Enkele weken weken geleden verzuchtte melkveehouder en boerenbestuurder Jos Verstraten dat Nieuwsuur een potje maakte van de waterkwaliteit en de verantwoordelijken daarvoor. Boeren leken de mest zo in het water te schuiven. Vrijwel op hetzelfde moment kwam de NRC met het nieuws dat de slechte waterkwaliteit vooral zou liggen aan vlamvertragers.

Om die verwarring op te lossen nodigden we Verstraten en prof. Peter van Bodegom uit. Van Bodegom (Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit van Leiden) meet de waterkwaliteit in Nederland in opdracht van de overheid.

Al snel in het gesprek werd duidelijk dat ons water aan de eisen van drie kaders moet voldoen. Vervolgens ontspon zich een gesprek over de Kader Richtlijn Water waar Nederland in 2027 aan moet, maar niet zal kunnen voldoen.

Verstraten en Van Bodegom laten zien dat boeren-Nederland vermoedelijk voor nog heel lange tijd in chaos zal verkeren. Dat is het gevolg van de verantwoordelijkheid voor de KRW: niemand is er individueel verantwoordelijk voor, maar degenen die er gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn, zullen elkaar aanwijzen als schuldige van het collectieve falen.

Een gesprek met een openhartige boerenbestuurder en een duidelijke hoogleraar die van water weet. Aanbevolen voor boeren, politici, NGO's media en iedereen die geïnteresseerd is in milieubeleid.

Deze podcast is ook te beluisteren via Soundcloud. Deel II van deze podcast is komende week te horen
.


Dit artikel afdrukken