image

Limburgse stroop van de boers Bleus uit Borgloon, knapkoek uit het Maasland van bakkerij Vandenbosch, Maaslander fruitwijn van huize Timmermans in Rotem en koffie uit het land van Loon van Maes uit Hasselt zijn sinds gisteren allemaal erkend als streekproduct. Privé-ondernemers kopen zich een stukje geschiedenis. Ik noem dat oneerlijke concurrentie.

Koffie uit het land van Loon!? Over nep en streek wordt hier al eens meer van gedachten gewisseld. Zie bijvoorbeeld deze legendarische Foodlog-thread, waarin Dick en Wouter het begrip "stereo monoloog" introduceerden :-)
Daarin stelde Wouter: "Iemand levert aan de AH een verpakking met daarop "Belgische Bonbons". Ze komen echter uit Amsterdam bv. Dan is de tekst misleidend."

Vandaag zou ik een gelukkig man moeten zijn. Het is Big Time voor Houthalen (mijn woonplaats) en Hasselt (mijn werkplaats)! Hasseltse jenever van het Houthalense bedrijf Massy is nu een streekproduct, schrijft het Belang van Limburg. Nu moet je weten dat in Hasselt momenteel zelfs een soap-drama rond 'Hasselt Jeneverstad' wordt ingeblikt, hier ieder jaar nog grootse jeneverfeesten doorgaan, maar dat in Hasselt nauwelijks nog een druppel jenever wordt gestookt. Ondanks een heus jenevermuseum.

De Hasseltse Jenever is vooral een marketingverhaal. Goed gedaan, daar niet van. Maar de Confrerie, de vereniging die instaat voor de bescherming en promotie van de Hasseltse Jenever, geeft het zelf toe op haar website: "Het klinkt misschien nogal vreemd, maar 30 jaar geleden associeerde je Hasselt niet meteen met Jenever. Dat u en ik dat nu wel doen, heeft te maken met de "Confrérie van de Hasseltse Jenever. Wij zijn er om de Jenever culinair te promoten. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen." Hasselt is goed in zichzelf te verkopen. Ze noemt zich zelfs 'De Hoofdstad van de Smaak'. Hasselaren hebben als bijnaam... Dikke Nek...

Hasselt scoorde nog met de Hasseltse speculaas van bakkerij Bikkems uit Hasselt. De andere bakkers zullen lachen; niet dus. Iedere Hasseltse bakker heeft zijn eigen recept voor zijn Hasseltse speculaas. En strikt genomen zou nu een Hasseltse bakker enkel nog Hasseltse Speculaas mogen verkopen naar het recept van Bikkems. Bikkems heeft met alle andere bakkers al jàààren ruzie... Geen bakker die er dus maar aan denkt om zijn recept te volgen.

"Streek" is een leeg begrip. En er moet ingegrepen worden. Sta ik hier alleen met dit standpunt?
Dit artikel afdrukken