Naar me nu pas bekend wordt zaten deze zonne- en modderbadenden varkens - bij leven de gelukkigste varkens ter wereld - stampvol omega 3. Het waren mijn eigen varkens en ik voerde ze elke ochtend uit emmers vol lekkernijen die het eethuis de nacht er voor had klaargezet. Complete koude- en warme buffetten, ongelofelijk wat feestgangers wel niet allemaal niet opeten. Meestal zat er een nog vrijwel complete gepocheerde zalm bij en/of een gerookte.
Elke dag zalm voor de varkens, maar ook haring en sardines (onder nog heel veel meer). Nooit bij stilgestaan, maar met die vis te eten veranderden de varkens hun vet. Ze werden er hardstikke omega 3 van. Hoe ik dat weet? Lees hieronder... Het begint al met woordnep. Varkensvlees dat Vitamega wordt genoemd. Nieuw volgens de Elsevier nieuwsbrief voor de voedingsmiddelenindustrie.
Vitamega? Je voelt aan je argeloze klompen aan dat er gigantisch veel vita in vlees zit dat zo heet.
Vita? Nee O zal je bedoelen!
In het bericht staat dat in het vlees van een paar varkenshouders in het noorden meer onverzadigd vet zit en tussen haakjes staat er dan achter: (omega 3). Alsof dat hetzelfde is.
Maar goed. Er zitten volgens het bericht vetzuren in die vallen onder de noemer omega 3. Hoe een varken aan dat vet komt wordt aldus uitgelegd:
‘Het voer voor het Vitamega-vlees is op maat gemaakt door mengvoerbedrijf Den Ham. Aan het voer zijn bepaalde mineralen en sporenelementen toegevoegd die ervoor moeten zorgen dat de visoliën optimaal in het vlees worden opgenomen en behouden blijven.'
De varkens kregen visolie!
Nieuws is het niet. Er is al een tijdje ham te koop met omega 3 en kaas en melk.
Maar het zit nu eens niet in de gehaktbal. Dat mag niet van de regering. Geen vet!
Wat een kul allemaal. Maar komisch.
Dit artikel afdrukken
Elke dag zalm voor de varkens, maar ook haring en sardines (onder nog heel veel meer). Nooit bij stilgestaan, maar met die vis te eten veranderden de varkens hun vet. Ze werden er hardstikke omega 3 van. Hoe ik dat weet? Lees hieronder... Het begint al met woordnep. Varkensvlees dat Vitamega wordt genoemd. Nieuw volgens de Elsevier nieuwsbrief voor de voedingsmiddelenindustrie.
Vitamega? Je voelt aan je argeloze klompen aan dat er gigantisch veel vita in vlees zit dat zo heet.
Vita? Nee O zal je bedoelen!
In het bericht staat dat in het vlees van een paar varkenshouders in het noorden meer onverzadigd vet zit en tussen haakjes staat er dan achter: (omega 3). Alsof dat hetzelfde is.
Maar goed. Er zitten volgens het bericht vetzuren in die vallen onder de noemer omega 3. Hoe een varken aan dat vet komt wordt aldus uitgelegd:
‘Het voer voor het Vitamega-vlees is op maat gemaakt door mengvoerbedrijf Den Ham. Aan het voer zijn bepaalde mineralen en sporenelementen toegevoegd die ervoor moeten zorgen dat de visoliën optimaal in het vlees worden opgenomen en behouden blijven.'
De varkens kregen visolie!
Nieuws is het niet. Er is al een tijdje ham te koop met omega 3 en kaas en melk.
Maar het zit nu eens niet in de gehaktbal. Dat mag niet van de regering. Geen vet!
Wat een kul allemaal. Maar komisch.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Let wel, 1 visoliecapsule van een beetje merk bevat een combinatie van 500 milligram EPA en DHA, daar heb je elke dag 625 gram varkensvlees voor nodig. Het advies van de Gezondheidsraad ligt op 450 milligram vetzuren per dag!
Het gaat klaarblijkelijk met varkensvoer niet lukken vlees te maken welke de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid EPA en DHA dekt [niemand eet 625 gram varkensvlees per dag], ik ben benieuwd wat voor claims er op de verpakkingen komen.
Bedoel je hiermee dat er EPA en DHA worden toegevoegd aan een al gereed product? Tumblen met visolie zeg maar?
Erwin, dat mag rustig hier. Dan kunnen meer mensen ervan meegenieten. Het is allang duidelijk dat het geen reclame is. Je krijgt dus gratis en voor niks aandacht ;-)
(goed trouwens dat je je hier gewoon laat horen!)
Jacobus,
De hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid vet die er in het vlees zit. Eigenlijk moet je zeggen hoe vetter des te beter maar zover wil ik niet gaan. EPA/ DHA in een gemiddeld stukje van 100 gram met 12,5 % vet is dit 75 tot 80 mg. We halen helaas niet de nieuwe normen van de voedingsraad maar zijn bezig om ook vleeswaen op een natuurlijke manier te verrijken om zo zoveel mogelijk in de adh te voorzien. Zo zou bijvoorbeeld leverworst of paté helemaal het einde zijn vwb de behoefte, echter zit men dan ook nog met de calorise waarde helaas. Een beetje kan natuurlijk geen kwaad. Als je meer info wilt reageer dan even via de website, kan ik ook je vragen beantwoorden
Erwin, als je 100 gram van jullie varkensvlees consumeert, hoeveel milligram EPA en hoeveel milligram DHA krijg je dan binnen?
geachte,
Uiteraard is het Vitomega en niet Vitamega, maar goed. Over de zijn en onzin van Omega 3 is al genoeg gesproken. Eigenlijk is alleen maar van belang hoeveel DHA en EPA we binnenkrijgen en het leifst zo min mogelijk Omega 6, want idd deze werkt de opname van DHA /EPA tegen. De naam 'Vitomega' is gekozen vanwege de combinatie vitaal en omega niets meer en niets minder.
De verhoging van DHA/EPA brengen we tot maximaal 300% ten opzichte van conventioneel varkensvlees. Verder zijn we er inmiddels in geslaagd het cholesterol gehalte met 50% te reduceren. Op deze manier draagt Vitomega varkensvlees bij tot een actieve positieve gezondheid van de consument. Een beetje ethiek hebben we dan ook nog. Binnenkort zullen we nog met een aantal andere bijdrage komen waar Vitomega varkensvlees toe in staat is. We baseren ons dan ook niet op luchtkastelen maar passen reeds gedane onderzoeken toe op praktijkschaal ter verbetering van het varkensvlees imago en ter verbetering van onze eigen gezondheid
Het advies van de gezondheidsraad voor consumtie van de dagelijse hoeveelheid van dha/epa is recentelijk verhoogt van 280 mg/dag naar 450 mg/dag. Geen loze kreten. Als je deze adviezen omzet naar de consumtie van vette vis eet je wwarschijnlijk 3 keer per week vette vis. Iets wat in onze ogen helemaal onmogelijk is.
We gebruiken overigens grondstoffen uit de visverwerking van humane consumptie. vervolgens wordt dit per leverantie gecontroleerd en gecertificeerd. Voor Vitomega varkensvlees hoeft geen enkele vis meer of minder te worden gevangen.
Het concept van Vitoema omvat ook dat er geen smaakverschillen optreden en dat de kwaliteit en structuur behouden blijven. Het is zelfs zo dat volgens de Universiteit in Wageningen het vlees malser en sappiger is.
Erwin