Amateur-meteorologie is een gerespecteerde hobby. Niemand lacht je uit wanneer je een windmeter op het dak plaatst en een regenmeter in de tuin. Mijn hobby is trendwatching, het voorspellen van de toekomst in een veel bredere zin. Dit werkt zonder metertjes, maar is daarom niet minder gerespecteerd (ik struikelde dit jaar over de rauwe bloemkool met cocktailsaus). Amateur-trendwatching houdt in dat ik heel veel voorspel over de toekomst tijdens etentjes, visite, op de tribune, in het café, op weblogs. Wanneer voorspellingen onverhoopt niet uitkomen zwijg ik erover, maar als er één blijkt uit te komen, schreeuw ik mijn gelijk uit over de daken. Op die manier bouwend aan mijn reputatie hoop ik ooit de Pyt Paulusma van de trends te worden.
Mijn eerste eet-voorspelling voor 2008 is dat beweeginformatie in kookrubrieken een hoge vlucht zal gaan nemen. Zoals Sonja Bakker in haar laatste boek aangeeft hoe lang je moet langlaufen om te mogen kaasfonduen, zo zullen de Onno Kleyns, Alma Huiskens, Florine Bouchers, Wilma van Hoevens, Anne Scheepmakers, Ramon Beuks, Janneke Vreugdenhillen, Ad janssens etc. volgend jaar vaker waarschuwingen geven zoals in bovenstaand plaatje: "eet dit alleen in de winter na zware arbeid!" Of een tip geven als: "lekker voor na de sportschool" of "na een strandwandeling heb je wel trek in deze heerlijke ..." Kookrubrieken worden door de hete adem van Sonja meer en meer lifestylerubrieken.
Verder voor 2008:
– Koreaanse restaurants rukken verder op
– wilde-ganspakketten
– roosteren van hele dieren
– AH brengt Excellent Kimchi uit
– Poolse restaurants
– single estate koffie groeit verder en gooit het over de fair trade-boeg
– Brinta (daar gebeurt ook iets opvallends mee)
Bovenstaand voorbeeld is overigens afkomstig uit een recept voor Twentse fondue, "stip in de pan", bak vetspek uit en doop daar rogge-tarwebrood in. Dit gerecht werd volgens het gelijknamige boek (1998) vroeger vaak als ontbijt gegeten door landarbeiders.
Wat is jouw food-voorspelling voor 2008?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De oude Reboul - 'La cuisine provençale' - deed het al zoals jij voorspelt; eten naar gelang het werk dat het seizoen met zich meebrengt. Vooruit: het zijn 'vergeten' eetadviezen.
Ik voorspel dat we in 2008 beginnen met het individueel versturen van Nerderlandse hammen naar San Daniele en de Sierra Nevada om ze daar te laten drogen. In 2010 serveren we die dan voor het eerst met Kerst. In 2012 wordt het echt een trend
Ik veronderstel dat er in 2008 een grote groep mensen zich niets meer aantrekt van 'gezond' 'licht' 'biologisch' 'foodmiles'en dergelijke en vrolijk aan de goedkope snel te bereiden frituursnacks en diepvriesmaaltijden gaat.
Inhakend op Lizet: 2008 wordt het jaar van het démasqué van de goedkope en snelle gezondheidspraatjes over eten à la Paul Rosenmöller cs. Ze zijn te 'vermarketingtingd'. De voedingsindustrie haalt opgelucht adem. Tegelijk neemt de kloof toe tussen 'beter eters' en 'gewone mensen'.
Jeetje Wouter niet zo bescheiden. Ik voorspel niet, ik weet gewoon (daarom ben ik ook geen amateur- maar een echte trendwatcher :) ). Ik noem alvast een trend:
De definitieve comeback van vet. Tis al een klein beetje begonnen met de omega3-hype, maar de vetliefde neemt in 2008 en de jaren erna een hoge vlucht. Light is zooooo 2007! Het gaat dan wel om de mooie, natuurlijke, vetten zoals in noten, olijfolie en vette vis. Maar ook roomboter en vet vlees zal in een steeds gunstiger daglicht komen te staan.
Vette groet, Karine
Gossie Karine, ik wist niet dat de profi's al zover gingen dat ze zelfs verzadigd vet weer durven omarmen.
Krijgen we dan ook weer vette varkens (duurder dan die magere)?