imageVoer voor marketeers!

De vergrijzing neemt in rap tempo toe. Dit betekent dat de behoefte aan producten die geschikt zijn om ouderen fit en gezond te houden groeit. De levensmiddelen-industrie kan op deze toenemende vraag inspelen, bijvoorbeeld door producten te ontwikkelen die rekening houden met de slikproblemen en met de verminderde reukperceptie van ouderen. Daarnaast kunnen producten worden ontwikkeld die de weerstand van ouderen kunnen ondersteunen. Mond en gebit
Het proces van tandbederf is onomkeerbaar en veel ouderen hebben gebitsproblemen. Maar ook speekselproductie en -samenstelling veranderen met het ouder worden. Deze veranderingen hebben een direct effect op de bacteriën in de mond die verantwoordelijk zijn voor tandbederf en een slechte adem. Vooral Gram-negatieve bacteriën in de mond dragen negatief bij aan ademkwaliteit, doordat ze zwavelhoudende verbindingen produceren, zoals waterstofsulfide, methylmercaptaan en dimethylsulfide.

Kauwen en slikken
Slikproblemen kunnen ernstig zijn en de kwaliteit van leven van de patiënt sterk
verminderen omdat ze kunnen leiden tot onvoldoende inname van voeding en vocht. Slikproblemen, die voornamelijk optreden bij consumptie van vloeibare levensmiddelen, kunnen voorkomen worden door levensmiddelen te verdikken tot dik-vloeibare producten zoals desserts. In de praktijk blijkt het uiterst complex om een dessert te produceren met een constante dikte in combinatie met de gewenste nutritionele waarde en/of samenstelling. Specifieke ingrediënten of processen kunnen een te dik ofjuist een te dun product opleveren.

Smaak
De kwaliteit van smaak wordt naast door de basissmaken (zoet, zuur, bitter, zout en umami) op de tong voor het grootste gedeelte bepaald door geur. Het reukvermogen blijft bij de meeste mensen redelijk stabiel tot het vijftigste zestigste jaar. Echter, bij ouderen boven de tachtig jaar is driekwart van de mensen vrijwel anosmisch, dat wil zeggen zonder enig reukvermogen, door een reeks van fysiologische en fysieke veranderingen. In tegenstelling tot de reuk blijven de smaakpapillen tot op hoge leeftijd wel redelijk functioneren. Hierdoor gaan reuk en smaakbeleving uit de pas lopen, en veel ouderen klagen daarom over de smakeloosheid van hun voeding. Dit kan de kwaliteit van leven aantasten en zelfs leiden tot ondervoeding.

Essentiële voedingsstoffen
Ouderen hebben een verhoogde behoefte aan calcium en vitamine D. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door een te lage inname en anderzijds door een verlaagde opname of aanmaak. Ook de opname van vitamine B12 uit de voeding is afgenomen. Daarnaast wordt de vitaminenstatus beïnvloed door het gebruik van medicijnen. Om aan deze verhoogde nutriëntbehoefte te voldoen kunnen vitaminen en mineralen worden toegevoegd aan levensmiddelen. Nieuw is dat vitaminen ook op natuurlijke wijze, door geselecteerde vitamineproducerende probiotische stammen, kunnen worden verhoogd.

Voedselinfecties
Ouderen hebben een verminderde weerstand tegen darminfecties. Dit wordt onder meer veroorzaakt door een verminderde immuunfunctie, verminderde maagzuurproductie, verminderde activiteit van de darm, ondervoeding, gebrek aan beweging en gebruik van sommige medicijnen. Een interessante strategie om de weerstand tegen darminfecties te verhogen is door middel van voeding. Zo verbetert calcium in zuivel de weerstand tegen darminfecties in zowel dier als mens.


bron: VMT met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken