7
Fotocredits: Climax Blue, Press Kit Climax Blue

Flash Dagelijkse KostLekkere vegan kaas stiekem gediskwalificeerd

Vandaag worden de winnaars van de Good Food Awards, een blinde proeverij van kwaliteitsproducten die ook milieu- en sociale impact meeneemt, bekend gemaakt. Maar de vermoedelijke winnaar - Climax Blue - is inmiddels van de finalistenlijst geschrapt.

Toen in januari de finalisten bekend gemaakt werden, stond daar ook Climax Blue bij. Een kaas die geen kaas is, al staat hij op de kaart bij het sterren-restaurant Eleven Madison Park. Of misschien juist, want dat is een 100% plantaardig restaurant. Ook Climax Blue is plantaardig: 'kaas' gemaakt door een biotechbedrijf, van onder meer pompoenzaden, limabonen, hennepzaad, kokosvet en cacaoboter.

Oproer onder de makers van kaas van echte melk. De Good Foods Foundation wilde die sussen door een 'co-winnaar' aan te wijzen - want Climax Blue zou 'de' winnaar zijn.

Maar inmiddels is Climax Blue gediskwalificeerd omdat de vegankaas niet aan de regels zou voldoen om mee te mogen doen. Dat laat de rel losbarsten, schrijft The Washington Post. Volgens Climax-CEO Oliver Zahn omdat de wedstrijdleiding onder druk gezet is door de kaasmakers. Volgens de Good Foods omdat één van de ingrediënten niet zou voldoen aan de Amerikaanse GRAS-regels (generally regarded as safe). Maar die regel bestond nog niet toen Climax zijn kaas instuurde, en bovendien was het betwiste ingrediënt toen al vervangen door cacaoboter. Oh nee, omdat Climax Blue nog niet verkrijgbaar was in de retail. Echt wel, repliceert Zahn.

Dan toch omdat de 'echte' kaasindustrie druk uitoefende? "Dit zijn gemanipuleerde producten. En ze maken deel uit van een gefinancierd voedselsysteem dat wordt gevoed door durfkapitaal en losstaat van de natuur", zegt kaasmaker Mateo Kehler. Plantaardige kazen liften mee op de waardepropositie van 'echte' kaas. "Als kaasmaker is het fraude. Het ziet eruit als een kaas. Het smaakt misschien als een kaas. Maar dat is het niet. Het is niet verbonden met ons historisch begrip van wat kaas is."

Zahn haalt zijn schouders op. "Laat ze gewoon proeven. Vinden ze het lekker?"

Washington Post - Access Denied, 29 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #7
  • 1 mei '24
  • 13:36

@6: plantaardige kaas kán gefermenteerd worden en mooie resultaten opleveren. Alleen al door die fermentatie.... het gaat niet alleen om eiwitten, maar ook om micronutriënten. Al kan bijna niets Miso pasta verslaan... met veel meer K2 dan kaas. Wat er precies in de die 'kaas' zit vormt lang niet altijd de gezondste basis. Commercie overheerst (zoals die reststromen ook***).
Bij Ekoplaza kan ik een meer gerijpte vegan roodschimmelkaas kopen.... die ik echt waardeer (en nog n maand laat liggen ;). Maar dan moet ik die niet vergelijken met de betere zuivel varianten (er zijn ook mindere! ... zoals die flauwe St Paulin... maar een Munster of Limburgse kaas?... of zelfs een gerijpte Kernhem?).

*veel K2 speelt (samen met D) een belangrijke rol tegen Long Covid (en tegen mRNA vaccinatie cel klontering) Des te gerijpter/ gefermenteerder de (ook vegan) kaas e.a. eiwit... des te meer K2. Dat geldt net zo goed voor desembrood en yoghurt.

** geen volwaardig alternatief voor Parmezaan, maar je kan miso pasta en champignons (gefermenteerde zwarte bonen - double fermented soy sauce van de toko gebruik ik bijna dagelijks) in de saus doen ;)

*** waar halen supplementen fabrikanten hun specifieke waardevolle olijfolie extracten vandaan?
Van welke producenten van ev olijfolie? Follow the money! (een case voor Kassa en Follow the Money eigenlijk)

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #6
  • 30 apr '24
  • 22:31

Wat is kaas?
Kenmerkend voor 'kaas' is de afwezigheid van koolhydraten na het fermenteren en het hoge eiwit gehalte. De pikante smaak zoals bij Parmigiano Reggiano wordt o.a. bereikt door het langdurig rijpen, en niet door er extra veel zout aan toe te voegen.
Plantaardige plakken Goudse zijn 'lege koolhydraten' (vet 22, koolhydraten 19. eiwit 0,3, zout 2). Zout, vet en koolhydraten domineren, eiwit is te verwaarlozen. Lijkt bij lange na niet op kaas, mag wat mij betreft geen misleidende 'Goudse' heten. Het is een bonk koolhydraten met kaassmaak.

Vergeleken met een rijpe kaas als Parmigiano Reggiano, meer eiwit dan vet, minder zout en 0 koolhydraten. (vet 30, koolhydraten 0, eiwit 32, zout 1,6)

Astrid Spijkers
  • #5
  • 30 apr '24
  • 19:29

Ik bedoel vanuit de 'domme' regelgeving in de EU. Mij maakt het geen ene r..t uit hoe het heet, als ik maar weet wat wat is en het duidelijk is wat wat is

Frank Buurman
  • #4
  • 30 apr '24
  • 16:32

Van mij wel als het volgens kaas principes gemaakt (gefermenteerd) is, en duidelijk vermeld. Maar die moet je zoeken... (er zijn er wel, en m.n. de roodkorst wat doorgerijpt best de moeite waard - echter relatief duur)
Je kan ook 'sojakaas' (tofu) kopen.... niet doen (tenzij je daar blokjes van maakt en die 3 dagen in yoghurt-kruiden marinade legt) (tempeh is wel gefermenteerd)

Astrid Spijkers
  • #3
  • 30 apr '24
  • 16:14

Ik verwijs met mijn vraag naar het gedoe over plantaardig op vleeslijkende rommelburgers enz die geen vleesnamen meer mogen hebben, moet bijv cipp heten ipv kip. Mag kaas dan nog wel?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.