Hier staan berichten van 29 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest recente liveblog en de reacties op de totale serie.


Zondag 29 maart

  • De Russische hoofdstad Moskou gaat vanaf morgen in lockdown. Moskovieten 'mogen niet meer zonder reden in de stad rondlopen' kondigde burgemeester Sergej Sobjanin vanavond aan.

  • Geopolitiek dreigt de EU - en Nederland daarbinnen - op achterstand te komen door de Covid-19 crisis. De impact van de wereldwijde coronacrisis kan leiden tot een kantelpunt in onze geschiedenis, net als het einde van de Koude Oorlog. De wereld kan er na corona helemaal anders uitzien, maar niemand weet hoe. Het spel om de geopolitieke verhoudingen overhoop te gooien is ook al volop bezig, ondanks de vele doden die momenteel overal vallen door het virus. Het liberale Westen dreigt hier zwakker uit te komen, ten voordele van het meer autoritaire China en Rusland. Met die tekst leidt Jan Balliauw, specialist internationale relaties en Rusland bij VRT Nieuws, een artikel in.
    De NOS vroeg zich af waarom Italië hulp from Russia with Love krijgt. Kort hieronder zegt Amélie de Montchalin, de Franse staatssecretaris voor Europese zaken, dat 'Europa een probleem heeft' als Europa zich niet solidair toont in het Corona-dossier. Het zal dan laten zien dat ons continent geen eenheid is en ten prooi valt aan een nieuwe wereld die onze veel bezongen, maar kennelijk niet te realiseren, vrijheden inperkt. ‘Vrekkig’ en ‘provocerend’ Nederland maakt zich impopulair in EU, kopt de Volkskrant. Nederland ligt vol onder vuur in Brussel omdat donderdagnacht blokkeerde premier Mark Rutte – tot woede van zijn zuidelijke collega’s – de inzet van honderden miljarden euro’s uit het Europees noodfonds om de coronacrisis te bestrijden. Italië, Frankrijk en Spanje maken zich zorgen. Duitsland neemt inmiddels Covid-19 zieken op in Duitse IC's uit Italië, Frankrijk én Nederland. Maar wat doet Nederland voor de buren en zijn handelspartners in de EU? Die vraag komt hard naar boven in deze moeilijke tijden.

  • De Noorse regering heeft beslist de bevolking steekproefsgewijs te testen op het dragen van SARS-CoV-2; daarom worden ook mensen zonder enig symptoom in het onderzoek meegenomen. Het land neemt die nieuwe maatregel om beter inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus. Noorwegen volgt de aanpak van IJsland, dat wereldwijd vooroploopt in het testen van de bevolking. Het land heeft inmiddels 4,2% van de totale bevolking getest. De website waarop het land de gegevens bekend is hier te vinden.
    In Noorwegen zijn inmiddels 4.102 mensen besmet met het coronavirus; het land telt 22 Civid-19 doden.

  • De omstreden Franse onderzoeker, maar onomstreden als één van 's werelds grootste kenners van virusremmers en -bestrijding, Didier Raoult (zie hieronder) werkt snel door aan praktijkonderzoeken die zijn onderzoeksgroep in even hoog tempo naar buiten brengt. Zijn onderzoeksgroep aan het universitaire onderzoekshospitaal Méditerranée Infection in Marseille bracht afgelopen vrijdag nieuw onderzoek naar buiten waarin het concludeert dat hydroxychloroquine in combinatie met azithromycine de ontwikkeling van Covid-19 vermoedelijk remt in een vroeg stadium en daarmee het doorgeven van de besmetting kan voorkomen. "Gegeven de dringende noodzaak aan een therapie om met de ziekte om te gaan met een effectief, veilig en betaalbaar medicijn (middelen gebaseerd op beide stoffen zijn al decennia gangbaar in de medische praktijk, red.) en gegeven de verwaarloosbare kosten van zowel hydroxychloroquine als azithromycine, vinden we dat ook andere onderzoeksteams nu dringend aan het werk moeten om deze therapie te testen om de verspreiding van Covid-19 te vermijden en patiënten ermee te behandelen alvorens zich onomkeerbare ademhalingsproblemen kunnen ontwikkelen." FranceTVinfo maakte het nieuwe onderzoek vandaag verder bekend naar de media.

  • Italië lijkt op weg naar minder besmettingen en minder doden volgens NOS-correspondent Mustafa Marghadi


  • De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn arme landgenoten vandaag in een radiotoespraak gevraagd hem te vergeven. Het land met 1,2 miljard inwoners heeft in haast een lockdown ingesteld. Dat heeft grote gevolgen voor de bevolking. Modi ligt zwaar onder vuur omdat de sluiting er diep inhakt en gebrekkig is voorbereid.De maatregelen dwong miljoenen rondtrekkende arbeiders in de steden meteen van hun werk en inkomen. Ze trokken massaal weg uit de steden en gingen naar hun dorpen op het platteland. Dat veroorzaakte juist een extra impuls voor de verspreiding van covid-19.
    Onbekend is hoe de corona-epidemie in India om zich heen heeft gegrepen. Het officiële aantal besmettingen staat vandaag op 979; het dodental op 25. Waarnemers gaan er vanwege de gebrekkige gezondheidszorg vanuit dat de werkelijke aantallen veel groter zijn.

  • Hoe de Europese Unie reageert op de uitbraak van het coronavirus zal volgens Amélie de Montchalin, de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, bepalen hoe geloofwaardig het blok in de toekomst is. EU-leiders wisten afgelopen week geen akkoord te bereiken over maatregelen om de economische gevolgen van de crisis te beperken. Ze deed haar uitspraken vanmiddag op radiozender France-Inter.


  • Bloomberg meldt nieuwe twijfels aan de correctheid van de dodentallen in de Chinese statistieken. Die zouden moedwillig gedrukt zijn. Dat zou blijken uit de rijen in Wuhan van mensen die de urnen van hun overledenen komen ophalen. De rijen zijn veel langer, zegt Bloomberg, dan het aantal van 2.535 in Wuhan kan rechtvaardigen. Ook gaan foto's rond die respectievelijk 2.500 en 3.500 urnen op verschillende locaties tonen.

  • Het is niet de bedoeling dat je naar je liefje in het volgende dorp gaat, zegt de Belgische viroloog Marc van Ranst vandaag op de Vlaamse TV. Hij waarschuwt voor het gedrag van jonge mensen die denken dat ze niet geraakt worden door het SARS-CoV-2 virus dat Covid-19 veroorzaakt. In meerderheid gaan ouderen dood aan ademhalingsproblemen, maar ook jonge mensen kunnen eraan sterven (zie hieronder). In Chicago (zie hieronder) overleed de eerste baby ten gevolge van Covid-19 verschijnselen. Van Ranst doet zijn uitspraken naar aanleiding van de geheime feestjes en ontmoetingen die ontduikers van de samenscholingsverboden in Nederland en België toch organiseren. Lees en hoor hem op Het Laatste Nieuws.






  • Het RIVM meldt 1.104 nieuwe positief geteste patiënten, waarmee het totaal op 10.866 komt en 132 nieuwe overlijdensgevallen. Nederland telt nu 771 doden als gevolg van het coronavirus. Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt. Het aantal sterfgevallen dat gemeld wordt betreft daarom overlijdensgevallen die zich over meerdere dagen hebben voorgedaan.
    Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis bedraagt 3.483 (+529). De aantallen nemen net als de afgelopen dagen minder snel toe dan je, zo zegt het RIVM, zonder maatregelen zou verwachten. Het RIVM houdt een slag om de arm: pas over een aantal dagen kan geconcludeerd worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking van het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen onder gemelde patiënten. Het RIVM voegt toe: "Er komen elke dag ongeveer 100 nieuwe patiënten op de intensive care (IC intensive care ) bij. Doordat patiënten enige tijd op de IC verblijven, stijgt het totaal aantal patiënten dat op de IC ligt in Nederland op dit moment met ongeveer 80 per dag." Of de capaciteit toereikend zal blijken, is onzeker. Uit de cijfers over de afgelopen zes dagen blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames iedere drie dagen verdubbelt.
    Onderwijl meldt de NOS: De eerste Nederlandse coronapatiënten zijn overgeplaatst naar Duitsland, waar veel meer ruimte is op de intensive cares. Het gaat om twee patiënten van het Zwolse Isala Ziekenhuis. Het tweetal ligt nu in het ziekenhuis in Münster, op zo'n 130 kilometer rijden van Zwolle. In het Isala Ziekenhuis wil men bedden vrijmaken, omdat er de komende dagen nog veel patiënten verwacht worden en Duitsland biedt hulp. Duitsland heeft de ruimste IC-capaciteit per 100.000 inwoners van de landen om ons heen.

  • "Ik zal er niet omheen draaien: we weten dat het nog erger zal worden voor het beter gaat," schrijft de Britse premier Boris Johnson in een brief naar alle 30 miljoen Britse huishoudens. Bij de brief zit een flyer met de huidige regels en informatie hoe gezond te blijven. Met de brief komt Johnson tegemoet aan de toenemende kritiek op het uitblijven van adviezen vanuit de regering, aldus de BBC.
    Johnson, die zelf met het coronavirus besmet is, leidt het land vanuit huis. In Groot-Brittannië geldt vanaf vorige week een verbod op samenkomsten van meer dan 2 mensen en sluiting van niet-essentiële winkels. "We zullen niet aarzelen verdergaande maatregelen te nemen als dat is wat we op grond van wetenschappelijke en medische adviezen moeten doen," schrijft Johnson. "Maar we bereiden ons op de juiste wijze voor, en hoe beter we ons allemaal aan de regels houden, des te minder doden zullen er vallen en des te sneller kunnen we het normale leven weer oppakken."

    Johnson onderstreept in de brief dat de regering er alles aan zal doen om zeker te stellen dat de Britten financieel het hoofd boven water houden en iets te eten op tafel hebben. 
    Het sturen van de brief kost naar schatting £5,8 miljoen (€6,47 miljoen).


  • De Spaanse lockdown wordt vanaf morgen verder aangescherpt. Alleen voor echt essentiële zaken mogen de 47 miljoen Spanjaarden dan nog de straat op. Dat zei premier Sánchez gisteravond tijdens een persconferentie. De maatregel geldt vooralsnog voor de duur van twee weken. Het land meldde vandaag 838 nieuwe doden in 1 etmaal.


  • De anderhalve-meter-economie, zaterdag in Utrecht: ‘Het kwartje is gevallen’, schrijft de Volkskrant. Op zaterdag is de Vredenburgmarkt in Utrecht het schoolvoorbeeld van wat minister Wiebes een dag eerder de ‘anderhalve-meter-economie’ doopte. Maar: ‘Eerlijk, broer, we verdienen niets. Het is een drama.’
    Een lezenswaardige reportage over winkeliers in coronatijd, die vermoedelijk door de extra kosten hun extra omzetten zijn verdampen of - in het geval van marktkooplui - tegen verlies hun beroep uitoefenen.

  • China meldt de afgelopen tijd een dagelijks afnemend aantal nieuwe officieel vastgestelde gevallen van Covid-19; de cijfers lopen nog slechts in de tientallen in het grote land. De autoriteiten lijken de situatie dan ook onder controle te hebben, terwijl vooral niet-Aziatische landen de situatie duidelijk nog niet beheersen. Daarom ziet China zich genoodzaakt nieuwe maatregelen te nemen. Besmette Chinezen en andere reizigers nemen het het SARS-CoV-2 virus mee naar China en kunnen daarmee een 'tweede golf' veroorzaken. Alle 45 personen bij wie gisteren het virus werd vastgesteld in China, waren zojuist in een een ander land te zijn geweest. Tegen die achtergrond van die constatering is luchtvaartmaatschappijen hebben opgedragen om een fors aantal internationale vluchten te schrappen; voor mensen die China binnenreizen gelden strengere restricties.

  • De Amerikaanse president Donald Trump vindt toch dat de staat New York niet in quarantaine hoeft te gaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wel wil hij reisbeperkingen gaan invoeren.
    “Quarantaine is niet nodig. De volledige details worden vanavond vrijgegeven door Centers for Disease Controle and Prevention (CDC)”, zei Trump.

    De CDC schrijft: "Als gevolg van de uitgebreide besmettingsoverdracht van Covid-19 in het gebied, dringt CDC er bij de inwoners van New York, New Jersey en Connecticut op aan om zich gedurende 14 dagen met onmiddellijke ingang te onthouden van niet-essentiële binnenlandse reizen. Deze Domestic Travel Advisory is niet van toepassing op werknemers van kritieke infrastructuurindustrieën, met inbegrip van maar niet beperkt tot vrachtwagenchauffeurs, gezondheidswerkers, financiële diensten en voedselvoorziening." De gouverneurs van New York, New Jersey en Connecticut zijn belast met de uitvoering van dit advies.


  • In België corrigeert spoedarts Ignace Demeyer (Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, Aalst) op zwaar gedempte toon het beeld dat alleen oudere, kwetsbare groepen zou treft. In zijn ziekenhuis liggen ook jongeren die besmet zijn met het coronavirus. “We zien zeer veel, voor ons jongere mensen, die inderdaad zwaar ziek zijn. Niet alleen in Aalst, maar in alle ziekenhuizen. Het zijn mensen van 40 à 50 jaar die medisch gezien geen voorgeschiedenis hebben, maar die in levensgevaar zijn door een tekort aan zuurstof.” Zijn verhaal is te zien en horen op Het Laatste Nieuws. In België overleed afgelopen donderdag de 30-jarige verpleegster Isaura Castermans. Ze was gezond, zonder onderliggende ziektes of overgewicht; Covid-19 zou zijn overgeslagen 'op haar hart'.

  • Tot nu toe was de 16-jarige Franse Julie de jongste Covid-19 dode. De allerjongste dode is een baby in Chicago. De autoriteiten geven geen nadere informatie. Dat meldt de New York Times.

  • De VS tellen inmiddels 2.026 officieel vastgestelde doden; nu al kan voorspeld worden dat de voormalige bewaker van de vrije wereld en nog altijd de meest welvarende grootmacht ter wereld net als de Europese landen Italië en Spanje, China (3299) ver voorbij zal streven in aantal doden. Dat mag verwacht worden op basis van de cijferverlopen van Johns Hopkins.



  • Noord-Ierland gaat op slot in de strijd tegen het coronavirus. Het land kondigde vergaande maatregelen aan die strenger zijn dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn om middernacht ingegaan.
    Zonder noodzaak, mag niemand mag meer de deur uit. Bijeenkomsten met meer dan twee personen zijn verboden en iedereen die thuis kan werken moet dat ook doen. De autoriteiten waarschuwen dat bedrijven die de veiligheid van hun personeel niet kunnen garanderen kunnen worden gesloten. Boetes bij overtreding kunnen oplopen tot omgerekend ruim €5.500.

  • Als maatschappelijk bevlogen topman van chemieconcern DSM bewaarde Feike Sijbesma (60) ook onder moeilijke omstandigheden de rust, dertien jaar lang. Het is een eigenschap die hij goed kan gebruiken in zijn nieuwe rol als speciaal gezant van het kabinet in de coronacrisis. 'Een leider moet in een crisis veel communiceren. Ook als hij het niet weet.'
    Het Financieele Dagblad brengt een uitgebreid portret van Sijbesma. Gisteravond was hij met zijn met zijn rustige stijl te zien en beluisteren in Op1 over zijn rol.


  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 28 maart: klik hier
    - 27 maart: klik hier
    - 26 maart: klik hier
    - 25 maart: klik hier
    - 24 maart: klik hier
    - 23 maart: klik hier
    - 22 maart: klik hier
    - 21 maart: klik hier
    - 20 maart: klik hier
    - 19 maart: klik hier
    - 18 maart: klik hier
    - 17 maart: klik hier
    - 16 maart: klik hier
    - 15 maart: klik hier
    - 14 maart: klik hier
    - 13 maart: klik hier
    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier
    Dit artikel afdrukken