De onorthodoxe, maar als groot expert te boek staande Franse onderzoeker Didier Raoult uit Marseille (zie ons Corona-liveblog van zaterdag 28 maart) is overtuigd van de werkzaamheid van de stof hydroxychloroquine tegen de verschijnselen van Covid-19. In eigen land is hij regelmatig in het nieuws met de boodschap dat de stof werkt en dat hij het zou nemen als hij Covid-19 verschijnselen zou hebben. De stof zou de ontwikkeling van de verschijnselen snel de kop indrukken en patiënten die Covid-19 onder de leden hebben, kunnen redden van een verslechtering van hun toestand.

In Frankrijk zijn de eerste gevallen van zelf-medicatie met de stof verkeerd uitgevallen. De regio Nouvelle Acquitaine maakt melding van patiënten die op eigen initiatief hydroxychloroquine hebben genomen. De patiënten zouden op eigen initiatief het medicijn Plaquenil® van farmaceut Sanofi (met als werkzame stof hydroxychloroquine) hebben genomen omdat ze meenden Covid-19 te hebben. Ze moesten vanwege optredende hartproblemen in een aantal gevallen worden gereanimeerd.

De gezondheidskundige dienst van Nouvelle-Aquitaine onderstreept daarom nog eens: neem hydroxychloroquine uitsluitend op doktersvoorschrift en onder medische begeleiding. Zelf-medicatie: niet aan beginnen, hoe bang je ook bent om Covid-19 te krijgen.

Communiqué de presse - Coronavirus : point de situation en Nouvelle-Aquitaine du 29/03/2020
Reageer
  • Deel
Druk af