Laatste update: 2-04-2020 | 00:25 uur

 • The New York Times brengt een lang artikel waaruit blijkt dat onderzoekers wereldwijd meer samenwerken dan ooit in de strijd tegen Covid-19. Onderzoeksresultaten delen ze direct met elkaar, ver voor ze gepubliceerd worden of gereviewed (beoordeeld op publicatiewaardigheid) zijn. Nationaliteit speelt geen rol. Iedereen doet mee, ook al liggen regeringen elkaar soms minder makkelijk.

 • Een reportage van De Telegraaf over Zweden: Terwijl in heel Europa de lichten uit zijn, de luiken gesloten en de grenzen dicht, heeft Zweden in de coronacrisis een heel ander pad gekozen. Daar zijn de bars en restaurants nog gewoon open, de lagere scholen en kinderdagverblijven draaien nog steeds door, de winkelstraten kunnen nog steeds zaken doen en de skiliften zijn nog steeds niet stilgezet. Maar nu het aantal besmettingen en het dodental ook in Zweden snel stijgen, vragen steeds meer bewoners zich af: ’Zijn de andere landen nu zo stom geweest, of hebben wij het fout gedaan?’ Virologen blijken het niet unaniem eens met de regering.

  Premier Stefan Löfven koos voor ’vrijheid in verantwoordelijkheid’. "Wij volwassenen moeten precies dat zijn: volwassen. Niemand is alleen in deze crisis, maar iedereen draagt een grote eigen verantwoordelijkheid”, aldus de premier. Anders Tegnell, de epidemioloog die aan het hoofd staat van de Zweedse coronabestrijding, kan zich in het beleid vinden. "Er is geen enkele reden om in dit stadium met extra maatregelen te komen. We hebben de belangrijkste maatregelen al genomen. Natuurlijk kan het zijn dat we extra stappen moeten nemen, maar zover is het nog niet.”

  Maar als de intensive care bedden zich vullen, is het te laat zegt prof. Cecilia Söderberg-Naucier, viroloog aan Karolinska Instituut. "We testen niet genoeg, we tracken niet genoeg, we isoleren te weinig – wij hebben het virus vrij baan gegeven. Ze leiden ons naar een catastrofe.” Haar collega Olle Kampen, immunoloog, vermoedt dat de overheid aanstuurt op herd immunity en vindt dat puur cynisme omdat het "ten koste gaan van honderden, zo niet duizenden levens."

 • De VN-Klimaattop die in November in Glasgow zou moeten plaatsvinden, wordt vanwege de Coronapandemie uitgesteld. Dat meldt Der Tagesspiegel.


 • Woensdag 1 april

 • Om de relatie met de andere EU-lidtstaten en in het bijzonder met Italië en Spanje (wegens het weigeren van corona-bonds voor die landen) weer bij te leggen, is Nederland bereid ongeveer €1 miljard bij te dragen aan het door het kabinet voorstelde coronafonds dat de medische kosten van Zuid-Europese landen moet verlichten. Dat zei minister van Financiën Wopke Hoekstra woensdagavond. Het gaat - zoals premier Rutte al eerder zei - om een gift. Het kabinet stelt voor het fonds samen met onder meer Duitsland op te zetten.

 • De Vlaamse premier Jambon klonk vanmiddag somber over de steun die zijn regering kan geven aan de door de coronamaatregelen uitvallende economie. Volgens De Standaard zei hij: 'Niemand zag deze reusachtige gezondheidsramp aankomen', zei Jambon. 'We zitten in economisch en financieel zwaar stormweer, de schade loopt dag na dag op. Wanneer deze storm is uitgeraasd, kunnen we de echte negatieve balans opmeten. De ravage zal enorm zijn. Het is een orkaan die we het hoofd moeten bieden. We mogen niet doemdenken, maar het dwingt ons wel tot realisme.'
  De minister-president benadrukte dat de Vlaamse regering 'gigantische inspanningen wil doen om deze tsunami te doorstaan'. Maar hij zei ook dat de overheid nooit alle verliezen zal kunnen compenseren. 'Daar is niet genoeg geld voor. De overheid is niet in staat de totale verschillen bij te passen. We zullen ons uiterste best doen, maar we kunnen niet alle noden ledigen. Dat is onhaalbaar. De opgebouwde schulden zullen op een dag moeten worden afbetaald. Dat willen we niet doorschuiven aan de volgende generaties.'

 • In Frankrijk zijn in de afgelopen 24 uur 509 mensen aan de gevolgen van Covid-19 overleden, het hoogste aantal tot op heden. Daarmee overschreedt het land tevens de grens van 4.000 sterfgevallen. Dat werd aan he begin van de avond bekendgemaakt door Jérôme Salomon, het hoofd van de nationale gezondheidsdienst.
  Van de overledenen was 83 procent ouder dan zeventig jaar.

 • Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maakt zich zorgen over de snelheid waarmee het coronavirus zich over de aarde verspreidt. Er zijn nu besmettingen in 205 landen. Volgens de topman is de afgelopen vijf weken sprake van een "bijna exponentiële groei" in het aantal besmettingen geweest. Het aantal doden is in de afgelopen week verdubbeld.
  Tedros denkt dat het aantal besmettingen wereldwijd de komende dagen tot boven het miljoen zal stijgen en het aantal doden tot meer dan 50.000. Gezien de huidige stand van het scorebord van Johns Hopkins University zal hij daar gelijk in krijgen. Vanmorgen (zie hieronder) stond de teller 60.000 besmettingen lager dan nu. Tot het miljoen zijn inmiddels minder dan 80.000 mensen te gaan.


 • De regio Jia in de Centraal-Chinese provincie Henan is vandaag door de autoriteiten in een lockdown gezet na de constatering van verscheidene corona-infecties. Niemand mag het gebied in- of uitreizen. De 600.000 inwoners mogen niet naar hun werk, tenzij ze daar toestemming voor krijgen. China beheerste de corona-uitbraak in de miljoenenstad Wuhan met succes, maar is waakzaam op een tweede leven van het virus.

 • Vermogensbeheerder Blackrock denkt dat Covid-19 de wereldeconomie met 11% zal laten krimpen in de eerste helft van 2020. Zo’n $6.000 miljard economische waarde zou verdampen. In een conservatieve schatting raamt Blackrock's managing director Amer Bisat het banenverlies op 5 miljoen banen. Dat aantal ligt hoger als ook werktijdverkorting en het inleveren salarissen worden meegeteld. Dat meldt Reuters.

 • Premier Mark Rutte wil morgen via een ‘conference call’ in gesprek met de premiers van Italië en Spanje. Ook Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad zal aan het overleg meedoen. Italië en Frankrijk zijn not amused door de houding van de Nederlandse regering tegenover deze landen. Die kwam er op neer dat zij niet direct voor corona-steun in aanmerking kwamen.
  Rutte zei vandaag in debat met de Tweede Kamerdebat dat hij en minister Hoekstra "niet de goede toon" hadden gevonden, maar dat er geen twijfel mag over Nederlands solidariteit met landen die nog meer getroffen zijn dan Nederland.
  Inmiddels wil Rutte dat er een zogenoemd Europees coronafonds wordt opgericht voor landen die zwaar door het coronavirus zijn getroffen en een zwakke economie hebben. Het gaat om een gift voor medische apparatuur. Het is de bedoeling dat alle EU-lidstaten geld in het coronafonds stoppen. De Nederlandse bijdrage wordt wat Rutte betreft "substantieel". "Het is geen lening en geen garantie, het is een gift", zei Rutte in de Tweede Kamer. "Het gaat erom landen te helpen met medische zorg. Landen die hard zijn geraakt door het virus en een zwakke economische structuur hebben. Vanuit de gedachte dat het nodig is om elkaar te helpen."

 • De Europese Commissie maakt 37 miljard euro vrij zodat landen de strijd tegen het coronavirus en de gevolgen daarvan kunnen aangaan. Maar het geld wordt niet eerlijk verdeeld over de EU-landen. Sterker nog: de zwaarst getroffen landen krijgen veel minder geld dan landen die minder zwaar worden geraakt door het virus. Dat schrijft RTL.

  Hongarije kan aanspraak maken op €5,6 miljard, Polen op €7,4 miljard. Maar juist veel grotere landen veel zwaarder zijn getroffen door het virus, krijgen veel minder. Italië, het zwaarst getroffen land ter wereld, kan maximaal €2,3 miljard krijgen uit deze pot, Spanje, het tweede zwaarst getroffen land van de EU, €4,1 miljard. Frankrijk krijgt €650 miljoen, België €66 miljoen en Nederland moet het doen met €25 miljoen.

  De scheve verdeling van het geld houdt geen rekening met de heftigheid van de coronauitbraak in een land. Dat komt omdat het geld is gehaald uit de zogenaamde structuurfondsen van de Unie. Uit die bronnen worden projecten gefinancierd die welvaartsverschillen binnen de EU moeten verkleinen. De virussteun is dus behandeld als ware het steun voor de armere regio's. Het creëert echter een ongemakkelijk gevoel tussen Noord, Zuid en Oost-Europa. Noord, maar met name Nederland, wilde de zuidelijke landen niet ongelimiteerd helpen, terwijl nu Oost er met de in het Zuiden broodnodige geldpotten vandoor gaat.


 • De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de eerste helft van maart teruggelopen van 95 naar 85 procent. Dat bleek woensdag uit de Pensioenthermometer van Aon.

  De beleidsdekkingsgraad, die is gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, daalde naar 100 procent, precies gelijk aan het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum.

  "Maart 2020 was voor pensioenfondsen dramatisch. Financiële markten zijn volledig in de ban van het coronavirus. Beleggers konden moeilijk een goede inschatting maken van de economische gevolgen van de crisismaatregelen van overheden om het coronavirus te beheersen", aldus Aon. Dat schrijft beleggen.nl.

  De AEX sluit de middag in het rood af op -2,5%. De Duitse DAX leverde 3,9% in, de Franse CAC 40 verloor 4,3%. De Britse FTSE 100 daalde 3,8%.

 • Er waren al wat aanwijzingen dat reuk- en smaakverlies een indicatie zouden kunnen zijn dat iemand besmet is met Covid-19. Uit een nieuw onderzoek, op basis van data die tussen 24 en 29 maart via een symptomen-checker werden verzameld, blijkt dat inderdaad het geval, schrijft Reuters. Van de 1,5 miljoen appgebruikers rapporteerde 26% één of meer symptomen:  geur- en smaakverlies, koorts, aanhoudende hoest, vermoeidheid, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Van hen gaven 1.702 mensen aan getest te zijn op Covid-19. Zo'n 60% van de mensen die positief testten op Covid-19, had smaak- en reukverlies ervaren. Bij de mensen die negatief testten op Covid-19, was dat met 18% beduidend minder.
  Volgens de onderzoekers van King's College London zijn deze verschijnselen een veel betere voorspeller of iemand met het coronavirus besmet is dan het hebben van koorts. Zij schatten op basis van de resultaten dat van de niet-geteste appgebruikers zo'n 13% waarschijnlijk met het virus besmet is. "In combinatie met andere symptomen lijken mensen met reuk- en smaakverlies drie keer meer kans te hebben om met Covid-19 besmet te zijn. Ze zouden daarom een week in zelfisolatie moeten gaan om de verspreiding van de ziekte te verminderen," zei onderzoeksleider Tim Spector.

 • Het RIVM meldde om 14:00 uur dat er vandaag nieuwe 447 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen zijn gemeld. Er zijn 134 nieuwe personen als overleden gemeld; gisteren waren dat er 175.

  Het RIVM licht de cijfers nader toe:
  Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd.

  Tot nu toe zijn er twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

  De aantallen gemelde ziekenhuisopnames en meldingen van overlijden zijn vandaag lager dan gisteren. Het is belangrijk om te weten dat het aantal meldingen per dag niet het werkelijke aantal sterfgevallen of ziekenhuisopnames van de afgelopen dag is. Dit komt omdat er een vertraging zit tussen het moment van overlijden en ziekenhuisopname en de rapportage hiervan aan de GGD’en.

  De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar te worden. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten.

  De trends in de opnames per provincie zijn onveranderd ten opzichte van gisteren. Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames heen te zijn. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is dit nog niet zichtbaar. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

  Het totaal aantal positief geteste patiënten staat nu op 13.614 (vandaag +1.019, gisteren +722). Het totaal aantal gemelde patiënten dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis: 5.159.

  Het zou kunnen lijken dat de besmettingsgraad oploopt. Volgens RIVM's Jaap van Dissel is dat niet het geval. Trouw noteert uit zijn mond dat de modelmatig berekende besmettingsgraad daalt: Die lag vorige week rond de 1. Dat wil zeggen: elke patiënt besmet één ander persoon. Nu ligt de besmettelijkheidsgraad onder de 0,5, zei hij. Daarmee dooft de epidemie in Nederland langzaam uit. Met de nadruk op langzaam. Want bij een besmettelijkheidsgraad van bijvoorbeeld 0,5 komen er op de 1000 patiënten nog altijd 500 bij. En die 500 kunnen weer makkelijk 1000 Nederlanders besmetten als iedereen denkt dat het best lekker gaat met de bestrijding van het virus en massaal dezelfde recreatieplekken uitzoekt.

 • Op China werd druk uitgeoefend om niet alleen infecties met SARS-CoV-2 (het virus) met ziekteverschijnselen (Covid-19), maar ook infecties zonder klachten te rapporteren. Dat deed het land voor het eerst vandaag. China meldt dat het meer dan 1.300 coronapatiënten heeft die geen symptomen hebben. Het is voor het eerst dat het land data bijhoudt over coronagevallen zonder klachten en de resultaten voeden de vrees voor een tweede golf van het virus. Gisteren meldde het land dat er 36 nieuwe gevallen bekend waren; in die telling bleven 130 mensen zonder symptomen onvermeld.

 • We spreken er in artikelen op Foodlog en in dit Liveblog al enkele weken over: de standstill van het openbare leven heeft enorme consequenties voor de samenleving als geheel. Niet alleen worden op dit moment mensen uit de zorg weggeduwd ten faveure Covid-19 patiënten, tevens begint het gehele economische stramien te haperen dat zorgt voor een recessie en wellicht zelfs een depressie met aanmerkelijk meer sterfte en persoonlijke misère dan het aantal doden dat Covid-19 in de wereld zal veroorzaken. Ook op TV wordt de discussie inmiddels voor het oog van het brede publiek gevoerd.  Ook het blad Economisch Statische Berichten wijdde er een speciaal gesprek aan.  Andere bij-effecten zijn een toename in gevallen van huiselijk geweld door de verplichting om thuis te moeten blijven. In Frankrijk is sprake van een toename van 30%.

 • De maatregelen die Nederland heeft genomen om Covid-19 te bestrijden, moeten nog langere tijd worden volgehouden. Dat benadrukte Jaap van Dissel, directeur infectieziektebestrijding van het RIVM, vanochtend tijdens een technische briefing voor de leden van de Tweede Kamer. Vanmiddag debatteert de Kamer over de verlenging van de maatregelen die het kabinet gisteren aan het begin van de avond aankondigde. Van Dissel: "Je moet de maatregelen volhouden tot de verspreiding zo laag is dat je het helemaal onder controle hebt.”

 • Nieuwsuur maakte een impressie van Covid-19 in Brabantse ziekenhuizen: "Een afdeling vol ernstig zieke coronapatiënten: je verwacht misschien hectiek, maar in het Amphia Ziekenhuis in Breda heerst er juist rust. Beklemmende rust, dat wel. Het personeel werkt al wekenlang ongelooflijk hard om het grote aantal patiënten de beste zorg te geven. We lopen een marathon, vertelt een van de verpleegkundigen, maar we doen het met z'n allen."


 • Net als de Amerikaanse president Trump spreekt inmiddels ook de Braziliaanse president in nogal andere termen over Covid-19. Trump deed Covid-19 aanvankelijk af als een 'griepje' dat weer overgaat, maar toonde zich (zie het begin van het Liveblog van vandaag) duidelijk onder de indruk van het aantal doden dat Covid-19 in de VS zal veroorzaaken. Twitter verwijderde eerder deze week twee video’s waarin Bolsonaro zich kritisch toonde over de maatregelen van zijn minister van Volksgezondheid. Daarin was te zien dat hij zich niets aantrok van de social distancing die zijn land als regel heeft uitgevaardigd. Afgelopen nacht (onze tijd) zei hij tijdens een TV-rede tot de natie: "Brazilië heeft sinds mijn aantreden progressie geboekt, maar staat nu voor de grootste uitdaging van onze generatie. Het coronavirus is onze nieuwe realiteit.” In eerdere boodschappen hamerde hij erop dat de economie in de benen moet worden gehouden en niet stilgezet kan worden.

 • Het aantal officieel geregistreerde besmettingen in de wereld als geheel gaat nu duidelijk op weg naar de 1 miljoen mensen, volgens de tellingen van Johns Hopkins University.


 • Nederlands retailerfgoed dreigt ten onder te gaan aan Covid-19.


 • De Israëlische schrijver Yuval Noah Harari schreef een week geleden een essay in The Financial Times waarin hij waarschuwde voor de wereld na het coronavirus. Uiteraard is de eerste beweegreden voor de beslissingen van vandaag hun dwingende urgentie. Maar noodtoestanden doen ook iets anders, schrijft Harari: ze versnellen de geschiedenis. Beslissingen die anders pas na jaren van publiek debat zouden worden genomen, vallen nu in enkele uren tijd. Een beschouwing in het Vlaamse financiële blad De Tijd waarin Bart Haeck aan de hand van de Hongaarse president Victor Orban laat zien hoe tendensen die 'voor Corona' aanwezig waren opeens werkelijkheid van beleid worden.


 • De Europese beurzen zijn vandaag in het rood gestart in navolging van verliezen op Wall Street en de beurs van Tokio. De Europese beurzen starten met verliezen van 2 à 3 procent. Zeker nu het virus zwaar blijkt toe te slaan, hebben beleggers weinig ankerpunten om te bepalen waar ze hun geld in kunnen steken.

 • De VS telden het hoogste aantal doden tot op dit moment door het coronavirus op één dag. 865 Amerikanen overleden ten gevolge van Covid-19 verschijnselen. Inmiddels eiste de infectieziekte in de VS totaal 3.796 slachtoffers, waarvan ruim 1.000 in stad New York, het epicentrum van de uitbraak in de VS. In totaal zijn 184.343 Amerikanen met een SARS-CoV-2 besmetting geregistreerd. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 40.000 mensen overleden.

 • "De combinatie van deze twee factoren en het risico van toenemende instabiliteit, toegenomen geweld en toegenomen conflicten" maken deze crisis "voor ons de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog." Dat zegt VN-baas Antonio Guterres. Hij is bezorgd dat er in de wereld meer conflicten kunnen ontstaan. Hij spreekt van een crisis "die de krachtigste en meest effectieve reactie vereist". En die kan alleen bereikt worden "door solidariteit en het loslaten van politieke spelletjes en het besef dat de mensheid op het spel staat." Verschillende media schrijven over zijn uitspraken, waaronder De Morgen. Op de Franse internationale zender Rfi maakte Guterres enkele dagen geleden duidelijk dat hij vreest dat Afrika 'miljoenen en miljoenen' Covid-19 doden te wachten staat.

 • Trump bevestigde tijdens de conferentie ook nog eens zijn hoop op hydroxycholoroquine (een al decennia gebruikte werkzame stof in middelen tegen malaria en reuma); vanuit Frankrijk kwam gisteren het nieuws dat het bij zelfmedicatie tot hart-problemen heeft geleid.

 • Rond 00:42 uur onze tijd zei Trump hoe hij de $2 biljoen overheidsgeld wil besteden die de VS er economisch weer op moeten krijgen na de stilstand waar Covid-19 op dit moment toe dwingt: niet in een green deal, maar in het bouwen van betere wegen en betere voorzieningen voor het Amerikaanse volk. Dat is vermoedelijk een uitspraak met het oog op de komende verkiezingen. Het laat tevens zien dat hij banen wil creëren om het volk tevreden te stellen, maar SARS-CoV-2 niet ziet als een reden om de economie anders in te richten.


 • Op gedempte toon opende president Trump een persconferentie om toe te lichten dat de VS nog 30 extra dagen extra op slot blijven in de strijd tegen Covid-19. In een presentatie liet Witte Huis-expert Dr. Deborah Birx zien wat de effecten zouden zijn als de VS niets doen: 1,5 tot 2,2 miljoen doden. Met maatregelen zal dat aantal op ongeveer 10% daarvan uitkomen, maar nog altijd 100-240.000 doden. Dr. Anthony Fauci, de Amerikaanse Jaap van Dissel, en Dr. Deborah Birx, die de coronavirusreactie coördineert, zeiden voorafgaand aan de presentatie dat verschillende openbaar beschikbare studies hun eigen conclusies over het dodelijke effect van het virus bevestigen. Op vragen van journalisten antwoordden Fauci en Birx dat ze hopen het aantal doden onder 100-240.000 te kunnen brengen door de maatregelen; niettemin zeiden ze dat de VS voorbereid moeten zijn op zoveel doden. Trump leek onder de indruk en maakte tijdens de persconferentie niet de indruk het virus als een eenvoudig oplosbaar probleem te zien. Hij liet Birx, Fauci en zijn vice-president Mike Pence het woord doen en antwoordde pas tegen het einde van de persconferentie zelf op vragen. In tegenstelling tot eerdere uitspraken zei hij "het is geen griepje, het is iets gemeens". Op vragen naar tekorten aan mondkapjes zei hij dat mensen ook hun sjaal als mondkapje kunnen gebruiken.


 • De Volkskrant legt uit waarom in Duitsland zo weinig mensen lijken te overlijden gaan aan de gevolgen van Covid-19. Per miljoen inwoners eist het virus in Duitsland 7,7 slachtoffers. In Nederland zijn dat er 60. In Spanje zijn het er zelfs al 165. Maar nu de werkelijkheid: in Duitsland sloeg het virus later toe, zodat we daar meer kijken naar het begin van de curve. Daarnaast laat het land een verdunningseffect zien in de verhouding doden/besmettingen. Duitsland doet veel tests en registreert daardoor op die tests - met de nodige slechts milde positieve gevallen - in verhouding minder doden. Het land test wekelijks wordt zo’n half miljoen mensen (en kan dat omdat het land veel laboratoria heeft en zelf zijn eigen testmateriaal maakt); dat zijn er heel veel meer dan in andere Europese landen.

  In de Frankfurter Allgemeine Zeitung verscheen vandaag een artikel over de zogeheten asymptotische testdata die China tot op heden niet openbaar maakte. Het gaat om data over personen die wel getest en positief zijn bevonden, maar die geen last hadden van ziekteverschijnselen als gevolg van een infectie met SARS-CoV-2. China wordt ervan verdacht het aantal doden in de officiële statistieken met opzet te hebben gedrukt om het Westen te kunnen verwijten een potje te hebben gemaakt van de beheersing van het virus. Meer zicht op het aantal infecties maakt het mogelijk om een inschatting te maken van het reële aantal doden dat daarbij hoort.


 • Dinsdag 31 maart

 • In een analyse van de reacties op minister Wopke Hoekstra's stellingname tégen speciale hulp (verhandelbare corona-leningen) voor de zuidelijke EU-landen schrijft de Volkskrant dat zijn opstelling Nederland duur zal komen komen te staan. De krant kopt 'Nederland toont te weinig Europese solidariteit.' Onze via Hoekstra getoonde "weinig empathische" opstelling jegens zuidelijke eurolanden, krijgen we "op ons brood". De diplomatie van de hardvochtigheid kent zijn grenzen voor een klein handelsland als Nederland, denkt de Volkskrant.

 • The New York Times brengt een lang artikel over het falen van het Chinese medische systeem dat na de SARS-uitbraak in 2002/3 had moeten zorgen voor een early warning om snel tegen kwaadaardige virussen te kunnen optreden. Het systeem - een centrale registratie van ongewone ziekteverschijnselen - werkte wel degelijk, maar de lokale ziekenhuizen stuurden de data naar de autoriteiten in Wuhan. Die hielden het slechte nieuws liever verborgen voor Beijing en voorkwamen dat de gegevens bij de centrale overheid terecht kwamen. Zou dat wel gebeurd zijn, dan had mogelijk de uitbraak tot een derde van zijn omvang beperkt kunnen blijven. Door klokkenluiders werd Beijing toch geïnformeerd en daarop trad het centrale gezag direct op. Dokter Ai Fen van het Wuhan Central Hospital zag al in december gevallen van wat we nu Covid-19 noemen. Hij zegt in de krant: "Ik vraag mezelf voortdurend wat er gebeurd zou zijn, als ik de tijd terug zou kunnen draaien." China’s leader Xi Jinping probeerde de aandacht van de gemaakte fouten af te leiden door de doortastende manier van crisisbeheersing. Ondanks het succes van de crisisbestrijding, is het nu verwijtbaar nieuws geworden.

 • Door de uitbraak van het coronavirus blijven hartpatiënten massaal weg uit het ziekenhuis, schrijft RTL. Ze mijden ook een bezoek aan de huisarts, tot grote zorgen van cardiologen. "In het kielzog van de coronacrisis kan een volgende golf aan overlijdens ontstaan", zegt een cardioloog


 • De VVD wint in de nieuwste Peilingwijzer stevig. De partij van premier Rutte staat nu op 32 tot 36 Tweede Kamerzetels, 6 meer dan twee maanden geleden. Peilingbureaus meten een direct verband met het optreden van Rutte in de coronacrisis, dat ook door niet-VVD'ers wordt gewaardeerd. Het Forum voor Democratie verliest fors (-5). Dat meldt de NOS.


 • En wat is nu precies dat SARS-CoV-19 virus dat de wereld zo in z'n greep houdt ook alweer? Prof. Eric Snijder van de universiteit van Leiden legt het uit.


 • Minister de Jonge laat weten dat het kabinet de capaciteit voor pos/neg Covid-19 tests gaat opvoeren: van 4.000 testen per dag naar 17.000 en zelfs 29.000. Dat staat los van de serologische tests op immuniteit (voor mensen die niet meer ziek kunnen worden, zoals experts nu verwachten). Daar is Feike Sijbesma mee bezig; hij komt volgende week maandag met een advies.

 • Minister Hugo de Jonge wijst erop dat het realiseren van 2.400 IC-bedden topprioriteit heeft; op dit moment zouden al 1.900 bedden beschikbaar zijn (750 meer dan de standaardcapaciteit in Nederland). Daarnaast worden zorgcentra ingericht voor mensen die niet het ziekenhuis in hoeven, maar wel verzorging nodig hebben.


 • Premier Rutte deelt een groot compliment uit aan alle Nederlanders: dank voor het aanpassingsvermogen, de zelfdiscipline en het improvatievermogen van ouders, scholen, supermarkten en winkels, ondernemers, en vooral: de mensen in de zorg. "Ik zeg tegen ons allemaal: we gaan door een van de zwaarste periodes buiten oorlogstijd. In een volwassen democratie als Nederland kun je het alleen met z'n allen doen. In dit trotse democratische land zien we allemaal dat dit nodig is en we snappen het. Het is de enige manier, we kunnen dit alleen met z'n allen doen."

 • Het kabinet verlengt de 'intelligente lockdown' van 6 april tot 28 april. Dat betekent dat alle bestaande regelingen worden verlengd. Premier Rutte constateert dat Nederland zich aan de regels houdt, maar moet begrijpen dat na 28 april het normale leven nog niet compleet zal hernemen; het is zelfs "goed mogelijk dat we ook na 28 april op dit niveau door moeten." Daarom raadt Rutte Nederlanders af om een vakantie te plannen voor de meivakantie.


 • Na de oproep van premier Rutte op 12 maart om thuis te blijven, sloeg Nederland aan het klussen. In het weekeinde na de persconferentie stroomden de bouwmarkten vol. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek draaiden bouwmarkten in de derde week van maart ruim 50 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet was zelfs 6 procent hoger dan de week van Hemelvaartsdag, doorgaans de week waarin Nederlanders massaal naar bouwmarkten gaan.

  Volgens Intergamma (de organisatie achter Gamma en Karwei) normaliseert de drukte zich. Toch blijven de ruim 300 winkels van Gamma en Karwei op Eerste Paasdag dicht, ook om het personeel rust te gunnen. ‘We willen ons personeel een dag rust gunnen en een signaal afgeven aan de samenleving dat wij grote drukte in onze winkels zoveel mogelijk willen vermijden’, zegt een woordvoerder. Ook Praxis en Hornbach zijn Eerste Paasdag gesloten.

 • De Amsterdamse beurs sloot vandaag hoger. De AEX won 1,6 procent. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management kwamen de groene koersen vandaag als een verrassing. "In de afgelopen weken begonnen beurzen doorgaans de week fors lager. Beleggers proberen wat over de huidige malaise heen te kijken met de hoop op een sneller herstel van de economie dan waar veel doemdenkers op rekenen." De Amerikaanse aandelenbeurzen doken daarentegen in het rood door aanhoudende zorgen over het coronavirus. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 1,2 procent lager, de Dow Jones-index verloor 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq werd 0,7 procent lichter. Voor de maand maart ligt de Dow Jones-index op koers voor een verlies van 13 procent en de Nasdaq op een daling van 10 procent. De Dow Jones-index stevent bovendien af op het slechtste kwartaal ooit, met een daling van 23 procent. De S&P500 deed het sinds het begin van het jaar niet veel beter met een verlies van 20 procent. Dat schrijft beleggen.nl.

 • Woedend waren ze: burgemeesters en gouverneurs uit Noord-Italië gaven Nederland een forse uitbrander in een advertentie in de gezaghebbende Duitse krant Frankfurter Algemeine Zeitung. Ze waren laaiend dat Nederland zich openlijk en nadrukkelijk verzette tegen de invoering van tijdelijke euro-obligaties (of 'coronabonds') om de coronacrisis te bestrijden. Te laat natuurlijk, want de schade is allang gebeurd, maar minister van Financiën Wopke Hoekstra trokt vandaag het boetekleed aan over zijn de Nederlandse opstelling in het Europese overleg. Namens Nederland onthield hij steun aan de zwaar door Covid-19 getroffen landen Spanje en Italië. Voor de RTL-camera zegt hij 'te weinig empathisch' te zijn geweest. Hij vindt, zegt hij nu in een heel andere toon, een beroep op solidariteit vindt hij "logisch". Niettemin maakt hij het voorbehoud dat de steun "op een verstandige en redelijke manier" moet worden gerealiseerd. Hij blijft gezamenlijke schulduitgifte zeer beslist afwijzen en noemt dat "de oplossing voor een probleem dat niet bestaat." Dat meldt het Financieele Dagblad.

  "Juist in deze crisis is een constructieve opstelling van Nederland in Europa nodig. Nu moeten we onderdeel zijn van de oplossing en niet voor tweespalt zorgen." Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten van de UvA, noemt dit de achtergrond voor de open brief (de Volkskrant) die 60 economen op zijn initiatief vandaag aan het kabinet hebben gericht en gezamenlijk ondertekend. De brief is een pleidooi voor een solidaire opstelling van Nederland met landen als Italië, Spanje en Portugal.


 • De Britse tak van farmabedrijf Accord stelt 2 miljoen tabletten hydroxychloroquine (en 2 miljoen placebotabletten) beschikbaar voor een internationale Covid-19-trial met 40.000 zorgverleners die coronapatiënten verplegen. Van hydroxychloroquine wordt vermoed dat het de symptomen van Covid-19 kan verminderen of voorkomen door de vermenigvuldiging van het virus af te remmen. Het onderzoek, COPCOV genaamd, wordt geleid door onderzoekers van de universiteit van Oxford en gaat binnenkort van start. Accord Europe is onderdeel van het Indiase Intas, het grootste niet beursgenoteerde farmaceutische bedrijf ter wereld. 

 • In Turkmenistan is het dragen van mondkapjes verboden. Ook nergens voor nodig want het coronavirus komt in het land niet voor, volgens het regime. Dus hoeven de Turkmenen er ook niets over te weten. De politie zou zelfs mensen die het over de pandemie hebben arresteren, schrijft de Britse Independent op basis van de onafhankelijke nieuwsbron Turkmenistan Chronicle. Toch gelden er in het land preventieve maatregelen, zoals temperatuurcontroles op grenzen en stations en beperking van het reisverkeer. Ook zou de regering bezig zijn met maatregelen om Turkmenen uit het buitenland te repatriëren. Het autoritaire regime van Turkmenistan, met president Gurbanguly Berdymukammedov aan het hoofd, houdt de media onder streng staatstoezicht. Journalisten komen het land niet in.

 • In Noord-Korea is nog geen enkele geval van Covid-19 besmetting vastgesteld. Maar hoe betrouwbaar is dat gegeven, vraagt de New York Times zich af. Het land was een van de eerste dat strenge maatregelen doorvoerde, zoals sluiten van de grenzen met China (in januari al), smokkel aanpakken en het in verplichte quarantaine brengen van alle diplomaten in de hoofdstad. Maar met name het zorgstelsel is kwetsbaar - eerder deze maand vroeg Noord-Korea de wereld om hulpmiddelen tegen het virus - dus kan het ook zijn dat er letterlijk nog niet één geval ontdekt is. Zolang Noord-Korea niet op Covid-19 kán testen omdat er geen testmateriaal is, kan het land volhouden geen besmettingen geconstateerd te hebben. 


 • Eind deze week zullen alle ruim 100 ziekenhuizen in Nederland aangesloten zijn op één computersysteem dat in real time het aantal vrije bedden laat zien. Dat was tot op heden nog niet het geval: ziekenhuizen gaven via verschillende website handmatig hun beddencapaciteit door. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding grijpt daar nu op in: "het besluit om dit systeem te gebruiken staat vast en kan niet vrijblijvend zijn", staat in de brief.  Dat moet het mogelijk maken coronapatiënten beter over het land te spreiden zonder dat ziekenhuizen moeten rondbellen of met stapel papierwerk zitten, Behalve beddencapaciteit haalt het nieuwe systeem ook gegevens op over personeelsaantallen en doorlooptijd van patiënten. Ziekenhuizen kunnen handmatig hun Eerste Hulp-afdeling 'op slot' zetten of bedden specifiek labelen, aldus de NOS

 • Chemo uitgesteld, transplantatie afgeblazen: in de ziekenhuizen voltrekt zich een schaduwcrisis, kopt de Volkskrant. Sinds de coronacrisis leveren ziekenhuizen alleen nog acute zorg aan niet-coronapatiënten. Maar dat betekent dat ook veel behandelingen en operaties niet doorgaan die voor patiënten van levensbelang zijn. Die patiënten voelen zich de dupe van de focus op corona. De Coronacrisis vraagt alle aandacht voor één groep en vergeet de 'gewone' patiënten. De crisis vergeet ook de ontwrichting van de samenleving door economische stagnatie. Zie ons liveblog van gisteren en de opmerkingen van de Gentse viroloog Bruno Verhasselt hieronder. Meer en meer komen nu de geluiden op: zijn samenleving en bestuur zich bewust van de consequenties van het inzetten op SARS-CoV-2 als volksvijand nr 1 te bestempelen.


 • In de afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 722 nieuwe positieve besmettingsgevallen met het coronavirus gemeld. Dat zijn er opnieuw meer dan gisteren. Ook zijn er 175 doden gemeld. Dat brengt het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 op 1039. Volgens de cijfers van het RIVM zijn er 4.712 mensen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Het maakt duidelijk dat de piek in de ziekenhuiscapaciteit een steeds waarschijnlijker realiteit wordt.

 • Vanaf maandag kunnen ondernemers die door de coronacrisis worden geraakt, zich bij het UVW melden. Het nieuwe noodloket vervangt de eerdere regeling van werktijdverkorting, waar zich al 'tienduizenden ondernemers' hadden gemeld, schrijft de Telegraaf. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken presenteerde vandaag de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, voor alle bedrijven die hun omzet door de virusuitbraak drie maanden met meer dan 20% zien dalen (met terugwerkende kracht tot 1 maart). De overheid neemt tot maximaal 90% van de loonkosten over. Binnen 2 tot 4 weken na de aanvraag wil het UWV 80% van de verwachte compensatie als voorschot uitkeren. Koolmees riep daarnaast mensen vooral op "zelf de muziekschool, sportschool en schoonmaker te blijven betalen. Zo moet de maatregel helpen om de economie ook verder te stutten."
  Het economisch steunpakket, opgesteld door de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken, omvat verder een opslag van 30% voor werkgeverslasten (opbouw van het vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies), bijstand voor getroffen zelfstandigen, uitstel van belastingbetalingen en een bedrag van €4.000 euro voor sommige ondernemers.

 • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verspreidt het coronavirus zich toch echt door hoest- en niesdruppeltjes en direct contact, en 'hangt' het niet in de lucht. De officiële uitspraak leidde tot kritiek van verschillende virologen. Ook De Standaard vraagt het zich vandaag af. De Amerikaanse site NPR vroeg om nadere uitleg. "We zien gewoon nog geen bewijs voor een andere verspreidingsroute," zegt dr. Hanan Balkhy, assistant director-general voor antimicrobial resistance bij de WHO. "Alle besmettingen gebeuren waar mensen 'mixen en mengen'. Ze zijn dicht bij elkaar. Dat wijst niet op overdracht omdat het in de lucht hangt." De WHO wijst andere studies of opvattingen niet bij voorbaat af, maar gaat uit van het bewijs tot nu toe en de ervaring met de overdracht van eerdere coronavirussen; die verspreidden zich ook door druppeltjes.

 • "Wij moeten nu niet afwachten maar problemen oplossen", zegt IC-arts Diederik Gommers in Trouw. Op de ic’s neemt de druk toe. "Er zijn ziekenhuizen die ramvol liggen. Waar patiënten buiten de IC liggen, zoals in operatiekamers en uitslaapkamers." Trouw brengt een reportage met de voorman van de Nederlandse intensivisten over de topdrukte die Nederlandse ziekenhuizen deze week verwachten. “De kritische grens van wat intensive-careafdelingen aankunnen is in zicht”, zegt Gommers. Zondag aanstaande moeten er 2.400 IC-bedden. Op dit moment zijn er circa 1.600 IC-bedden, waaronder zo’n 500 voor mensen met een hersenbloeding, een hartinfarct of slachtoffers van een auto-ongeluk. Gisteravond lagen er rond de 1.050 coronapatiënten op Nederlandse IC's.

 • Bezoekers van coronapatiënten in Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede hoeven geen beschermende kleding te dragen. Dat is in contrast met andere ziekenhuizen waar ze op z’n minst een neusmondkapje moeten hebben. Het ZGT in Almelo verbiedt bezoek aan coronapatiënten vrijwel volledig. Tubantia signaleert totaal verschillende bezoekprotocollen in verschillende ziekenhuizen in de Achterhoek en Twente, wat leidt tot de vraag hoe geïnformeerd en wetenschappelijk medische protocollen zijn.

 • De Standaard sprak met de Gentse viroloog Bruno Verhasselt (UZG). Hij klinkt realistisch over SARS-CoV-2: het virus is geen vijand omdat het te klein en snel (iedere 8 uur reproduceert het zich) is om het te bestrijden, het zal om ons heen blijven bestaan en zorgen voor een natuurlijke selectie waar vooral zwakkeren aan zullen overlijden (hoewel ook wat jongeren). Uiteindelijk verwacht hij een extra sterfte van 1 en 2%. Hij vreest vooral gevolgen die de coronacrisis heeft in de vorm van gebrek aan zorg voor 'gewone' patiënten en de maatschappelijke ontwrichtingen waar lockdowns van vele weken te zullen leiden.

 • Volgens de Amerikaanse president Donald Trump van Verenigde Staten is er in de VS allang ('for weeks') geen probleem meer met voldoende Covid-19 tests, hoewel de gouverneurs van de afzonderlijke staten dat ontkennen volgens The New York Times. Tijdens een toespraak zei de president dat inmiddels meer dan één miljoen Amerikanen zijn getest op het coronavirus. Volgens Trump kan het land per dag ongeveer 100.000 testen doen. Ook zou er helemaal geen probleem meer zijn met beademingsapparatuur en wil Trump die zelfs exporteren naar de EU.

 • De Duitse Stadt Jena wil komende week het dragen van gezichtsmaskers in het openbaar verplicht stellen. Het masker met de mond en neus bedekken. De verplichting gaat gelden op straat in de stad, voor winkelend publiek en in openbare gebouwen. De verplichting volgt op advies van infectieziektendeskundigen. Een sjaal of doek mag ook, zegt de site van de stad. Dat meldt Der Tagesspiegel.

 • In verschillende media duikt steeds de analyse op dat corona staten, dat wil zeggen hun leiders autoritaire macht heeft, die regeringsleiders ook pakken (Hongarije, Israël, Thailand, Bolivia, de Filipijnen). Gisteren was het de beurt aan The New York Times. De krant citeert Fionnuala Ni Aolain, de Special Rapporteur on counterterrorism and human rights van de VN die zegt dat de Covid-19 epidemie gemakkelijk kan leiden tot een autoritaire epidemie.


 • Oostenrijk verplicht winkelende klanten in supermarkten om gezichtsmaskers te dragen om de nog te snelle verspreiding van SARS-CopV-2 te vertragen. Dat maakte bondskanselier Sebastian Kurz maandag. Oostenrijk sloot al eerder scholen, restaurants, theaters en andere plekken waar mensen bij elkaar komen, inclusief niet-essentiële winkels. De bevolking moet zoveel mogelijk thuisblijven en van huis uit werken.


 • Maandag 30 maart

 • 'Gewone' patiënten durven niet meer naar de dokter. Dat constateert Het Parool: Bij het OLVG komen veel minder niet-corona-patiënten dan normaal, zegt unitleider spoedzorg en SEH-arts Michiel Gorzeman. In plaats van de 350 patiënten die er doorgaans komen, bezoeken nu maar 120 mensen de spoedeisende hulp. Van hen komen er circa 80 vanwege (een verdenking van) corona. “Van de 350 mensen die we normaal per dag op de SEH krijgen, zijn er nu dus nog maar 40 over.”

 • Frankrijk is het vierde land - na China, Italië en Spanje het vierde land - met meer dan 3000 coronadoden. Vandaag meldde het land 418 nieuwe doden, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus. Nog indicatiever lijkt het aantal nieuwe besmettingen. Dat aantal lag vandaag op +4,376; gisteren bleef het steken op +2,599.
 • .
 • Afgelopen weekend zag Europa-historicus Geert Mak Europa ook al vergaan in de NRC. In misschien wel een oorlog van stilstand waarin economieën krimpen, de VS wordt ontmaskerd als een onmenselijk en slecht georganiseerd land en de lidstaten van de Unie elkaar niet helpen, ook al strooien ze met 'miljarden alsof het pepernoten zijn'. Mak: En opeens zijn wij aan de beurt. Wij, de zondoorstoofde generaties van deze decennia, we zijn plotseling uit onze roes wakker geschopt en proeven nu voorzichtig het vergeten woord ‘noodlot’ op onze tong. Een vrouw in Sarajevo vertelde me ooit over het begin van de oorlog, hoe zij dat als jong meisje had beleefd. „Ach”, zei ze, „Mijn ouders, mijn grootouders, iedere generatie had wel een oorlog meegemaakt. Wij dachten simpelweg: oké, nu is het onze beurt.” Zo is het nu ook met ons.

 • Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer bekijkt wekelijks voor HP/de Tijd het nieuws. In een extra column maakt hij zich vandaag boos over de halsstarrige obstructie van de Nederlandse regering bij het organiseren van Europese uitingen van solidariteit met het zwaar getroffen zuiden. “Dat is waar Nederland met zijn onwrikbare arrogantie en egoïsme op dit moment op aanstuurt: op het einde van de Europese Unie.”

 • Volgens een studie van het Imperial College in Londen lijken de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus die onze regering de jongste weken invoerde, hun effect niet te hebben gemist. Een studie van het bekende Imperial College in Londen voorspelt op basis van modellen dat België morgen al zo’n 560 overlijdens vermeden zal ldoor het afschaffen van evenementen, het sluiten van de scholen, de sociale afstand en de lockdown. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

 • Honderden tropenartsen zijn opgeroepen om te komen helpen tijdens de COVID-19-crisis. gaan. Zij hebben ervaring met de aanpak van ziekte-epidemieën en gaan in ziekenhuizen helpen bij de organisatie van de hulpverlening voor coronapatiënten.
  Zoals hier al vaak herhaald heeft Nederland heeft standaard 1.150 IC-bedden. De uitbreiding van het aantal zwaar zieke Covid-19 patiënten gaat snel, zodat gevreesd werd dat ons land te weinig bedden voor de beademing van ernstige Covid-19 patiënten nodig heeft. Volgens zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), gaat het eind deze week nog lukken om tot 2.400 bedden te komen, inclusief ervaren zorgpersoneel. Modelbouwer Jacco Wallinga van het RIVM denkt dat ons land met 2.500 de maximale ziektepiek aan moet kunnen. Dat meldt de NOS.

 • Net als in Singapore zou in Duitsland een app moeten komen die registreert met wie een smartphonegebruiker in contact is geweest. Dat meldt Reuters maandag. De Duitse regering wil de App al over enkele weken operationeel hebben.

 • De Wereldgezondheidsorganisatie WHO denkt dat Italië de strijd tegen Covid-19 aan het winnen is. Het land blijft weliswaar nog zeker tot en met Paaszondag 12 april in lockdown. Niettemin neemt het aantal nieuwe doden en besmettingen af. Het dodental nam vandaag met 812 personen toe tot 11.591 personen. Dat komt min of meer overeen of is zelfs dalend ten opzichte van vrijdag (919 nieuwe doden), zaterdag (889) en zondag (756).
  In Italië zijn in de afgelopen 24 uur iets meer dan vierduizend nieuwe coronabesmettingen geconstateerd, beduidend minder dan in de afgelopen dagen. Niettemin moet worden geconstateerd dat de cijfers niet geteste cases missen zodat de betrouwbaarheid van de cijfers onbekend is.

 • Trouw stelt zich de vraag wat al die besmettings- en dodencijfers die we dagelijks te horen krijgen betekenen. Waarom overleeft ruim 7 procent van de mensen die positief testen op Covid-19 de ziekte niet, maart sterft in Duitsland slechts 0,8 procent? Antwoord: in Duitsland wordt veel meer getest. Dan vind je als vanzelf minder doden omdat je veel meer mensen vindt die Covid-19 onder de leden hebben maar er niet of nauwelijks ziek van worden. Wie er dood van gaat, valt meer op. En zo zijn dus heel veel cijfers onvergelijkbaar. Boeiend ook is het aantal herstelde patiënten. Dat lag in Nederland tot voor kort op een stuk of 3. Dat kwam omdat Nederland geen systeem heeft om mensen die weer beter zijn te volgen. Nu het er wel is staat de teller op 253; dat getal is alleen met geen enkel land te vergelijken omdat die al van meet af aan niet-meer zieken registreren.


 • Het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) beginnen een grootschalig onderzoek om de risicofactoren van het coronavirus in kaart te brengen. Ruim 135.000 noorderlingen krijgen de komende tijd wekelijks een vragenlijst toegestuurd en de antwoorden worden gekoppeld met bio- en databank Lifelines. Zo kunnen zowel erfelijke  als omgevingsfactoren opgespoord worden die mede bepalen of iemand ernstig ziek wordt van het coronavirus of juist milde klachten ontwikkelt, schrijft de RUG.Het onderzoek spitst zich ook toe op de effecten van het coronavirus op het welzijn en welbevinden van de noorderlingen. Worden mensen bijvoorbeeld somber of angstig en heeft dit effect op hun eetgedrag en gezondheid? Tenslotte wordt met het onderzoek ook de verspreiding van het coronavirus in de 3 noordelijke provincies in kaart gebracht. "Het is bijzonder om te zien wat we gezamenlijk op zo’n korte termijn hebben georganiseerd. We bundelen onze krachten om de kennis over het coronavirus te vergroten en met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan onze maatschappij,” zegt Lifelines-bestuurder Bert-Jan Souman.

 • De Amsterdamse beurs is veerde vanmiddag op. De AEX sloot 2,4 procent hoger. Toch, zegt beleggen.nl, blijven de markten in de ban van de corona-uitbraak. Beleggingsspecialisten sluiten niet uit dat de beurs binnenkort weer diep in het rood duikt.

 • De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag aan het AD. Morgen besluit de crisiscommissie van het kabinet over één nieuwe datum tot wanneer de maatregelen van kracht zullen blijven; dat wordt in een persconferentie om 19.00 uur bekend gemaakt. Vooralsnog worden geen extra maatregelen verwacht.

 • In de Nederlandse ziekenhuizen voltrekt zich een 'schaduwcrisis', schrijft de Volkskrant. Behandelingen en operaties van niet-coronapatiënten worden uitgesteld, door gebrek aan capaciteit of doordat het voor patiënten niet verstandig is om in een ziekenhuis te zijn waar het virus rondwaart. Stamceltransplantaties, chemokuren, orgaandonaties maar ook CT-scans: volgens adviesbureau Gupta Strategists, vindt 40% van de ziekenhuiszorg momenteel geen doorgang. "Een half miljoen afgebelde patiënten per week". Dat gaat met de grootste zorgvuldigheid: "je wilt niet dat patiënten overlijden aan kanker door de dreiging van Covid-19", zegt een betrokken arts. Een ander zorgpunt: door het uitstel van behandelingen nu, groeien de wachtlijsten. En dat effect gaat nog lang doorwerken, ook als de planbare zorg weer op gang komt.

 • Nadat dit weekend naar buiten kwam dat de meeste coronapatiënten op de intensive care aan overgewicht lijden, waarschuwt hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam mensen niet hals overkop aan een crash-dieet te gaan. "Daarbij ligt het gevaar op de loer dat een tekort aan voedingsstoffen ontstaat en dat moet juist worden voorkomen teneinde een goede weerstand te behouden", zegt Van Rossum op de NOS. Het probleem van overgewicht is niet in één dag opgelost. Van Rossem wijst erop dat het juist in een quarantaineperiode met alle stress van baanonzekerheid of kinderen thuis, niet eenvoudig is gezond te leven. "Mensen grijpen dan eerder naar snacks of alcohol, maar troost jezelf vooral met een gezonde levensstijl en voorkom dat je kilo's verder toenemen." Voor mensen met obesitas heeft Van Rossem een duidelijk advies: zij moeten vooral voorkomen dat ze besmet raken met het virus.

 • Het Amerikaanse gezondheidsconcern Johnson & Johnson (J&J) verwacht al begin volgend jaar de eerste partijen van een coronavaccin beschikbaar te hebben, meldt Knack. Het bedrijf vervroegt de startdatum van de klinische tests van november naar september en investeert samen met het gezondheidsagentschap Barda meer dan $1 miljard in de versnelling van het onderzoek naar en de productie van een vaccin.
  Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat het een jaar tot 18 maanden zou duren voor er een vaccin zou zijn. Nu zouden er over anderhalf jaar 1 miljard doses geleverd kunnen worden. J&J screent ook de chemische verbindingen in alle potentiële geneesmiddelen in zijn pijplijn op werking tegen Covid-19. Dat betreft meer dan 4.000 sets met werkbare stoffen, die al in de mens getest zijn op veiigheid. 

 • Het RIVM bracht om 14:00 nieuwe cijfers. Daaruit blijkt dat Covid-19 in totaal inmiddels 864 levens geëist in Nederland. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn het afgelopen etmaal 93 nieuwe meldingen over sterfgevallen binnengekomen. Dat is lager dan gisteren; toen steeg het dodental nog met 132. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen daalde van 1104 gisteren tot 884 vandaag.

  Het totaal aantal positief geteste patiënten beloopt 11.750. Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis staat op 3990 (+507 sinds gisteren)

  Het RIVM geeft als toelichting: Net als de afgelopen dagen is gemeld, neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking.

  In Noord-Brabant zet de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames door. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn er relatief veel ziekenhuisopnames. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

 • De maatregelen die door het kabinet zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen worden verlengd. Dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf. Het gaat, schrijft de krant, om het pakket dat aanvankelijk van kracht zou zijn tot 6 april. Dat gaat onder meer om de sluiting van scholen en horeca, zo veel mogelijk thuis te blijven, de oproep om anderhalve meter afstand te houden en het samenscholingsverbod van drie of meer mensen. Onlangs ging al een streep door vergunningsplichtige evenementen, maar die maatregel is als enige al tot 1 juni van kracht is.

 • President Trump verwacht dat de VS het aantal doden als gevolg van Covid-19 kunnen beperken tot 100.000 als het land de social distancing-regels goed in acht neemt. Eerdere schattingen van zijn regering gingen uit van zelfs meer dan 2 miljoen, zo'n 0,6% van de bevolking.
  Trump denkt dat het land tegen juni weer voldoende hersteld is om aan de slag te gaan met het leven na Corona. "We kunnen verwachten dat we op 1 juni goed op weg naar ons herstel zijn. Vele fantastische dingen zullen gebeuren", voorspelt de president.

 • Twitter verwijderde twee video's die door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op twitter waren geplaatst. De president wil om economische redenen niets weten van het stilleggen van zijn land in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19 en liet zien dat hij spot met zelf-isolatie en social distancing. Dat vindt twitter niet kunnen. De video's lieten Bolsonaro zien die op straat in de stad Brasilia een menigte mensen ontmoette, waaronder een straatverkoper die de regels eveneens aan zijn laars lapte en nog gewoon zijn werk deed. Bolsonaro's optreden is in strijd met instructies van zijn eigen regering.

 • NU'91, de onafhankelijke organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, heeft een meldpunt in het leven geroepen waar zorgmedewerkers tekorten aan beschermende middelen kunnen melden, aldus RTL. De zorgmedewerkers maken zich zorgen over hun eigen gezondheid, met het oog op de berichten over te weinig beschermende middelen of middelen van onvoldoende kwaliteit (zoals de teruggeroepen partij van 600.000 mondkapjes). Later deze week spreekt de beroepsvereniging met het ministerie van Volksgezondheid. Dan wil de organisatie de grootste knelpunten in kaart gebracht hebben.

 • In Op1 vertelde Philips CEO Van Houten gisteravond dat zijn bedrijf pas zeer recent om extra beademingsapparatuur is gevraagd. Hij zei: "Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen."
  In januari en februari blijkt veel beademingsapparatuur te zijn geleverd aan China. Vervolgens bestelde Italië in februari veel apparaten toen Covid-19 zich daar begon te verspreiden. "En toen was de voorraad op", zegt Van Houten. Het bedrijf gaat zijn best doen om de jaarproductie nu in enkele weken te realiseren. Nederland zal mogelijk een tekort aan IC-bedden met beademingsapparatuur gaan ervaren in de komende weken. Afgelopen weekend zijn de eerste patiënten al naar Duitsland overgebracht. Dat land heeft de ruimste IC-capaciteit per 100.000 bewoners; Nederland is dun bezaaid met IC-bedden. Volgens de NOS is dat het gevolg van bezuinigingen op de zorg.


 • Hulporganisatie Oxfam Novib maakt zich ernstige zorgen om een uitbraak van Covid-19 in arme landen. "Rijke landen moeten nú de krachten bundelen om miljoenen doden te voorkomen", zegt de organisatie.

  Oxfam stelt een noodplan van 140 miljard euro voor om de crisis wereldwijd het hoofd te kunnen bieden. "De conorapandemie overweldigt zelfs de rijkste landen met de beste zorgstelsels en veroorzaakt daar veel leed en onzekerheid. In arme landen zal de ziekte zich nog sneller kunnen verspreiden en is de zorg totaal niet in staat hier mee om te gaan", schrijft de hulporganisatie. "Wij zijn in Nederland terecht trots op de enorme inspanningen die onze zorgverleners leveren in de strijd tegen dit virus. Maar hun collega’s in arme landen zullen machteloos staan. Zij zijn met te weinig en hebben nauwelijks middelen om zelfs basale zorg te geven aan hun patiënten."

 • President Trump kondigde zondag aan dat de richtlijnen voor social distancing vanuit de regering in Washington van kracht blijven tot 30 april. Daarmee komt hij terug op eerdere uitspraken. Hij hoopte aanvankelijk dat het land met Pasen weer aan het werk zou kunnen gaan.

  Trump kwam in aanvaring met volksgezondheidsdeskundigen in het hele land toen hij voorstelde dat de richtlijnen - die mensen aansporen om thuis te blijven en zich niet te verzamelen in groepen van meer dan 10 personen - tegen 12 april zouden kunnen worden versoepeld.


 • Het is lang niet meer voorgekomen, maar is nu het geval: gisteravond laat was er geen enkel vliegtuig boven Nederland te bekennen. Gisteren werd ook bekend dat er geen Thalys meer van Amsterdam naar Parijs en omgekeerd rijdt. Wie van Parijs naar Amsterdam of retour wil, moet overnachten in Brussel.


 • Het effect van de in Nederland tegen de verspreiding van Covid-19 getroffen maatregelen viel afgelopen weekend tegen in de cijfers. "De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit.” Dat zei , Jacco Wallinga, hoofd modellenmaker van het RIVM tegen de NOS. Vooral het aantal IC-opnamen zal waarschijnlijk een hoger uitkomen dan eerder werd gehoopt. "In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2.500 mensen op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week”, aldus Wallinga. Toen werd nog gedacht dat er begin april duizend mensen op de IC zouden liggen vanwege het coronavirus, maar dit aantal is dit weekend al bereikt. Het geschatte aantal is zorgwekkend, omdat de standaard ruimte in Nederland op IC's circa 1.150 coronapatiënten bedraagt. Als alle capaciteit door Covid-19 patiënten wordt ingenomen, komen de noden van alle gebruikelijke intensieve zorgpatiënten in het gedrang.


 • Zondag 29 maart

 • De Russische hoofdstad Moskou gaat vanaf morgen in lockdown. Moskovieten 'mogen niet meer zonder reden in de stad rondlopen' kondigde burgemeester Sergej Sobjanin vanavond aan.

 • Geopolitiek dreigt de EU - en Nederland daarbinnen - op achterstand te komen door de Covid-19 crisis. De impact van de wereldwijde coronacrisis kan leiden tot een kantelpunt in onze geschiedenis, net als het einde van de Koude Oorlog. De wereld kan er na corona helemaal anders uitzien, maar niemand weet hoe. Het spel om de geopolitieke verhoudingen overhoop te gooien is ook al volop bezig, ondanks de vele doden die momenteel overal vallen door het virus. Het liberale Westen dreigt hier zwakker uit te komen, ten voordele van het meer autoritaire China en Rusland. Met die tekst leidt Jan Balliauw, specialist internationale relaties en Rusland bij VRT Nieuws, een artikel in.
  De NOS vroeg zich af waarom Italië hulp from Russia with Love krijgt. Kort hieronder zegt Amélie de Montchalin, de Franse staatssecretaris voor Europese zaken, dat 'Europa een probleem heeft' als Europa zich niet solidair toont in het Corona-dossier. Het zal dan laten zien dat ons continent geen eenheid is en ten prooi valt aan een nieuwe wereld die onze veel bezongen, maar kennelijk niet te realiseren, vrijheden inperkt. ‘Vrekkig’ en ‘provocerend’ Nederland maakt zich impopulair in EU, kopt de Volkskrant. Nederland ligt vol onder vuur in Brussel omdat donderdagnacht blokkeerde premier Mark Rutte – tot woede van zijn zuidelijke collega’s – de inzet van honderden miljarden euro’s uit het Europees noodfonds om de coronacrisis te bestrijden. Italië, Frankrijk en Spanje maken zich zorgen. Duitsland neemt inmiddels Covid-19 zieken op in Duitse IC's uit Italië, Frankrijk én Nederland. Maar wat doet Nederland voor de buren en zijn handelspartners in de EU? Die vraag komt hard naar boven in deze moeilijke tijden.

 • De Noorse regering heeft beslist de bevolking steekproefsgewijs te testen op het dragen van SARS-CoV-2; daarom worden ook mensen zonder enig symptoom in het onderzoek meegenomen. Het land neemt die nieuwe maatregel om beter inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus. Noorwegen volgt de aanpak van IJsland, dat wereldwijd vooroploopt in het testen van de bevolking. Het land heeft inmiddels 4,2% van de totale bevolking getest. De website waarop het land de gegevens bekend is hier te vinden.
  In Noorwegen zijn inmiddels 4.102 mensen besmet met het coronavirus; het land telt 22 Civid-19 doden.

 • De omstreden Franse onderzoeker, maar onomstreden als één van 's werelds grootste kenners van virusremmers en -bestrijding, Didier Raoult (zie hieronder) werkt snel door aan praktijkonderzoeken die zijn onderzoeksgroep in even hoog tempo naar buiten brengt. Zijn onderzoeksgroep aan het universitaire onderzoekshospitaal Méditerranée Infection in Marseille bracht afgelopen vrijdag nieuw onderzoek naar buiten waarin het concludeert dat hydroxychloroquine in combinatie met azithromycine de ontwikkeling van Covid-19 vermoedelijk remt in een vroeg stadium en daarmee het doorgeven van de besmetting kan voorkomen. "Gegeven de dringende noodzaak aan een therapie om met de ziekte om te gaan met een effectief, veilig en betaalbaar medicijn (middelen gebaseerd op beide stoffen zijn al decennia gangbaar in de medische praktijk, red.) en gegeven de verwaarloosbare kosten van zowel hydroxychloroquine als azithromycine, vinden we dat ook andere onderzoeksteams nu dringend aan het werk moeten om deze therapie te testen om de verspreiding van Covid-19 te vermijden en patiënten ermee te behandelen alvorens zich onomkeerbare ademhalingsproblemen kunnen ontwikkelen." FranceTVinfo maakte het nieuwe onderzoek vandaag verder bekend naar de media.

 • Italië lijkt op weg naar minder besmettingen en minder doden volgens NOS-correspondent Mustafa Marghadi


 • De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn arme landgenoten vandaag in een radiotoespraak gevraagd hem te vergeven. Het land met 1,2 miljard inwoners heeft in haast een lockdown ingesteld. Dat heeft grote gevolgen voor de bevolking. Modi ligt zwaar onder vuur omdat de sluiting er diep inhakt en gebrekkig is voorbereid.De maatregelen dwong miljoenen rondtrekkende arbeiders in de steden meteen van hun werk en inkomen. Ze trokken massaal weg uit de steden en gingen naar hun dorpen op het platteland. Dat veroorzaakte juist een extra impuls voor de verspreiding van covid-19.
  Onbekend is hoe de corona-epidemie in India om zich heen heeft gegrepen. Het officiële aantal besmettingen staat vandaag op 979; het dodental op 25. Waarnemers gaan er vanwege de gebrekkige gezondheidszorg vanuit dat de werkelijke aantallen veel groter zijn.

 • Hoe de Europese Unie reageert op de uitbraak van het coronavirus zal volgens Amélie de Montchalin, de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, bepalen hoe geloofwaardig het blok in de toekomst is. EU-leiders wisten afgelopen week geen akkoord te bereiken over maatregelen om de economische gevolgen van de crisis te beperken. Ze deed haar uitspraken vanmiddag op radiozender France-Inter.


 • Bloomberg meldt nieuwe twijfels aan de correctheid van de dodentallen in de Chinese statistieken. Die zouden moedwillig gedrukt zijn. Dat zou blijken uit de rijen in Wuhan van mensen die de urnen van hun overledenen komen ophalen. De rijen zijn veel langer, zegt Bloomberg, dan het aantal van 2.535 in Wuhan kan rechtvaardigen. Ook gaan foto's rond die respectievelijk 2.500 en 3.500 urnen op verschillende locaties tonen.

 • Het is niet de bedoeling dat je naar je liefje in het volgende dorp gaat, zegt de Belgische viroloog Marc van Ranst vandaag op de Vlaamse TV. Hij waarschuwt voor het gedrag van jonge mensen die denken dat ze niet geraakt worden door het SARS-CoV-2 virus dat Covid-19 veroorzaakt. In meerderheid gaan ouderen dood aan ademhalingsproblemen, maar ook jonge mensen kunnen eraan sterven (zie hieronder). In Chicago (zie hieronder) overleed de eerste baby ten gevolge van Covid-19 verschijnselen. Van Ranst doet zijn uitspraken naar aanleiding van de geheime feestjes en ontmoetingen die ontduikers van de samenscholingsverboden in Nederland en België toch organiseren. Lees en hoor hem op Het Laatste Nieuws.


 • Het RIVM meldt 1.104 nieuwe positief geteste patiënten, waarmee het totaal op 10.866 komt en 132 nieuwe overlijdensgevallen. Nederland telt nu 771 doden als gevolg van het coronavirus. Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt. Het aantal sterfgevallen dat gemeld wordt betreft daarom overlijdensgevallen die zich over meerdere dagen hebben voorgedaan.
  Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis bedraagt 3.483 (+529). De aantallen nemen net als de afgelopen dagen minder snel toe dan je, zo zegt het RIVM, zonder maatregelen zou verwachten. Het RIVM houdt een slag om de arm: pas over een aantal dagen kan geconcludeerd worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking van het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen onder gemelde patiënten. Het RIVM voegt toe: "Er komen elke dag ongeveer 100 nieuwe patiënten op de intensive care (IC intensive care ) bij. Doordat patiënten enige tijd op de IC verblijven, stijgt het totaal aantal patiënten dat op de IC ligt in Nederland op dit moment met ongeveer 80 per dag." Of de capaciteit toereikend zal blijken, is onzeker. Uit de cijfers over de afgelopen zes dagen blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames iedere drie dagen verdubbelt.
  Onderwijl meldt de NOS: De eerste Nederlandse coronapatiënten zijn overgeplaatst naar Duitsland, waar veel meer ruimte is op de intensive cares. Het gaat om twee patiënten van het Zwolse Isala Ziekenhuis. Het tweetal ligt nu in het ziekenhuis in Münster, op zo'n 130 kilometer rijden van Zwolle. In het Isala Ziekenhuis wil men bedden vrijmaken, omdat er de komende dagen nog veel patiënten verwacht worden en Duitsland biedt hulp. Duitsland heeft de ruimste IC-capaciteit per 100.000 inwoners van de landen om ons heen.

 • "Ik zal er niet omheen draaien: we weten dat het nog erger zal worden voor het beter gaat," schrijft de Britse premier Boris Johnson in een brief naar alle 30 miljoen Britse huishoudens. Bij de brief zit een flyer met de huidige regels en informatie hoe gezond te blijven. Met de brief komt Johnson tegemoet aan de toenemende kritiek op het uitblijven van adviezen vanuit de regering, aldus de BBC.
  Johnson, die zelf met het coronavirus besmet is, leidt het land vanuit huis. In Groot-Brittannië geldt vanaf vorige week een verbod op samenkomsten van meer dan 2 mensen en sluiting van niet-essentiële winkels. "We zullen niet aarzelen verdergaande maatregelen te nemen als dat is wat we op grond van wetenschappelijke en medische adviezen moeten doen," schrijft Johnson. "Maar we bereiden ons op de juiste wijze voor, en hoe beter we ons allemaal aan de regels houden, des te minder doden zullen er vallen en des te sneller kunnen we het normale leven weer oppakken."

  Johnson onderstreept in de brief dat de regering er alles aan zal doen om zeker te stellen dat de Britten financieel het hoofd boven water houden en iets te eten op tafel hebben. 
  Het sturen van de brief kost naar schatting £5,8 miljoen (€6,47 miljoen).


 • De Spaanse lockdown wordt vanaf morgen verder aangescherpt. Alleen voor echt essentiële zaken mogen de 47 miljoen Spanjaarden dan nog de straat op. Dat zei premier Sánchez gisteravond tijdens een persconferentie. De maatregel geldt vooralsnog voor de duur van twee weken. Het land meldde vandaag 838 nieuwe doden in 1 etmaal.


 • De anderhalve-meter-economie, zaterdag in Utrecht: ‘Het kwartje is gevallen’, schrijft de Volkskrant. Op zaterdag is de Vredenburgmarkt in Utrecht het schoolvoorbeeld van wat minister Wiebes een dag eerder de ‘anderhalve-meter-economie’ doopte. Maar: ‘Eerlijk, broer, we verdienen niets. Het is een drama.’
  Een lezenswaardige reportage over winkeliers in coronatijd, die vermoedelijk door de extra kosten hun extra omzetten zijn verdampen of - in het geval van marktkooplui - tegen verlies hun beroep uitoefenen.

 • China meldt de afgelopen tijd een dagelijks afnemend aantal nieuwe officieel vastgestelde gevallen van Covid-19; de cijfers lopen nog slechts in de tientallen in het grote land. De autoriteiten lijken de situatie dan ook onder controle te hebben, terwijl vooral niet-Aziatische landen de situatie duidelijk nog niet beheersen. Daarom ziet China zich genoodzaakt nieuwe maatregelen te nemen. Besmette Chinezen en andere reizigers nemen het het SARS-CoV-2 virus mee naar China en kunnen daarmee een 'tweede golf' veroorzaken. Alle 45 personen bij wie gisteren het virus werd vastgesteld in China, waren zojuist in een een ander land te zijn geweest. Tegen die achtergrond van die constatering is luchtvaartmaatschappijen hebben opgedragen om een fors aantal internationale vluchten te schrappen; voor mensen die China binnenreizen gelden strengere restricties.

 • De Amerikaanse president Donald Trump vindt toch dat de staat New York niet in quarantaine hoeft te gaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wel wil hij reisbeperkingen gaan invoeren.
  “Quarantaine is niet nodig. De volledige details worden vanavond vrijgegeven door Centers for Disease Controle and Prevention (CDC)”, zei Trump.

  De CDC schrijft: "Als gevolg van de uitgebreide besmettingsoverdracht van Covid-19 in het gebied, dringt CDC er bij de inwoners van New York, New Jersey en Connecticut op aan om zich gedurende 14 dagen met onmiddellijke ingang te onthouden van niet-essentiële binnenlandse reizen. Deze Domestic Travel Advisory is niet van toepassing op werknemers van kritieke infrastructuurindustrieën, met inbegrip van maar niet beperkt tot vrachtwagenchauffeurs, gezondheidswerkers, financiële diensten en voedselvoorziening." De gouverneurs van New York, New Jersey en Connecticut zijn belast met de uitvoering van dit advies.


 • In België corrigeert spoedarts Ignace Demeyer (Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, Aalst) op zwaar gedempte toon het beeld dat alleen oudere, kwetsbare groepen zou treft. In zijn ziekenhuis liggen ook jongeren die besmet zijn met het coronavirus. “We zien zeer veel, voor ons jongere mensen, die inderdaad zwaar ziek zijn. Niet alleen in Aalst, maar in alle ziekenhuizen. Het zijn mensen van 40 à 50 jaar die medisch gezien geen voorgeschiedenis hebben, maar die in levensgevaar zijn door een tekort aan zuurstof.” Zijn verhaal is te zien en horen op Het Laatste Nieuws. In België overleed afgelopen donderdag de 30-jarige verpleegster Isaura Castermans. Ze was gezond, zonder onderliggende ziektes of overgewicht; Covid-19 zou zijn overgeslagen 'op haar hart'.

 • Tot nu toe was de 16-jarige Franse Julie de jongste Covid-19 dode. De allerjongste dode is een baby in Chicago. De autoriteiten geven geen nadere informatie. Dat meldt de New York Times.

 • De VS tellen inmiddels 2.026 officieel vastgestelde doden; nu al kan voorspeld worden dat de voormalige bewaker van de vrije wereld en nog altijd de meest welvarende grootmacht ter wereld net als de Europese landen Italië en Spanje, China (3299) ver voorbij zal streven in aantal doden. Dat mag verwacht worden op basis van de cijferverlopen van Johns Hopkins. • Noord-Ierland gaat op slot in de strijd tegen het coronavirus. Het land kondigde vergaande maatregelen aan die strenger zijn dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn om middernacht ingegaan.
  Zonder noodzaak, mag niemand mag meer de deur uit. Bijeenkomsten met meer dan twee personen zijn verboden en iedereen die thuis kan werken moet dat ook doen. De autoriteiten waarschuwen dat bedrijven die de veiligheid van hun personeel niet kunnen garanderen kunnen worden gesloten. Boetes bij overtreding kunnen oplopen tot omgerekend ruim €5.500.

 • Als maatschappelijk bevlogen topman van chemieconcern DSM bewaarde Feike Sijbesma (60) ook onder moeilijke omstandigheden de rust, dertien jaar lang. Het is een eigenschap die hij goed kan gebruiken in zijn nieuwe rol als speciaal gezant van het kabinet in de coronacrisis. 'Een leider moet in een crisis veel communiceren. Ook als hij het niet weet.'
  Het Financieele Dagblad brengt een uitgebreid portret van Sijbesma. Gisteravond was hij met zijn met zijn rustige stijl te zien en beluisteren in Op1 over zijn rol.


 • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

  Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

  Sinds 22 maart hebben we de lengte van het liveblog opgerekt, zodat we meerdere dagen op 1 pagina kunnen verzamelen. Hierboven zijn dan ook de updates vanaf 29 maart verzameld.

  - 28 maart: klik hier
  - 27 maart: klik hier
  - 26 maart: klik hier
  - 25 maart: klik hier
  - 24 maart: klik hier
  - 23 maart: klik hier
  - 22 maart: klik hier
  - 21 maart: klik hier
  - 20 maart: klik hier
  - 19 maart: klik hier
  - 18 maart: klik hier
  - 17 maart: klik hier
  - 16 maart: klik hier
  - 15 maart: klik hier
  - 14 maart: klik hier
  - 13 maart: klik hier
  - 12 maart: klik hier
  - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
  - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
  - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
  - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier
Dit artikel afdrukken