0
Fotocredits: ‘Wine bottles in ice bucket’,via Wallpaperflare

Flash Dagelijkse KostTemperatuur bepaalt hoe je alcohol proeft in een drank

Voor ieder alcoholisch drankje is er een temperatuur waarop dat het beste smaakt. Zo drinken we bier of witte wijn graag gekoeld, rode wijn bijna op kamertemperatuur en Chinese baijiu of Japanse sake warm. Chinese onderzoekers hebben ontdekt dat de waarneming van alcohol wordt bepaald door de temperatuur waarop je je drankje drinkt.

Dat komt door de manier waarop water en ethanol zich op moleculair niveau rangschikken. Even wat vaktaal. Bij lage ethanolconcentraties organiseert de ethanol zich rond watermoleculen in piramidevormige structuren. Bij hogere concentraties schikt de ethanol zich in een ketenvorm. Zulke structuurveranderingen hebben invloed op de smaak van alcohol. Tot verrassing van de onderzoekers bleek de rangschikking niet gelijkmatig te verlopen, maar in duidelijk te onderscheiden sprongen. Koudere en minder alcoholische vloeistoffen hebben meer piramidevormige structuren en smaken 'verfrissender'. Warmere en meer alcoholhoudende drankjes smaken doordringender en meer ethanol-rijk.

Zowel professionals als amateurs proeven de verschillen tussen Chinese baijiu-concentraties van 38%-42% en 52%-53% bij kamertemperatuur, maar niet meer bij temperaturen van 40°C. Dan smaakt de drank ongeacht het alcoholgehalte 'ethanolachtig' en doordringender, door de ketenachtige ethanolstructuren.

Ook bij bier speelt iets dergelijks: op kamertemperatuur is het onderscheid tussen een laagalcoholische (5%) en hoogalcoholische (11%) vloeistof nauwelijks te maken. Maar bij een temperatuur van 5°C, wordt de structuur 'compacter', en daarom vinden we koud bier dus lekkerder.

ScienceDaily - Why you can taste more ethanol in a cold pint of beer or warm glass of baijiu, 6 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.