Rechter Suzanne Bolanos van het Californische gerechtshof heeft het verzoek van zaadveredelaar Monsanto om een nieuwe rechtszaak tegen Dewayne Johnson afgewezen. Wel heeft ze de boete voor het bedrijf flink verlaagd, van $289 miljoen naar $39 miljoen. Dat meldt NBC News. De schadevergoeding van $39 miljoen blijft wel in stand, dus Monsanto zal in totaal $78 miljoen moeten betalen.

Hovenier Johnson won afgelopen zomer de zaak tegen Monsanto omdat pesticidebestanddeel glyfosaat bij hem kanker zou hebben veroorzaakt. De rechter geeft Johnson tot begin december om het gereduceerde bedrag te accepteren of een nieuwe rechtszaak te beginnen.

“Hoewel we van mening zijn dat een verlaging van de schadevergoeding niet aan de orde is, overwegen we de mogelijkheden en zijn we gerustgesteld omdat de rechter het vonnis niet vernietigd heeft,” aldus Johnsons advocaat Diana McKinley. Beide partijen kunnen nog in hoger beroep.

De vermindering van de boete helpt Monsanto niet uit de brand. Er zijn nog zeker 8.000 aanklagers met gelijksoortige verhalen.

NBC News - Judge upholds Monsanto verdict but cuts award to $78 million
  • Deel
Druk af