image

Amateur-meteorologie is een gerespecteerde hobby. Niemand lacht je uit wanneer je een windmeter op het dak plaatst en een regenmeter in de tuin. Mijn hobby is trendwatching, het voorspellen van de toekomst in een veel bredere zin. Dit werkt zonder metertjes, maar is daarom niet minder gerespecteerd (ik struikelde dit jaar over de rauwe bloemkool met cocktailsaus). Amateur-trendwatching houdt in dat ik heel veel voorspel over de toekomst tijdens etentjes, visite, op de tribune, in het café, op weblogs. Wanneer voorspellingen onverhoopt niet uitkomen zwijg ik erover, maar als er één blijkt uit te komen, schreeuw ik mijn gelijk uit over de daken. Op die manier bouwend aan mijn reputatie hoop ik ooit de Pyt Paulusma van de trends te worden.

Mijn eerste eet-voorspelling voor 2008 is dat beweeginformatie in kookrubrieken een hoge vlucht zal gaan nemen. Zoals Sonja Bakker in haar laatste boek aangeeft hoe lang je moet langlaufen om te mogen kaasfonduen, zo zullen de Onno Kleyns, Alma Huiskens, Florine Bouchers, Wilma van Hoevens, Anne Scheepmakers, Ramon Beuks, Janneke Vreugdenhillen, Ad janssens etc. volgend jaar vaker waarschuwingen geven zoals in bovenstaand plaatje: "eet dit alleen in de winter na zware arbeid!" Of een tip geven als: "lekker voor na de sportschool" of "na een strandwandeling heb je wel trek in deze heerlijke ..." Kookrubrieken worden door de hete adem van Sonja meer en meer lifestylerubrieken.

Verder voor 2008:
– Koreaanse restaurants rukken verder op
– wilde-ganspakketten
– roosteren van hele dieren
– AH brengt Excellent Kimchi uit
– Poolse restaurants
– single estate koffie groeit verder en gooit het over de fair trade-boeg
– Brinta (daar gebeurt ook iets opvallends mee)

Bovenstaand voorbeeld is overigens afkomstig uit een recept voor Twentse fondue, "stip in de pan", bak vetspek uit en doop daar rogge-tarwebrood in. Dit gerecht werd volgens het gelijknamige boek (1998) vroeger vaak als ontbijt gegeten door landarbeiders.

Wat is jouw food-voorspelling voor 2008?
Dit artikel afdrukken