@6: plantaardige kaas kán gefermenteerd worden en mooie resultaten opleveren. Alleen al door die fermentatie.... het gaat niet alleen om eiwitten, maar ook om micronutriënten. Al kan bijna niets Miso pasta verslaan... met veel meer K2 dan kaas. Wat er precies in de die 'kaas' zit vormt lang niet altijd de gezondste basis. Commercie overheerst (zoals die reststromen ook***).
Bij Ekoplaza kan ik een meer gerijpte vegan roodschimmelkaas kopen.... die ik echt waardeer (en nog n maand laat liggen ;). Maar dan moet ik die niet vergelijken met de betere zuivel varianten (er zijn ook mindere! ... zoals die flauwe St Paulin... maar een Munster of Limburgse kaas?... of zelfs een gerijpte Kernhem?).
*veel K2 speelt (samen met D) een belangrijke rol tegen Long Covid (en tegen mRNA vaccinatie cel klontering) Des te gerijpter/ gefermenteerder de (ook vegan) kaas e.a. eiwit... des te meer K2. Dat geldt net zo goed voor desembrood en yoghurt.
** geen volwaardig alternatief voor Parmezaan, maar je kan miso pasta en champignons (gefermenteerde zwarte bonen - double fermented soy sauce van de toko gebruik ik bijna dagelijks) in de saus doen ;)
*** waar halen supplementen fabrikanten hun specifieke waardevolle olijfolie extracten vandaan?
Van welke producenten van ev olijfolie? Follow the money! (een case voor Kassa en Follow the Money eigenlijk)