Dick Veerman e.a. stellen hier regelmatig dat de taal ontvoerd is door de grote voedselproducenten en grootwinkelbedrijven. Woorden als 'ambachtelijk', 'Toscaans', 'echt', 'origineel', 'authentiek' zouden hun betekenis hebben verloren door het overmatig gebruik voor niet ambachtelijke, Toscaanse, echte, originele, authentieke producten.
Dit zou betekenen dat leveranciers van echt-echte producten niet meer uit hun woorden zouden kunnen komen. Een proef op de som: vanmiddag liep ik langs slager-traiteur Broekhof in Haarlem, die een soort lokale saucijzenkoning is en zijn bakworsten maakt van scharrelvarken, gasconnerund, -kalf en lozerelam van Lindenhoff. Op de toonbank lag een stapeltje weggeefboekjes waarin alle saucijzensoorten beschreven werden met sierlijke letters en op duur papier, bijeengehouden door echt worsttouw. Zie hieronder een spread uit het boekje en hierboven een kwatrijn.
Inderdaad, Albert Heijn schrijft op dezelfde suggestief-ambachtelijke manier, gelardeerd met pomodori en haricots verts:
Toch kreeg ik, het boekje lezend, trek in die saucijzen die ik niet had gekocht. Waarom? Het feit dat ik het boekje in een authentiek echt aandoende kleinschalige slagerij-traiteur met hartelijke bediening kreeg, zorgde ervoor dat ik de tekst op een andere manier interpreteerde. 'Ambachtelijk' betekent dan opeens weer ambachtelijk. Heeft iemand hier de worsten van Broekhof gegeten? Zijn ze inderdaad echt echt?
De mooiste tekst uit het boekje gaat over de kaneelsaucijs:
Oud-Hollandsch recept, nieuw leven ingeblazen door Wim Broekhof. Zeer mooie combinatie van zacht lamsvlees en kaneel. Bijzonder smakelijk bij gekaramelliseerde lof.
Ook daar geloof ik nu het "Oud-Hollandsch" van, met s-c-h.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er is hier een kaaswinkel die 1 groot kaasuperlatief is. Het is een soort bonbonwinkel maar dan voor kaas en je kunt er van alles proeven, wat in een bonbonwinkel meestal niet mag. Deze winkel kreeg vorig jaar de eretitel "Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2006" uitgereikt door de een of andere instantie. Wat deed hij? Hij bestelde bij een drukker van die zegelstickkertjes waar cadeauverkopers hun cadeaus mee dichtplakken, met daarop in goud op zwart "Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2006" erop.
Ik vond dat wel okee. Dat bonbonwinkels er uitzien als juwelierszaken ook.
@Wouter: verkopen kan ook zonder veel opsmuk. Herinner je je nog die vreselijke groene randjes tussen het vlees in de slagerij nog? En de kunsttomaten? Zonder die meuk zag het vlees er beslist lekkerder uit. Natuurlijk, er is niets mis met een goede verpakking die iets over het product vertelt. Maar ik ben wars van de superlatievenshow. Daarin ben ik waarschijnlijk super onvervangbaar authentiek uniek ;-).
@Lizet, Verkopen kan toch niet zonder opsmuk? We willen visuele bevestiging van de kwaliteit zien. Lekkere hammen moeten lekker neergelegd worden. Daar wordt de ham misschien niet lekkerder van, maar het maakt het boodschappen doen wel prettiger. Evenzo vinden we het prettig als een restaurant mooie tafellakens neerlegt, ter bevestiging van de kwaliteit van het eten, maar hete eten wordt er niet lekkerder van.
Dit maakt neppen mogelijk (wel mooi neerleggen, geen lekkere ham), maar het hoeft de goede slager noch de consument te schaden, zolang hij niet alleen op zijn ogen afgaat. En wie doet dat eigenlijk?
In feite is de aanduiding 'bloedworst' met de ingrediënten en eventueel de herkomst ervan en de mogelijkheid even te proeven vóór aanschaf voldoende. Kan de rest van de opsmuk gewoon wegblijven, zowel woorden als buitenproportionele verpakking.
Zowel producten als presentatie en taal worden door AH opgepimpt, waaruit louter door het effect van de grote getallen een soort normgeving ontstaat. Net zoals alleen echte boter nog boter is (gewoon "boter" blijkt al sinds jaar en dag margarine), is een bloedworst alleen nog maar echt als er epitheten als "origineel" en "authentiek" aan worden gehangen. En ja, je moet wát als je als kleine zelfstandige moet concurreren met de blingkwaliteit van de grootgrutter.
Maarre... "Probeer deze eens als curiositeit"? Daar knap ik dus op af.