twee eerdere zaken, in beroep gaan.

Een Amerikaans echtpaar claimt kanker te hebben gekregen als gevolg van het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Naast een schadevergoeding van $55 miljoen kende de jury Alberta en Alva Pilliod ook een ongekend boetebedrag toe van $1 miljard per persoon. In de eerste zaak die voor de rechter kwam, veroordeelde een jury Monsanto tot $250 miljoen aan boete (later verlaagd tot $39 miljoen). Ook in het tweede proces viel het oordeel in het nadeel van Monsanto uit. De schade voor Monsanto bleef in dat geval steken op $80 miljoen.

De hoogte van de toegekende schadevergoedingen bracht topman Werner Baumann tot de overweging alle 13.400 rechtszaken te willen afkopen voor een bedrag van $5 miljard. De nu toegekende boetes laten zien dat afkoop gunstig kan zijn. Als echter afzonderlijke klagers Bayer ook met boetes willen treffen, dan kunnen de uitstaande zaken het bedrijf heel duur komen te staan.

Bayer zag door alle perikelen sinds de overname zijn beurskoers flink duikelen; vorige maand kwamen de aandeelhouders zelfs 'in opstand'.

Bayer houdt vol dat Roundup niet kankerverwekkend is. Het bedrijf werd daarin vorige week gesteund door een verklaring van het Amerikaanse milieu-agentschap EPA. Volgens EPA is glyfosaat, de actieve stof in Roundup, "niet kankerverwekkend".

De ontwikkeling van het aandeel Bayer van 2014 tot vandaag laat een duidelijke duik zien na de overname van Monsanto (op 7 juni 2018).
NBC News - Jury gives $2 billion to pair who say Roundup weedkiller caused cancer
  • Deel
Druk af