Hier staan berichten van 19 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.


Donderdag, 19 maart

  • Volgens een aantal verhalen van kinderen van ouderen, gaan de ouderen roekeloos met het besmettingsgevaar van het nieuwe coronavirus om. Ze vinden het maar onzin, gaan naar buiten, wassen hun handen niet extra en onderhouden hun sociale contacten. Een reportage van de NOS
  • .
  • Noord-Korea stevent af op een humanitaire ramp door het coronavirus. De nood is zo hoog dat leider Kim Jong-un donderdag in de staatsmedia toegaf dat zijn land geen moderne medische faciliteiten heeft. Hij houdt echter vol dat het coronavirus Noord-Korea nog niet heeft getroffen. Dat schrijft De Morgen.

  • De negentien eurolanden zijn sterk verdeeld over de vraag of het euronoodfonds ESM nu al moet worden aangesproken om de economische schade als gevolg van de coronacrisis te dempen. Ondanks intensief overleg zijn de landen elkaar nog niet genaderd, zo meldden Brusselse bronnen donderdag.
    Duitsland en Nederland denken volledig anders over de inzet van het zeer kapitaalkrachtige Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) dan bijvoorbeeld Frankrijk en Italië. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

  • Een KLM-toestel dat op weg was van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito naar Guayaquil om Nederlanders op te pikken en terug te vliegen naar Nederland, werd geweigerd door de burgemeester van de stad. Het vliegtuig zette daarom koers naar Amsterdam. De burgemeester was bang voor coronapatiënten aan boord, maar heeft inmiddels toegegeven een fout te hebben gemaakt. Morgen mag de KLM de Nederlanders alsnog komen ophalen.


  • Volgens de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst zal de corona-epidemie in totaal zo’n 10 weken duren. Hij waarschuwde vanavond op TV dat de cijfers van het aantal gevallen de komende dagen fel zullen stijgen. “Het aantal ziekenhuisopnames en doden van vandaag, ik garandeer u dat we dat binnen een paar dagen weinig gaan vinden. Het is natuurlijk verschrikkelijk om dat te moeten zeggen, maar dat is de realiteit."

  • Ondanks een lange speech van premier Johnson waarin hij zei dat het VK vermoedelijk binnen 12 weken goed met Covid-19 kan omgaan (door tests, meer informatie over het virus en medicatie), is Londen nog altijd niet op slot. Dat leidt tot onzekerheid, schrijft de NOS. "Iedereen wacht tot de regering zegt dat iedereen binnen moet blijven. Maar niemand heeft dat nog gezegd, dus niemand weet waar hij aan toe is", zegt een Londenaar in een reportage. Johnson kiest net voor een wat liberalere vorm van groepsimmuniteit. Daar hij heeft hij lang gewacht. Over het waarom wordt gefluisterd dat ondanks het hoge niveau van het geneeskundig onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, de National Health Service niet in de beste staat is en al helemaal niet om een intensive care hausse op te kunnen vangen.

  • Op de Correspondent legt prof. Marion Koopmans nog eens rustig uit wat Covid-19 betekent: ermee leren leven door er gedurende een aantal jaren een beetje wijs mee om te gaan.
    ‘Mensen moeten doordrongen zijn van wat ze zelf kunnen doen. Daar staat of valt het mee. Als ik hoor dat sommige winkels bomvol zitten omdat mensen nu de tijd hebben om ernaar toe te gaan, dan denk ik: "Je hebt het nog niet helemaal begrepen." Een lockdown zou dus pas nodig zijn om dat soort gedrag tegen te gaan. We hebben hier allemaal een rol in. Hoe meer mensen zich aan de adviezen houden, hoe beter we het virus in goeie banen kunnen leiden.’
    'Over vijf jaar is dit waarschijnlijk een van de wintervirussen. Maar het gaat wel één of twee jaar duren voordat er geneesmiddelen zijn die het mogelijk maken om dit virus zodanig te beteugelen dat het hanteerbaar wordt.’
    Dus we blijven als samenleving voor één, twee jaar kwetsbaar?
    ‘Ik ga daar wel vanuit. Dat is een stevige boodschap, want hoe ga je dat dan doen? We hebben het nu over economische maatregelen, voor een aantal maanden. Op een gegeven moment moet je natuurlijk toch zorgen dat er wel weer wat op gang komt. Dus hoe ga je dat doen? Dit worden spannende en zware tijden. Maar we moeten het wel met elkaar doen.’


  • In Nederland maakten gisteren de rechtse partijen PVV en FvD in de Tweede Kamer gisteren partijpolitiek van vragen over leven en dood. Met name Geert Wilders (PVV) hamerde met voortdurende herhalingen op zijn keuze voor een totale lockdown van Nederland omdat hij "niet wilde' dat nog meer mensen doodgaan". Frankrijk nam strengere maatregelen dan Nederland. Naar gisteren al bleek staat 65% van de Fransen achter president Macron en zijn maatregelen. Daarmee blijft hij achter bij premier Rutte die maandagavond 73% van het volk wist te overtuigen met zijn maatregelen. Macron staat er echter veel beter voor dan in 2018 toen hij rond de 25% schommelde door de aanhoudende gele hesjes -protesten. Die kloof lijkt even verdwenen. Vandaag bleek uit een peiling van Le Figaro dat 96% van de Fransen liever eerder de maandagavond pas opgelegde heel strenge maatregelen had gewild. Naarmate de angst stijgt, neemt de wens om de situatie te beheersen toe.

    Een Foodlogverslager ontving vandaag het volgende Appje:

    Hey hallo! Even een update!
    Helaas krijg ik net het bericht dat ik positief ben getest op het coronavirus.. Ik ben afgelopen weekend onbeschermd in contact geweest met een patiënt die later positief getest is op het virus. Als het goed is ben ik afgelopen week niet met een van jullie in contact geweest! Voor nu ga ik goed uitzieken en hoop ik snel weer m’n kamer te mogen verlaten.
    P.s. Het virus is écht mega besmettelijk. Alle verpleegkundigen die ook maar bij die patiënt in de buurt zijn geweest zijn nu positief getest. Dus pas goed op jezelf.

  • Naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge stelde een journalist de vraag of de wisseling van een VVD-minister (Bruins) naar een CDA-minister reden kan zijn geweest voor het sluiten van verpleeghuizen en woongroepen voor ouderen. Rutte verwierp de vraagstelling onmiddellijk: we bevinden ons in een crisissituatie waarin politiek geen rol speelt. Met zijn opmerking sloot hij aan op een tekst van Roderik van Grieken in de Volkskrant die betoogde dat politici er in de huidige crisis aan moeten wennen aan het feit dat ze echt over leven en dood spreken en niet met partijpolitiek bezig moeten willen zijn.

  • The Scientist biedt een reportage over de betekenis van de oproep van de WHO aan landen om zoveel mogelijk mensen te testen op besmetting met het nieuwe Coronavirus. De tests zijn van belang om goede data te krijgen waarmee het verloop van besmettingen onder de populatie kan worden gevolgd zodat onderzoekers beheersings- en bestrijdingsstrategieën kunnen ontwikkelen.

  • Vandaag doneerde Bayer drie miljoen tabletten van een malariamedicijn aan de Amerikaanse regering. Het product biedt net als Plaquenil van Sanofi mogelijk soelaas bij de bestrijding van de verschijnselen van Covid-19. Foodlog schreef er gisteren al over.
    President Trump heeft nog wat moeite om de namen van de werkzame stoffen in de middelen uit te spreken, maar gelooft dat beide producten 'erg veelbelovende resultaten' hebben laten zien. Daarom gaat de Amerikaanse regering de middelen toestaan voor gebruik tegen Covid-19 verschijnselen. Trump spreekt bovendien liever van het Chinese dan van het Coronavirus. Dat heeft een reden: hij vindt dat hij recht heeft om boos te zijn op China. De Chinese overheid heeft volgens hem te lang gewacht met het delen van informatie over het nieuwe coronavirus. De rest van de wereld betaalt daar nu een "hoge prijs" voor. Dat verklaarde Trump vandaag met een forse uithaal naar Peking. "Het zou vele beter verlopen zijn als we dit al enkel maanden eerder hadden geweten", zei hij tijdens een persconferentie in het Witte Huis. "Dit had gestopt kunnen worden in de Chinese regio waar het begonnen is."


  • In Spanje wordt sinds 8 maart geen enkele bezoeker meer toegelaten tot de bejaardentehuizen van Madrid. Tientallen ouderen sterven er in eenzaamheid, terwijl familieleden niet naar binnen mogen. Een reportage van De Morgen.
  • Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister Hugo de Jonge (CDA), geeft de laatste te verstaan dat de maatregelen die de Nederlandse regering nu heeft genomen, vermoedelijk na 6 april niet zullen kunnen worden opgeheven. Tevens zei hij dat de deuren van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen dichtgaan voor bezoek. "Het gaat om kwetsbare oudere mensen." Wel wordt een uitzondering gemaakt voor instellingen waar mensen in de stervensfase zitten. Dit betekent een soort lockdown voor ouderen in tehuizen. Premier Rutte zei gisteren tijdens het Kamerdebat over de corona-aanpak al dat de kans bestond dat er extra maatregelen genomen zouden worden.


  • Het totaal aantal coronadoden in Italië is nu hoger opgelopen dan het dodental in China. De afgelopen 24 uur waren er in Italië 427 dodelijke slachtoffers te betreuren. Het dodental komt daarmee op 3.405. Dat is meer dan China, waar de teller op 3.245 staat. In Italië zijn nu 41.035 bevestigde besmettingen, woensdag waren dat er nog 35.713. Er liggen 2.498 mensen op de intensive care.


  • Bron: Worldometers.info
  • De Vlaamse federale minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat via twitter weten dat ze heeft besloten geen fysieke interviews meer te geven en overgaat op digitale communicatie. Ze wil op die manier het aantal fysieke contacten verminderen. Door het nieuwe coronavirus moet de minister van Volksgezondheid van de ene naar de andere vergadering en wordt drukbevraagd door de media en vaak uitgenodigd in radio- en televisiestudio's. De Block vindt die fysieke contacten met de pers op dit moment niet verstandig, zeker nu we op een "cruciaal moment" zitten in de strijd tegen het virus. "Ik kom in veel radio- en tv-studio's. Ik kom eigenlijk veel te veel mensen tegen. Ik zou dus vanaf nu de pers willen toespreken via moderne technologie en me concentreren op de moeilijke taak die ik moet doen".


  • Een Limburgse coronapatiënte is woensdagavond in het ziekenhuis bevallen van een gezonde baby. Het was de eerste keer in heel Nederland dat een met corona besmette vrouw is bevallen. De bevalling is voor zover bekend goed verlopen. De vrouw ligt nu nog in het ziekenhuis en mag vrijdag naar huis. Dat meldt 1Limburg.

  • Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft ontslag genomen, meldt de NOS zojuist. Gisteren werd hij onwel tijdens het debat over de coronacrisis. Omdat hij oververmoeid is, treedt hij af. Minister De Jonge van Volksgezondheid neemt zijn taken tijdelijk over. Om 18.30 uur geeft het kabinet opnieuw een persconferentie.

  • De Europese Commissie trekt €50 miljoen uit om een centrale noodvoorraad medische materialen zoals beademingsapparatuur, mondkapjes, medicijnen en eventuele vaccins aan te leggen, schrijft het FD. Eurocommissaris Janez Lenarcic (crisisbeheersing) neemt deze maatregel over omdat er omvangrijke tekorten dreigen te ontstaan. Normaliter hebben de lidstaten zelf voldoende middelen in voorraad voor noodsituaties. Treedt er een tekort op, dan kunnen ze bij elkaar aankloppen voor hulp met een beroep op het zogeheten 'Uniemechanisme voor civiele bescherming'. Maar de corona-uitbraak heeft "de wereld verrast", zei Lenarcic en de nationale voorraden zijn ontoereikend. Bovendien bleken verschillende lidstaten de export van mondkapjes te verbieden. Brussel roept nogmaals lidstaten op niet meer spullen voor nationaal gebruik achter te houden. 

  • De Amsterdamse beurs is donderdag na een volatiele handelsdag hoger gesloten; de Amerikaanse beurzen zijn nog niet gesloten, maar lijken eveneens in de plus te eindigen. De AEX won 4,6 procent op 422,75 punten. "Er valt nog geen pijl op te trekken waar het naartoe gaat", aldus een beleggingsexpert. De koersontwikkeling zal volgens hem afhangen van de ontwikkeling van medicijnen en vooral het verloop van het aantal Covid-19 besmettingen. The Wall Street Journal rapporteerde woensdag dat er in de VS een controversieel plan ligt om vrijwel alle experimentele therapieën goed te keuren voor gebruik op patiënten met Covid-19. Toezichthouder FDA hield dit besluit vooralsnog tegen, omdat er zorgen zijn over de effectiviteit van de medicijnen. Dat schrijft beleggen.nl

  • Het ministerie van VWS wordt 'overspoeld' met aanbiedingen van professionele beschermmiddelen zoals mondkapjes, schorten en handschoenen, aldus het ministerie in een tweet.

  • In Nederland zijn gisteren 18 patiënten overleden en kwamen er 409 nieuwe patiënten bij, meldt het RIVM zojuist. In Nederland zijn nu 2.460 mensen positief getest op COVID-19, onder hen 594 mensen die in de zorg werken. In totaal zijn er nu 76 mensen overleden aan de ziekte, in de leeftijd tussen de 63 en 95 jaar. In totaal zijn 489 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 870 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (312) en Limburg (301). 

  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar waarschuwing voor het gebruik van de pijnstiller Ibuprofen bij een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus weer ingetrokken. Dat blijkt donderdag uit een mededeling van de organisatie. Volgens experts van de WHO zijn er geen wetenschappelijk studies en geen rapporten van behandelde artsen die wijzen op negatieve gevolgen bij COVID-19-patiënten die Ibuprofen gebruiken. De organisatie benadrukt dat er wel rekening moet worden gehouden met de bekende neveneffecten voor sommige bevolkingsgroepen.

  • De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care verwacht dat er volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen zullen liggen. Gisteren waren dat er nog 177 en was de verwachting nog dat dat aantal zou verdubbelen, aldus de NOS. De meeste IC-bedden zullen in Noord-Brabant nodig zijn. Vanuit Brabantse ziekenhuizen zullen daarom de komende dagen patiënten worden overgeplaatst naar ziekenhuizen elders in het land. Nederland telt op dit moment 575 IC-plekken; dat kan tot ongeveer 1.500 verhoogd worden, zegt Diederik Gommers van de NVIC. Gommers vertelt in de Volkskrant dat van de overleden coronapatiënten 'driekwart nooit op de IC gekomen is'. Dat komt doordat verpleeghuisartsen of huisartsen in samenspraak met betreffende patiënt en familie besluiten om de zieke gelet op leeftijd of toestand niet ‘in te sturen’ naar de IC.

  • De Franse conservatieve politicus Philippe de Villiers, een edelman uit een oud geslacht, maakt in Valeurs Actuelles alvast een analyse van de wereld na Covid-19. Mensen zullen zich weer terugtrekken in de 'magische vierhoek van het overleven': grens-souvereiniteit-localisme-familie. Opvallend: gisteren deed Peter de Wit, de Amsterdamse topman van McKinsey, soortgelijke uitspraken in gesprek met oud-McKinsey voorman in Nederland Mickey Huibregtsen.

  • Cabaretier Youp van 't Hek (66) is besmet met het coronavirus. Dat heeft zijn management laten weten. Van ‘t Hek is opgenomen in het ziekenhuis, en de artsen hebben de situatie vooralsnog onder controle. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

  • Bergamo is een spookstad, waar continu de doodsklokken luiden. Nabestaanden mogen ook na de dood van hun familielid niet in de buurt van het lichaam komen. Wie sterft aan corona, is zelfs na de dood eenzaam in Noord-Italië. ‘Deze epidemie vermoordt je twee keer.’ Een reportage van de Volkskrant.

  • Premier Mark Rutte nam vandaag persoonlijk poolshoogte van de maatregelen die supermarkten treffen om hun personeel en klanten te beschermen, laat de NOS zien. Albert Heijn laat op de website viroloog Ab Osterhaus de 10 meest prangende vragen over hoe een coronabesmetting te voorkomen beantwoorden.

  • 'Lang leve dit waanzinnig georganiseerde land', schrijft Sheila Sitalsingh in een hartverwarmende column in de Volkskrant.

  • Michel Barnier, de Europese brexit-hoofdonderhandelaar, is besmet met het coronavirus en in zelfisolatie gegaan. Hij maakt het verder goed, laat hij in een twitterbericht weten.


  • In België zijn sinds woensdag alleen nog 'essentiële winkels' open: supermarkten, voedingswarenwinkels, drogisterijen en apotheken. Om hamstergedrag te voorkomen, heeft de Nationale Veiligheidsraad nu ook een verbod op promoties en kortingen uitgevaardigd. De maatregel moet voorkomen dat veel mensen tegelijk naar de winkel komen. Verschillende supermarkten hadden hun aanbiedingen (en folders) overigens al geannuleerd, aldus RetailDetail

  • De Autoriteit Consument en Markt versoepelt de mededingingsregels, met een beroep op algemeen belang. Zo mogen supermarkten en groothandels in geneesmiddelen elkaar volgens deze 'crisisaanpak' informeren over hoeveel voorraden ze beschikken, logistieke dienstverleners samenwerken om de Nederlandse burgers van levensmiddelen te voorzien en branches met elkaar afspraken maken over een soepele omgang met debiteuren, schrijft het FD. Ook laat de ACM weten "als consumentenbeschermer 'niet schromen om in te grijpen', als bedrijven misbruik maken van de crisis, bijvoorbeeld door opeens woekerprijzen te vragen of consumenten te misleiden."

  • Onderzoekers van de Nederlandse bloedbank Sanquin hebben een test ontwikkeld waarmee ze een landelijk bevolkingsonderzoek doen naar de verspreiding van het coronavirus onder de bevolking en de opbouw van groepsimmuniteit. Het bloed van alle 331.000 Nederlandse bloeddonoren gaat onderzocht worden op antistoffen. Daarmee ontstaat een goed beeld van de groeiende groepsimmuniteit tegen corona in Nederland, schrijft De Gelderlander. Viroloog Ab Osterhaus benadrukt dat zo'n algemeen bevolkingsonderzoek cruciaal is: "Omdat lang niet alle patiënten met coronaverschijnselen nog getest worden, zijn de RIVM-cijfers geen effectieve graadmeter om te kijken hoezeer het coronavirus zich verspreid heeft."

  • Zowel China als Zuid-Korea meldden gisteren een toename van het aantal besmettingsgevallen Covid-19. China zei dat het geen nieuwe binnenlandse gevallen had, maar rapporteerde 34 gevallen van mensen die uit het buitenland kwamen. Zuid-Korea meldde gisteren 152 nieuwe gevallen, terwijl de afgelopen vier dagen het aantal gevallen was gedaald. Singapore meldde ook 47 nieuwe gevallen op woensdag, waarvan de meeste bij mensen die uit het buitenland kwamen.

  • De BBC maakte beelden van de wereld met het risico op besmetting met het nieuwe coronavirus: het Westen is uitgestorven, het water in Venetië is schoner en de vissen zijn te zien. China begint weer aan het werk te gaan.


  • Het Britse farmaciebedrijf Synairgen zegt dat het groen licht heeft gekregen om een ​​medicijn te testen dat de longfunctie van patiënten met het corona-virus zou kunnen versterken.

  • De Italiaanse regering heeft woensdag gedreigd alle buitensport in het land te verbieden. Daarmee reageren de Italianen op de stijging van het dodental als gevolg van het coronavirus. Dat steeg in totaal tot 2.978 (zie hieronder). ‘Ik denk dat we de komende uren zullen moeten nadenken over de mogelijkheid van een volledig verbod op buitenactiviteiten’, zei de Italiaanse minister van sport Vincenzo Spadafora tegen de staatsomroep RAI. Op Foodlog wordt op basis van een controversieel artikel van de Amerikaanse medicus en statisticus John Ioannidis uitgelegd dat zulke strenge maatregelen wellicht het virus afblokken, maar het risico op infecties nog lang in de samenleving kunnen laten bestaan.


  • De Europese Centrale Bank (ECB) lanceert een nieuw plan tegen de economische gevolgen van de coronacrisis. In het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) komt 750 miljard euro extra beschikbaar om staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Het plan komt bovenop het pakket aan maatregelen dat de ECB vorige week presenteerde. Toen werd besloten dit jaar 120 miljard euro extra in de economie te pompen.
    Met het opkoopprogramma wil de ECB ervoor zorgen dat de rente op obligaties lager wordt. Daardoor kunnen landen goedkoper kapitaal aantrekken om hun economie die door de coronacrisis in een depressie kunnen raken het hoofd te bieden. Dat meldt de NOS.

  • De politie bereidt zich voor op het scenario dat in Nederland wordt gekozen voor een volledige lockdown, een situatie waarbij de hele maatschappij op slot gaat en mensen moeten thuisblijven. In die situatie zou de politie zo'n noodverordening moeten handhaven en indien nodig de 'sterke arm moeten tonen'. Dat zei Max Daniel, coördinator corona van de Nationale Politie, gisteravond in Nieuwsuur.

  • De dag van gisteren werd afgesloten op de volgende officieel vastgestelde besmettings en sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Italië telde het hoogste aantal doden sinds het begin van de Covid-19 besmettingen in het land: 475.

  • bron: Worldometers.info/coronavirus

  • Is het einde van de negatieve rente in zicht en trekt de economie weer aan? Ja, zegt econoom Edin Mujagić in De Telegraaf en op Boerenbusiness. De reden: Duitsland gaat een fors tekort op zijn begroting accepteren en garandeert beleggers in staatsobligaties dat het land garant staat voor hun geld. Na de depressie waar de economie nu door de stand still waar Covid-19 toe leidt, zou alweer een nieuwe investingsronde met ruime en gegarandeerde staatsmiddelen gloren.



  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Het leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 18 maart: klik hier
    - 17 maart: klik hier
    - 16 maart: klik hier
    - 15 maart: klik hier
    - 14 maart: klik hier
    - 13 maart: klik hier
    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier

    Ook van 27 januari tot en met 5 februari hield Foodlog een liveblog bij over de stand van zaken rondom het coronavirus toen het zich manifesteerde in China en begon te verspreiden; ook toen met dagelijkse updates.
    Dit artikel afdrukken