5
Fotocredits: ‘Oceaan‘, Pixabay

Flash PerspectiefWetenschap kan warmer wordend zeewater niet verklaren

Experts staan voor een raadsel als het gaat om de recente, opvallende temperatuurstijgingen van het zeewater wereldwijd. Al meer dan een jaar proberen wetenschappers te achterhalen wat de oorzaak is van de aanhoudend hoge temperaturen in de oceanen, vooral na een periode van 420 opeenvolgende dagen met recordtemperaturen in de Noord-Atlantische Oceaan.

Op RTL licht oceanograaf Femke de Jong van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) toe dat diverse mogelijke verklaringen, zoals vulkaanuitbarstingen en El Niño, zijn onderzocht en uitgesloten. Ook de gedachte dat verminderde aerosolen door schonere scheepvaart en een gebrek aan wind of Saharastof een oorzaak zijn, kunnen de significante stijging niet verklaren.

Deze uitdagende puzzel wordt verder gecompliceerd door de directe gevolgen van deze temperatuurstijgingen. Hoewel warm zeewater typisch het aantal en de intensiteit van orkanen zou verhogen, is nou juist dat effect het afgelopen jaar uitgebleven. Dat kan kan gevolg zijn van het stabiliserende effect van El Niño.

De continue opwarming van de oceanen, die veel sneller lijkt te gaan dan voorspeld. De door het IPCC gehanteerde klimaatmodellen hebben moeite met het voorspellen van de specifieke locaties en de snelheid van de opwarming. Dat duidt erop dat we nog te weinig weten over de onderliggende mechanismen van de temperatuurstijgingen en hun lange termijn effecten op het klimaat.

Oceaan was 420 dagen op rij warmer dan ooit, experts staan voor raadsel, 2 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Peter Roozemaal
Peter Roozemaal Tarwevrije consument (op voorschrift arts)
  • #5
  • 3 mei '24
  • 14:30

#3 Warm water is lichter dan koud water, de zon verwarmt de bovenste waterlaag (want het licht komt niet zo diep). De opwarming zul je in de bovenste lagen merken, de diepere lagen kunnen zelfs kouder worden (maar daar hebben we zeer beperkte meetgegevens).

Dat leidt ook tot de vraag: Wat weten we wel en wat weten we niet over de planeet waarop we leven? Betekent onze onwetendheid dat we voorzichtiger met onze planeet (hadden) moeten omgaan?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 2 mei '24
  • 13:48

#2, dat kan. Maar veel plausibeler is dat er sprake is van een complex van factoren dat tegelijk optreedt. Die kun je niet tegelijk modelleren. En dat is precies wat global weirding met zoveel woorden zegt.

Een model brengt nl. de wereld in kaart vanuit het perspectief van 1 variabele. Daar hebben we het uitgebreid over gehad in de serie Wat is een model? en met name naar aanleiding van de bijdrage van Ton Kuijlen.

Het beangstigende is vooral dat we ons moeten realiseren dat we vermoedelijk niet kunnen weten wat er aan de hand is, maar we dat niet willen weten.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 2 mei '24
  • 13:33

Katherine Hayhoe had het over 'global weirding': we zitten op onbekend terrein, uit het holoceen, en verrassingen als deze komen dan voor. De 'global weirding' zelf is voorspeld, de verrassingen die die produceert niet.
Heb ook ergens opgepikt dat er minder menging is van de verschillende waterlagen in de oceaan; de bovenste warmt dan meer op en mengt minder. Waarom dat zo is weet ik niet.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #2
  • 2 mei '24
  • 13:16

Vervuild/vertroebeld zeewater kan ook een oorzaak zijn. Vervuild/troebel water neemt meer zonnewarmte op dan helder water. Dat weet ik als ijsmeester van onze plaatselijke natuurijsbaan. Met helder water heb je eerder sterk ijs dan met vervuild/troebel water.

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 2 mei '24
  • 9:23

Welke modellen hebben er nog meer moeite om zaken te voorspellen?
We leven in een modellenwereld zonder voldoende te weten wat er in de modellen zit en wat de waarde van de uitkomst is ( zie Aerius)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.