Het Duitse chemieconcern Bayer onderhandelt over het schikken van tienduizenden Roundup-claims voor een bedrag van rond de $10 miljard. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden, Bayer zelf onthoudt zich van commentaar.

Bayer nam in 2018 het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Monsanto over. Het meest bekende product van Monsanto is Roundup, het onkruidbestrijdingsmiddel met de actieve stof glyfosaat. Over de mogelijke kankerverwekkendheid van Roundup bestaat nog onduidelijkheid. In de eerste drie rechtszaken die kankerpatiënten tegen Bayer aanspanden omdat zij hun ziekte aan Roundup toeschrijven, werd Bayer aanvankelijk tot torenhoge boetes veroordeeld. Later werden die door de rechtbank teruggebracht tot een totaal van $191 miljoen, berekent het Financieele Dagblad. Bayer heeft altijd volgehouden dat het middel veilig is voor gebruik en is tegen alle uitspraken in beroep gegaan.

Eind vorig jaar stemde Bayer in met een bemiddelingstraject. De daarvoor ingeschakelde topbemiddelaar Kenneth Feinberg verwacht dat het totaal aantal claims tot 85.000 kan oplopen. Van het schikkingsbedrag zou $8 miljard gereserveerd zijn voor de huidige zaken en $2 miljard voor toekomstige claims. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws, het sinds de overname in beurswaarde gehalveerde aandeel krabbelde weer wat overeind.

Het Financieele Dagblad - 'Bayer overweegt Roundup-claims voor $10 mrd te schikken'
  • Deel
Druk af