Woensdag 25 maart

  • De Vlaamse viroloog Marc van Ranst zei vanavond in het TV-programma De Afspraak dat de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 "in schijfjes" zullen worden teruggedraaid. “Tegen die periode zullen heel wat maatregelen teruggeschroefd kunnen worden. We gaan daar kunnen beginnen over praten van zodra de piek van de epidemie achter de rug is. Het zal september of oktober worden vooraleer de meeste maatregelen opgeheven zullen kunnen worden. Om echt helemaal normaal te kunnen leven, zullen we moeten wachten tot het vaccin er is. Dat is dus nog zeker een jaar.” Hij vervolgt: “Deze epidemie zal voorbijgaan, maar dan gaan we geheid een volgende golf krijgen. Die zullen we ook moeten overleven zonder vaccin. Iedereen zal meer voorbereid zijn, om te testen bijvoorbeeld. Maar wat we nu meemaken, zullen we waarschijnlijk nog een paar keer moeten herhalen.” De Morgen geeft een compleet verslag, waarin ook deze passage te lezen valt: Voor de Verenigde Staten ziet Van Ranst het bijzonder somber in. In New York is sprake van een tekort van zeker 60.000 ziekenhuisbedden, maar president Donald Trump liet wel al uitschijnen dat hij delen van zijn land tegen Pasen weer operationeel wil hebben. “Dat is compleet ondenkbaar. Onwaarschijnlijk ook dat hij geflankeerd wordt door wetenschappers. Anthony Fauci is op HIV-gebied een heel grote mijnheer. Maar als ik achter Trump zou staan, zou ik zijn micro afnemen. Hij moet één keer het signaal geven dat zo iemand niet aan het hoofd van een land hoort te staan. Ik zou nooit achter deze president kunnen staan.”
    Van Ranst werkte mee aan de formulering van het strenge Belgische beleid ter verspreiding van Covid-19; België werd voor dat beleid geprezen door kwaliteitskrant The Financial Times dat het land als voorbeeld ziet voor andere.
    In de middageditie van de krant zei Van Ranst dat hij niet pessimistisch is: ‘Het is niet zo negatief als het lijkt’.

  • Behalve met waardering krijgen zorgverleners ook te maken met (irrationele) angst. Zo bericht het AD over een jonge Belgische arts die door zijn 3 huisgenoten op straat gezet is omdat "ze bang waren dat ik het virus in ons appartement zou brengen, omdat ik in het ziekenhuis werk”. Vergelijkbare verhalen uit Frankrijk onthullen de kloof van angst en onwetendheid tussen burgers en zorgprofessionals. Van het keurig geformuleerde verzoek verderop te parkeren en de hond iets verder weg uit te laten tot de regelrechte dreigbrief met "Ga weg. We gaan allemaal dood door jou”.
    Daar staat tegenover de Nederlandse zorgprofessional die vertelde dat ze zich in de supermarkt onveiliger voelt dan in het ziekenhuis waar ze coronapatiënten verpleegt. Daar is ze tenminste beschermd.

  • Frankrijk trekt zijn troepen 'tot nader order' volledig uit Irak terug "vanwege met name de sanitaire crisis". Daarmee verwijst de regering naar de uitbraak van het coronavirus die in het door conflicten geplaagde land moeilijk te beheersen valt.

  • Frankrijk zet het leger in tegen het coronavirus. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron vanavond in Mulhouse (de grootste Covid-19 besmettingshaard in Frankrijk) bekendgemaakt. De troepen moeten voorkomen dat mensen elkaar besmetten en dat de aanvoerlijnen voor voedsel en hulpgoederen verzekerd zijn. Daarnaast zal de staat massaal investeren in de gezondheidszorg.
    Het aantal doden in het land steeg vandaag van 1.100 naar 1.331, een stijging van ruim 20%. Het aantal patiënten op de intensive care klom van 2.516 naar 2.827. Hij herdacht dat 4 medici die inmiddels zijn overleden omdat ze Covid-19 patiënten behandelden (France TV Info).


  • Volgens de Wereldhandelsorganisatie (WHO) is de coronacrisis erger dan de kredietcrisis van 2008. De WHO voorspelt dat de coronacrisis tot een grotere economische recessie zal leiden. Dat zei directeur-generaal Roberto Azevêdo vandaag per videoboodschap. "Recente prognoses voorspellen een economische neergang en banenverlies die erger zijn dan de wereldwijde financiële crisis van twaalf jaar geleden."

  • In New York City zijn vandaag straten gesloten voor auto's zodat voetgangers meer ruimte hebben om afstand van elkaar te houden. Contactsporten in parken zijn nu verboden.
    De Wereldgezondheidsorganisatie zei gisteren dat de VS het nieuwe epicentrum van de pandemie kan worden, als de exponentiële stijgingen doorzetten.

  • Rutte benadrukte tijdens de persconferentie de grote onzekerheid waarmee de overheid en experts moeten opereren. "Als wij op een gegeven moment inzichten hebben hoe het virus zich op lange termijn ontwikkelt, dan zullen we dat onmiddellijk met Nederland delen. Op dit moment is dat echter nog speculatief. Dit is een crisis van ongekende omvang in het naoorlogse Nederland. Wij moeten opereren op basis van de laatste inzichten. Als wij dingen nog niet weten, zeggen we dat ook. Wij kunnen op dit moment nog niet inschatten of de knik (een afvlakkende en neergaande curve van de groei van het aantal besmettingen, Red.) zichtbaar is over een paar dagen. Wij rekenen op nog niet zo veel groene grassprietjes."

  • Het kabinet beslist volgende week dinsdag hoe Nederland omgaat met om de maatregelen die tot 6 april zijn afgekondigd (zoals thuiswerken en de sluiting van scholen, restaurants en musea). "We kijken hoe we ervoor staan en wat het betekent voor die maatregelen", zei premier Rutte. Hij herhaalde dat evenementen die een vergunning nodig hebben, sowieso tot 1 juni zijn geschrapt.

  • Tijdens een persconferentie met premier Rutte laat in de middag zei minister Hugo de Jonge: "Er zijn duizenden beademingapparaten besteld, maar het is onzeker wanneer die geleverd moeten worden." De overheid werkt hard om te zorgen dat er voldoende bedden zijn voor de mensen die die nodig hebben. "Dat wordt spannend, maar we doen alles, alles, alles wat daarvoor mogelijk is."

  • Het aantal coronapatiënten op Nederlandse intensivecareafdelingen stijgt. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).
    Op dit moment worden 644 IC-bedden bezet door mensen met Covid-19. Hun aantal steeg met 18% ten opzichte van gisteren.
    Vanmiddag zeiden Jaap van Dissel van het RIVM en Diederik Gommers, voorzitter van de NVIC, dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland minder snel lijkt te gaan. Toch lijkt overbezetting van de IC's geen ondenkdeeldige situatie te worden in de komende weken. Dat betekent dat artsen een keuze zullen moeten maken tegen mensen die niet meer behandeld mogen worden om capaciteitsredenen.

    Gommers zegt dat landelijke aansturing van ziekenhuizen nodig is omdat de hospitalen in Noord-Brabant overlopen. "Brabant staat met de rug tegen de muur", zei hij vanmorgen. Om de druk op de ic's in deze provincie te verlichten, zijn in de afgelopen dagen patiënten naar ziekenhuizen in andere regio's gebracht. Op 1 april zullen naar verwachting 1.600 intensivecarebedden in Nederland nodig zijn (voor 1100 dan te verwachten Covid-19 patiënten en 500 'gewone' IC-gevallen), terwijl er dan slechts 1.150 beschikbaar zijn. Eind mei wordt een piek van 2.200 benodigde bedden verwacht.

  • De Amsterdamse beurs is woensdag na een jojoënde dag duidelijk in de plus gesloten. De AEX eindigde 3 procent hoger op 475,40 punten, de Midkap-index steeg 2,3 procent en de Smallcaps ging met 3,6 procent omhoog. De stijgingen lijken een resultaat van de grote verliezen van de afgelopen periode. Welke richting de beurs kiest, is nog onduidelijk. Zeker nu verhalen de ronde doen dat de coronacrisis tot 46 miljoen werklozen in de Verenigde Staten zal leiden als gevolg van de economische schok die de maatregelen overal ter wereld veroorzaken.

  • Onderwijl helpen de Russen de Italianen uit de brand. Vanmorgen schreef het Algemeen Dagblad dat het in Europa weer ieder voor zich is: We hadden de bankencrisis, daarna de vluchtelingencrisis en nu de coronacrisis. Gemene deler: grote onenigheid en verschillen binnen de EU. Kunnen we daar nu iets aan doen, want, 'anders kunnen we net zo goed de stekker eruit trekken'.


  • De Bundestag, de Duitse Tweede Kamer, heeft woensdag met een grote meerderheid gestemd voor een noodbegroting voor een stimuleringspakket voor de Duitse economie, in verband met de corona-uitbraak. Om het plan te financieren zal de regering 156 miljard euro extra lenen.

    Naast het bedrag dat wordt geleend, zal er een vangnet komen van 600 miljard euro. Alle grote partijen stemden voor, alleen de populistisch rechtste Alternative für Deutschland onthield zich van stemming.

  • Duitsland sluit met ingang van 17.00 uur vanmiddag de grenzen voor seizoensarbeiders, meldt NieuweOogst. De maatregel is bedoeld om het risico op infectie door het coronavirus te verminderen en geldt voor mensen die uit Groot-Brittannië komen of uit EU-landen die het Schengenverdrag niet volledig uitvoeren, zoals Bulgarije en Roemenië.

    Wat de maatregel betekent voor de beschikbaarheid van personeel voor de oogst in Nederland is onduidelijk, maar naar verwachting zal de impact groot zijn: het is nu al moeilijk om over voldoende arbeidskrachten te beschikken. Via de twee websites (werkenindelandbouw.nl en helponsoogsten.nl waarop de landbouwsector het publiek oproept "te helpen de voedselvoorziening in Nederland in stand te houden", hebben zich al zo'n 1.000 studenten, horecamensen en schoonmakers gemeld, aldus Metronieuws.

  • In Nederland heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit voorzorg het malariamedicijn chloroquine ingekocht om het coronavirus te bestrijden.
    Van chloroquine is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen de ziekte COVID-19, veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. "Er loopt momenteel nog onderzoek naar de werkzaamheid van chloroquine tegen COVID-19. Mocht het middel effectief blijken te zijn tegen COVID-19 en in de toekomst niet meer op de markt beschikbaar zijn, dan kan het RIVM met de ingekochte chloroquine ziekenhuizen bevoorraden", zegt de woordvoerster.

  • Niemand lijkt veilig te zijn voor het nieuwe coronavirus. Dat bewijst het verhaal van de Brusselse Giancarlo Agostino Di Maria (40). Hij was jong, erg sportief en had voor zover bekend nooit eerder last van gezondheidsproblemen. Vorige week werd hij echter opgenomen in het ziekenhuis en bleek hij besmet met Covid-19. Omdat zijn toestand razendsnel achteruit ging, werd hij woensdagavond geïntubeerd. Het mocht niet baten. Zondag stierf hij. Een reportage van Het Laatste Nieuws.

  • De Europese Commissie wil de telecomdata van miljoenen Europeanen opvragen bij telecombedrijven om zo meer zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus in Europa, schrijft het FD. Thierry Breton, eurocommissaris voor de interne markt, heeft de ceo's van de grote Europese telecombedrijven - KPN en VodafoneZiggo waren niet benaderd - gevraagd de metadata van hun mobiele klanten aan te leveren. Dat zijn gegevens als locatie en mobiliteitspatronen. Individuele gebruikers zijn niet te identificeren. Desondanks waarschuwen experts meteen dat de privacy in het geding kan komen en wijzen zij op het risico dat na de crisis de tijdelijke maatregelen moeilijker terug te draaien zijn. In China is men minder privacygevoelig; daar wordt de verzamelde data gecombineerd met een app die ook medische gegevens verzamelt en krijgen mensen een alert als er een coronabesmetting (of verdenking) in de buurt is.

  • In rioolwater in Tilburg en Amsterdam en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Loon op Zand is het coronavirus aangetroffen, meldt het RIVM. Sommige coronapatiënten hebben het virus in hun ontlasting (dat bleek eerder al in HongKong) en dat komt via de toiletten in het riool terecht. Het RIVM waarschuwt daarom de mensen die met afvalwater werken. Zij lopen geen risico als ze zich aan de hygiënevoorschriften houden en direct contact met en het inslikken en het inademen van nevel van afvalwater vermijden, door persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen die bij de werkzaamheden passen.

    De vondst van genetische materiaal van het coronavirus in het rioolwater heeft geen enkel effect voor de veiligheid van het kraanwater. "Er is geen relatie tussen het afvalwater afkomstig uit de rioolwaterzuivering en het Brabants drinkwater. Dit zijn twee gescheiden waterstromen”, aldus Brabant Water in het AD.

  • Nederland komt vrijwel zeker in een recessie terecht. Die verwachting spreekt nu ook Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau (CPB) uit in een interview met de Telegraaf. “De volksgezondheid gaat op dit moment even boven alles. Maar het zou raar zijn als je je nu niet ook zorgen maakt over de economische gevolgen.”

    Hoe diep de economische neergang gaat zijn, hangt er vanaf hoe lang het dagelijks leven stil ligt. "We zijn nog aan het rekenen, maar een recessie is vrijwel onvermijdelijk", zegt Hasekamp vooruitlopend op een publicatie van verschillende scenario’s van het CPB donderdag. Wegens de onzekerheden geeft Hasekamp geen exacte voorspellingen.

  • Frans ziekenhuispersoneel kan in eigen land gratis benzine tanken. De Franse oliemaatschappij Total besloot voor €50 miljoen brandstofbonnen beschikbaar te stellen om op deze wijze de medische wereld een hart onder de riem te steken, schrijft het AD. Ook doneert Total €5 miljoen aan onderzoeksinstellingen die de uitbraak van Covid-19 proberen te stuiten.

    Sinds maandag kunnen Franse gezondheidswerkers ook al gratis met de trein reizen, aldus Metro. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF reageert met de maatregel op de oproep van de Parijse ziekenhuizen aan Fransen met een medische of paramedische opleiding om hen te komen versterken.

  • Verbazing over de drukte op de Haagse Markt. Een groot deel van de bezoekers negeert de afstand van anderhalve meter, constateert fotograaf Robin Utrecht vandaag voor de Telegraaf. “Het is nog drukker dan afgelopen maandag voordat de extra maatregelen ingingen. Mensen lopen vlak naast elkaar en omarmen elkaar alsof er niets aan de hand is.”

    Bussen en trams mijden sinds het begin van de week op maandag, woensdag en vrijdag al de Haagse Markt. De reizigersaantallen duikelen hard, maar rond de Haagse Markt is de afname een stuk minder sterk. En dat maakt het gevaarlijk voor de medewerkers en andere reizigers, aldus de Haagse vervoersmaatschappij HTM.

  • Het RIVM meldt zojuist 852 nieuwe corona-positief geteste mensen in de afgelopen 24 uur, dat zijn er bijna net zo veel als gisteren (811). Het totaal aantal besmettingsgevallen in Nederland staat nu op 6.412. In de afgelopen 24 uur zijn 80 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, dat zijn er iets meer dan gister (63). In Nederland zijn er nu 356 mensen overleden aan Covid-19.

    Bericht vanuit het RIVM:
    De afgelopen tijd was het aantal nieuw opgenomen patiënten in het ziekenhuis een oplopende curve. Op dit moment lijkt dit af te vlakken. Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. Dit is een eerste signaal. We kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden. De komende dagen moet blijken of er sprake is van een werkelijke afvlakking.

    Met de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames is met behulp van wiskundige modellen de snelheid van verspreiding van het virus berekend. De snelheid waarmee het virus zich verspreidt lijkt ook af te nemen. Ook hierbij moet de komende dagen blijken of de daling doorzet.

    Ook vandaag zijn veel overleden patiënten gemeld. Dit zijn echter meldingen van personen die verspreid over de afgelopen paar dagen overleden zijn. De sterftegevallen worden niet altijd direct doorgegeven.

  • Naast Italië heeft nu ook Spanje China ingehaald in het aantal sterfgevallen door corona. In de afgelopen 24 uur overleden er ruim 1.000 mensen - het totaal aantal doden staat nu op 3.434. In China komen er nog nauwelijks besmettings- en sterfgevallen bij. De tellers zijn daar blijven steken op respectievelijk ruim 81.000 en bijna 3.300.

  • Bij uitvaarten, huwelijken en samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard mogen nog maximaal 30 mensen aanwezig zijn. Dat staat in de toelichting op de uitzonderingen bij het verbod op samenkomsten. Ook vergaderingen van het parlement en gemeenteraden mogen doorgang vinden, omdat dat 'wettelijk verplicht' is. Maar escorts, rij-instructeurs en masseurs moeten nu ook hun werkzaamheden staken.

    Over de toelichting ontstond enige ophef in Den Haag: "de mededeling verscheen dinsdagavond op de site van de Rijksoverheid, terwijl de Tweede Kamer nog niet geïnformeerd was. Ook betrokken organisaties blijken verrast door de lijst met instructies van de overheid. Woensdagochtend ontbrak een brief van het kabinet met uitleg nog steeds op de website van de Tweede Kamer," schrijft de Telegraaf.

  • Britse kroonprins Charles is positief getest op corona, zo meldt Reuters.

  • De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet, ondanks een akkoord over een omvangrijk steunplan. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,8 procent in het rood.

    Terwijl de aandelenmarkten aanvankelijk erg positief reageerden op het nieuws dat een 2.000 miljard dollar aan stimuleringen door de Amerikaanse Senaat goedgekeurd is, verloren de beurzen weer terrein richting de lunch. Marktanalist Naeem Aslam van Avatrade denkt dat het noodpakket al voor een groot deel is ingeprijsd door beleggers. "We moeten nog steeds een vertraging van het aantal nieuwe besmettingen zien en een piek in de VS bereiken", zei CEO Carol Pepper van Pepper International op Bloomberg TV. Tot dan zal de volatiliteit hoog blijven, meent de topvrouw.

    Analist Catherine Yeung van Fidelity International benadrukte dat het inderdaad nog "te vroeg is" om te concluderen dat er sprake is van herstel. Toch is het pakket volgens analist Paul Sandhu van BNP Paribas Asset Management "zeker een stap in de goede richting".

    "Wat we direct nodig hadden was een economische buffer die het neerwaartse risico voor de komende drie of vier maanden opvangt, terwijl het virus hopelijk begint te verdwijnen", voegde Sandhu toe. Dat meldt beleggen.nl. De AEX staat op dit moment (14:55 uur) met 6% ruim in de plus).

  • Over de hele wereld worden cyberaanvallen gepleegd op ziekenhuizen en gezondheidscentra. Onder andere Tsjechië, de Verenigde Staten en Spanje zijn al getroffen. Criminelen proberen te profiteren van de coronacrisis en versturen gijzelen systemen van zorgverleners om vervolgens losgeld te eisen. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarschuwt ook voor een stijging in het aantal berichten dat naar particulieren wordt gestuurd - thuiswerkers zijn ook een doelwit voor hackers.

  • Jaap van Dissel ziet een positieve trend in het beheersen van de corona-uitbraak in Nederland. In een briefing vaan de Tweede Kamer laat hij weten dat de besmettingsgraad van het virus nu wordt geschat op of onder de 1. Eerder nog was dit getal 2,5 - iedere coronapatiënt besmette gemiddeld 2,5 persoon uit zijn of haar omgeving. De lagere besmettingsgraad zullen we de komende tijd terugzien in het aantal besmettingsgevallen en de afnemende druk op de intensive care-units in ziekenhuizen. De rustige, verhelderende manier van praten van Van Dissel wordt gewaardeerd op Twitter.

  • De intrede van het coronavirus heeft er toe geleid dat bijna de helft van de reguliere zorg stilligt, schrijft het FD. Veel fysiotherapie-, tandarts- en geestelijke gezondheidszorgpraktijken hebben hun deuren helemaal gesloten, een enkeling is nog deels open voor acute zorg. Uit een een analyse van adviesbureau voor de zorg Gupta Strategists blijkt dat per week 3,5 miljoen patiëntcontacten niet doorgaan en 90.000 zorgverleners hun vak niet kunnen uitoefenen. De behandelingen die nu zijn uitgesteld zorgen later voor problemen, voorspellen de onderzoekers: "Het uitstellen van zorg kan een sluipmoordenaar zijn die potentieel meer levens gaat raken dan het nieuwe coronavirus."

    Gisteren schreef een arts-in-opleiding dat hij zich zorgen maakt over de mensen die nu niet naar een dokter gaan uit angst of verwarring met corona. Hij roept op: "Bij klachten, ga naar je dokter! Blijf niet thuis!"

  • Volgens de huidige richtlijnen moeten mensen met koorts, hoesten en/of kortademigheid zichzelf (en hun huisgenoten) isoleren, maar niet alle symptomen van het coronavirus zijn even duidelijk. Zo blijkt nu ook dat het verliezen van reuk en smaak een symptoom is van Covid-19. Britse KNO-artsen waarschuwen voor deze onopvallende symptomen en adviseren deze mensen om ook in quarantaine te gaan.

    RTL vroeg het RIVM om een reactie:
    "We weten dat het onderzoek naar uitval van reuk en smaak er is en we zijn aan het kijken hoe het er precies voor staat. We houden alle literatuur bij die daarover naar buiten komt, maar we moeten wel alles wegen voordat we het als advies overnemen. Als je merkt dat je reuk en smaak verliest dan kan je het melden bij de huisarts. Maar het staat nu niet in de richtlijnen van symptomen voor COVID-19. We sluiten niet uit dat het in de toekomst verandert. Het moet eerst beoordeeld worden, want je kan niet elk onderzoek zomaar overnemen."

  • Duitsland is qua corona-cijfers een vreemde eend in de bijt. Het land telt 33.593 besmettingen, maar slechts 164 doden. Als je deze cijfers naast de Nederlandse (5.560 besmettingsgevallen, 276 doden), Spaanse (42.058 besmettingsgevallen, 2.991 doden) of Italiaanse (69.176 besmettingsgevallen, 6.820 doden) cijfers legt, ga je je toch afvragen wat er zo anders is bij onze oosterburen (alle cijfers via Worldometer - geraadpleegd op 25/3 om 10:35). De NOS zocht een antwoord op de vraag waarom er in Duitsland relatief weinig mensen overlijden aan corona.

    Ze melden 3 mogelijke verklaringen:
    1. Duitsland heeft vanaf het begin veel meer getest. Daardoor zijn ook veel meer patiënten met milde ziekteverschijnselen bekend. De Duitse cijfers geven daarom waarschijnlijk een meer realistische afspiegeling van het aantal zieke mensen dan in Nederland, waar mensen met milde klachten niet (meer) getest worden.
    2. In Duitsland is de gemiddelde leeftijd van coronapatiënten relatief laag (45 jaar). Oudere patiënten hebben een grotere kans op overlijden. In een jongere groep patiënten is het aantal doden dus lager.
    3. De ziekenhuizen in Duitsland hebben een hele hoge capaciteit op hun intensive care. Duitsland heeft het hoogste aantal ic-bedden van Europa (28.000) waarvan een groot deel is uitgerust met beademingsapparatuur (25.000).

  • Ondanks alle oproepen blijven Nederlanders gewoon hamsteren. In een representatieve enquête van onderzoeksbureau Motivaction geeft 43 procent van de ondervraagde Nederlanders aan door te gaan met het inslaan van producten.


  • Na 5 dagen onderhandelen tussen Democraten en Republikeinen hebben de VS een akkoord bereikt over economische steun ter grootte van $2 biljoen (2.000 miljard) om de re-/depressie waar de coronacrisis voor kan zorgen te voorkomen. Dat meldt The New York Times. Het pakket moet zowel de bevolking als de economie te helpen tijdens de uitbraak van het coronavirus. Het is de grootste economische injectie in de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten en komt neer op 9% van de omvang van de Amerikaanse economie. In het akkoord is onder meer een eenmalige uitbetaling van €1.200 dollar aan burgers vastgelegd. Ook komt er een speciaal fonds waar kleinere bedrijven kunnen bijlenen en is er geld opzijgezet om extra kosten in ziekenhuizen op te vangen. De Democraten blokkeerden eerdere versies van het stimuleringspakket omdat ze vonden dat het vooral bedrijven hielp en zich onvoldoende richtte op gezinnen en gezondheidszorg.

  • De discussie komt op gang: in welke toekomst investeert de overheden (belastinggeld) al die duizenden miljarden die inmiddels zijn toegezegd om de economische en sociale effecten van de coronacrisis af te dempen. Directeur Donald Pols van Milieudefensie werpt een eerste steen.


  • De Nederlandse scholen zullen vermoedelijk ook na 6 april nog gesloten blijven. Het RIVM doet onderzoek naar de meest verstandige keuze: open of dicht, in verband met het remmen van verspreiding van het nieuwe Coronavirus. Dat onderzoek zal volgens een bericht op nu.nl en uitspraken van het RIVM en minister Arie Slob van Onderwijs niet gereed zijn voor 6 april. Slob: "Als duidelijk wordt dat het rapport pas na 6 april zal verschijnen, dan zal de maatregel om de scholen nog niet te openen verlengd worden tot een latere datum."

  • De Braziliaanse stad São Paulo is in lockdown om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Dat gebeurde tegen de zin van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij roept de inwoners van de hoofdstad op om gewoon te gaan werken en het dagelijkse leven weer op te pakken. "De massahysterie rondom het virus is veroorzaakt door de media, die mij proberen af te zetten."
    Bolsonaro liet verschillende keren weten dat het coronavirus wat hem betreft "een klein griepje" is. Hij vindt dat scholen open moeten blijven omdat van mening is dat het virus alleen gevaarlijk is voor ouderen.

  • In Duitsland is het aantal besmettingen met 961 gestegen naar 33.952. Dat meldt het Robert Koch-Institut (RKI) woensdagochtend. In totaal zijn er 171 mensen overleden aan Covid-19, 22 meer dan dinsdag.

  • Grote aantallen New Yorkers zouden hun stad zijn ontvlucht na het alarm van Deborah Birx vanuit het Witte Huis-crisisteam. Gezondheidsexperts vrezen voor een enorme verspreiding van Covid-19 op Amerikaans grondgebied. In gesprek met Bloomberg zei Anthony Fauci, de Amerikaanse Jaap van Dissel, dat vermoedelijk één op de duizend New Yorkers drager is van het virus. Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York zei dinsdagavond dat het virus zich "als een sneltrein" door zijn staat verspreidt.
    Minstens dertien Amerikaanse staten en dertien steden hebben hun inwoners - in totaal ruim 144 miljoen mensen - de opdracht gegeven om thuis te blijven als gevolg van de coronapandemie. Dat is zo'n 44 procent van de volledige Amerikaanse bevolking.

  • Deskundigen van de Corona-taskforce van het Witte Huis sloegen gisteren alarm over de snelheid waarmee het virus zich in New York City verspreid. Iedereen die er geweest is, zou daarom in een quarantaine van 14 dagen moeten gaan of worden geplaatst. Volgens viruscoördinator Dr. Deborah Birx wijzen nieuwe besmettingshaarden op Long Island erop dat de mensen die de stad verlaten het virus overal elders verspreiden.
    New York City geldt inmiddels als een epidemiologische hotspot net zoals Lombardije in Italië en Wuhan in China. Birx zei dat ongeveer 60 procent van alle nieuwe gevallen in het land, uit het hart van de stad New York (NYC) komen. Dat meldt The New York Times.

  • Voormalig Microsoft-topman Bill Gates zei gisteren dat de Verenigde Staten de kans hebben laten gaan om een lockdown te voorkomen. De VS hadden de verspreiding van Covid-19 sneller moeten indammen door uitgebreider te testen en snel in te grijpen.
    "We hebben niet snel genoeg gehandeld om een shutdown te kunnen vermijden. Omdat het virus in China al in december was uitgebroken onder mensen, had volgens Gates volksgezondheidsstaven in januari opdracht moeten krijgen om zieke mensen op te sporen en isoleren. Gates deed zijn kritische uitspraken over het beleid van Trump in een aflevering van TED Connects.


  • President Trump werd dinsdag aan het einde van de dag door journalisten gevraagd of het opheffen van de maatregelen tegen SARS-COV-2 rond Pasen een haalbare zaak is en of de gezondheidsautoriteiten een rol spelen bij het voornemen. Dr. Fauci, de Amerikaanse Jaap van Dissel, redde de president door de datum 'flexibel' te noemen. De president moest toegeven dat hij de datum zelf had verzonnen omdat hij Pasen zo'n mooi moment vindt.


  • De eerste coronapatiënt in Nederland, een 56-jarige ondernemer uit het Brabantse Loon op Zand, is weer beter en aan het werk. Dat zei de burgemeester Theo Wetering van Tilburg gisteren in het TV-programma Jinek. Ook de vrouw en dochter van de man waren besmet, maar maken het inmiddels beter.

  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 24 maart: klik hier
    - 23 maart: klik hier
    - 22 maart: klik hier
    - 21 maart: klik hier
    - 20 maart: klik hier
    - 19 maart: klik hier
    - 18 maart: klik hier
    - 17 maart: klik hier
    - 16 maart: klik hier
    - 15 maart: klik hier
    - 14 maart: klik hier
    - 13 maart: klik hier
    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier
    Dit artikel afdrukken