Hier staan berichten van 14 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.


Zaterdag 14 maart

  • Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer om morgen bijeen te komen voor een debat over het sluiten van scholen, heeft kamervoorzitter Arib bekendgemaakt. Forum voor Democratie, PVV en DENK hadden gevraagd om een ingelast overleg.

  • “Als we een Italiaans scenario willen vermijden, moeten de landen samen gelijkaardige verregaande maatregelen nemen. Nu de restaurants en cafés in België zijn gesloten trekken de Belgen naar Zuid-Nederland, waar het aantal infecties met het coronavirus sterk stijgt. Dat is onaanvaardbaar”, schrijven experts Herman Goossens (UAntwerpen en UZA), Pierre Van Damme (UAntwerpen) en Erika Vlieghe (UAntwerpen en UZA). De Vlaamse krant De Morgen bericht over hun waarschuwing en appèl op de overheden aan weerszijden van de grenzen.


  • Het ministerie van Volksgezondheid houdt morgen overleg met de Federatie Medisch Specialisten, organisaties van ziekenhuizen en het RIVM. De specialisten luidden vanmiddag de noodklok, omdat ze bang zijn dat kinderen en jongeren het virus wel degelijk kunnen verspreiden. Aangenomen wordt tot nu toe dat dat niet zo is. De specialistenfederatie roept de regering op de scholen per direct te sluiten. Het kabinet gaat morgen ook overleggen met organisaties uit het onderwijs. Wat daar wordt besproken is niet bekendgemaakt, maar het ligt voor de hand dat dat gaat over de vraag of de scholen kunnen openblijven. Dat schrijft de NOS. Zowel GroenLinks als Forum voor Democratie zijn voor sluiting van scholen

  • Een Italiaanse video laat zien hoe het aantal overlijdensadvertenties in Bergamo tussen begin februari en nu is toegenomen: van 1 naar 10 pagina's. Dat heeft (klik op blauwe tekst onder de tweet om de draad daaronder te kunnen lezen) ook gevolgen voor de capaciteit van begrafenisondernemers en verbrandingsovens.


  • De Franse premier Edouard Philippe kondigde vanavond de sluiting aan van cafés, restaurants, nachtclubs, bioscopen, theaters en vakantieparken. Het openbaar vervoer blijft functioneren, maar burgers worden opgeroepen om zich zo weinig mogelijk te verplaatsen en zeker niet tussen grote steden. Nuttige plekken blijven open: apotheken, winkels die voedsel verkopen, banken, krantenkiosken en benzinepompen. Frankrijk telt 4.500 vastgestelde besmettingsgevallen. Dat betekent een verdubbeling in 3 dagen. 91 Fransen overleden inmiddels aan de gevolgen van Covid-19, waarvan 12 in de voorbije 24 uur; 300 zwaar zieke mensen vechten op dit moment voor hun leven in ziekenhuizen.


  • Vanaf maandag zijn alle Noorse vliegvelden en havens gesloten. Ook zal aan de grens gecontroleerd worden. Premier Erna Solberg maakte dat vandaag bekend. Noorwegen hoopt met deze maatregelen de uitbraak van het coronavirus tegen te kunnen gaan. Noren in het buitenland mogen nog wel huiswaarts keren. In China is dat moeilijk denkbaar zonder gezondheidscheck.

  • RTL maakt melding van een gezonde jongen van 16 die beademd moet worden in het kinderziekenhuis van het Erasmus MC. Vooral oudere mensen en mensen met gezondheidsklachten zouden ziek worden van Covid-19. Jonge en gezonde mensen zouden slechts lichte klachten hebben en daarna weer herstellen. De GGD laat RTL weten: De GGD GHOR Nederland laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat er inderdaad een 16-jarige jongen vanwege het coronavirus op de intensive care aan de beademing ligt. Hij is, voor zover bekend, de enige jongere in Nederland die in deze toestand verkeert. Wel zijn er andere jongeren besmet met het virus, zoals een meisje van 5 jaar en een jongen van 10 jaar.
    Sjaak de Gouw, landelijke woordvoerder infectieziektebestrijding van de GGD GHOR Nederland, zegt dat jongeren besmet kunnen raken met het coronavirus. Maar bij een besmetting krijgen de meeste jongeren nauwelijks klachten. "De jeugdige cellen zijn beter in staat om dit virus te verwerken. Ze hebben vaak geen of soms milde klachten. De meeste jongeren zullen dus niet eens merken dat ze ziek zijn als ze besmet zijn met het virus."
    Van alle mensen die besmet raken in Nederland, krijgt statistisch gezien meer dan 80 procent milde klachten en is binnen drie dagen weer klachtenvrij. "Onder jongeren ligt dat percentage nog hoger", zegt De Gouw. Daarbij geldt dat zo'n 95 procent milde klachten krijgt en binnen drie dagen weer beter is.
    Maar dan blijft er dus wel vijf procent over. "Er kunnen individuele situaties zijn waarbij iemand ernstigere klachten krijgt, maar dat zijn er niet veel."


  • NRC columniste en microbioloog Rosanne Hertzberger waarschuwde vandaag in een serie van 7 tweets tegen de gedachte dat alleen ouderen en verzwakten risico lopen door de aanwezigheid van Covid-19 in onze leefomgeving.

  • De Franse minister van Gezondheid Olivier Véran waarschuwt tegen ibuprofen en corticosteroïde middelen tegen koorts. Ze zouden de vatbaarheid voor Covid-19 kunnen verhogen. Raadpleeg uw dokter, zegt de minister. Anti-inflammatoire geneesmiddelen onderdrukken het immuunsysteem, zodat de besmetting wordt aangejaagd, legt FranceTVInfo uit.


  • Individuele medici laten verontrustende geluiden horen:


  • Tot en met vandaag zijn in Italië 1.441 mensen overleden als gevolg van een Covid-19 besmetting. Dat is een stijging van bijna 14% vergeleken met vrijdag; toen bedroeg het aantal doden nog 1.266. Het totaal aantal officieel geregistreerde besmettingen is opgelopen van 17.660 naar 21.157. Italië blijft met deze cijfers het zwaarst getroffen land na China.

  • De NS gelast de gratis reisdag met het Boekenweekgeschenk van zondag 15 maart af. "Wij vinden het niet gepast reizigers te stimuleren die dag op pad te gaan met de trein", schrijft de spoorwegvervoerder.

  • In Spanje geldt vanaf morgen de noodtoestand, zegt premier Sanchez. Dat betekent dat ook het leger wordt ingezet om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. De noodtoestand houdt verder onder andere in dat producten op rantsoen gaan. Ook kan de overheid mensen die besmet zijn met het virus verplichten om in quarantaine te gaan.


  • België schort met met ingang van vandaag alle niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen in ziekenhuizen voor onbepaalde tijd op. Doel is de druk op de ziekenhuizen te verlichten met het oog op de verwachte piek in de Covid-19 besmettingen die Europa en België treffen. Volgens de Belgische federale minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat het om een voorzorgsmaatregel. Er komen ook strengere regels voor bezoekers.

  • Het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten groeit razendsnel. Er zijn momenteel bijna 2.000 bekende besmettingen in 48 van de 50 staten. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger, omdat er al wekenlang een nijpend tekort is aan testmiddelen. President Trump kondigde vrijdag de nationale noodtoestand af, waardoor de regering aanspraak kan maken op een noodfonds van 50 miljard dollar. Het stijgende aantal coronabesmettingen vormt een grote bedreiging voor de 27,5 miljoen Amerikanen die onverzekerd zijn. Dat schrijft de NOS.

  • Hoe pak je de verspreiding van Covid-19 aan? Donald McNeal van The New York Times legt uit dat quarantaine en social distancing niet werkt. Volgens hem moet je de geïnfecteerden opsporen en isoleren van hun familie. Hij vertelt hoe dat in China is aangepakt.


  • Het dodental in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen 24 uur verdubbeld. Tot dusver zijn 21 mensen in het land overleden aan Covid-19; gisteren stond de teller nog op tien. Dat heeft de National Health Service (NHS) zaterdag bekendgemaakt. Alle tien overledenen zaten in de risicogroep, aldus NHS-topman Chris Witty. Het totale aantal officiële besmettingen in het VK bedraagt op dit moment 1.140.

  • Extinction Rebellion staakt de planning van een massaprotest in Londen komende zomer vanwege de verergering van de Corona-crisis. De milieugroep wilde de hoofdstad opnieuw blokkeren, net als vorig jaar toen duizenden klimaatactivisten twee weken lang delen van de stad overnamen.

  • Sinds gisteren zijn 155 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd; dat meldt het RIVM. Daarmee komt het totaal aantal geregistreerde besmettingen op 959. Er zijn 2 nieuwe patiënten overleden aan de gevolgen van het virus. Het gaat om oudere patiënten met onderliggend lijden. Het totale aantal Nederlandse doden staat nu op twaalf. De Volkskrant brengt een wereldkaartje dat eens per dag wordt ververst met het meest actuele aantal geregistreerde besmettingen en doden als gevolg van Covid-19. De NRC maakte een kaartje met het aantal besmettingen per provincie in Nederland en een kaartje met het aantal geregistreerde besmettingen per gemeente (zie het bericht van 14:47 uur).

  • In België werden gisteravond zogenoemde lockdown parties gehouden in café's. Het gaat om feestjes die een afscheid van het zorgeloze leven symboliseren nu er toch veel vrije tijd is. Het is echter precies het verkeerde moment om dat te doen. Reden voor longartsen van het Academische Ziekenhuis Delta in Roeselare om te waarschuwen via een open brief die rondgaat op Facebook. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen. Vandaag zijn opnieuw 133 besmettingen bevestigd. Dat brengt het totaal aantal bevestigde patiënten op 689. ‘De 689 bevestigde gevallen zijn duidelijk een onderschatting, want veel mensen worden naar huis gestuurd en worden niet getest’, zegt Steven Van Gucht van Sciensano, die op De Standaard zegt dat de feestjes negatief zullen bijdragen aan de vervolgcijfers.


  • Na de lege schappen die Nederlanders gistermiddag in de supermarkten achterlieten, herhaalt het CBL vandaag via de NOS nog eens dat hamsteren niet nodig is. "Er zijn voldoende voorraden van producten, het zit hem puur in de logistiek. Producten zijn niet op de juiste plek." De supermarktbranche verwacht dat het een paar dagen duurt voor de problemen zijn opgelost. "Vandaag zullen nog niet alle schappen weer gevuld zijn", zegt voorzitter Hans Roorda. "We werken met meer dan 300.000 mensen in de supermarktsector om ervoor te zorgen dat de situatie normaliseert." Consumenten hebben de winkels sneller leeg dan de supermarkten ze gevuld kunnen krijgen, maar de voorraden zijn aanwezig in de distributiecentra.

  • Fokke & Sukke staken de draak met het hamsteren van WC-papier.


  • De economie krijgt klap na klap; corona gaat de economie tot in de haarvaten raken en iedereen zal het merken. Dat schrijft de Telegraaf in een economische analyse met Rabobank-analist Nic Vrieselaar. Hoe groot het effect is, verandert inmiddels bijna per week. Afgelopen maandag halveerde Rabobank de verwachte groei van de Nederlandse economie dit jaar van 1,4 procent naar 0,7 procent. "Maar we kunnen weer opnieuw gaan rekenen. Sindsdien is het aantal besmettingen verdrievoudigd en zijn er nieuwe ingrijpende maatregelen genomen”, zegt Vrieselaar.

  • In Italië zingen mensen en spelen instrumenten vanaf hun balkon in de strijd de angst. Sociale media staan vol met video's uit tal van Italiaanse steden, waar mensen op hun balkon zijn gaan zingen. Hele straten, flatgebouwen of soms zelfs wijken doen mee.



  • De Keukenhof houdt zijn poorten op 21 maart gesloten. De maatregelen van de overheid, die voorschrijven dat evenementen met meer dan 100 mensen moeten worden afgelast, nopen de nationale trots die vele buitenlandse toeristen trekt daartoe.

  • Nederlandse ziekenhuizen bellen massaal geplande operaties en afspraken af. Het is in de gezondheidszorg alle hens aan dek omdat er vanwege de corona-uitbraak een ongekend hoog aantal patiënten wordt verwacht. Extra bedden zijn niet het probleem, beademingsapparatuur is ‘de bottleneck’, betogen deskundigen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van een belronde langs ziekenhuizen in heel Nederland.

  • Marktkooplieden in Rotterdam hebben vanochtend geprotesteerd omdat hun zaterdagmarkt op de Binnenrotte in het centrum van de stad is verboden ter voorkoming van het coronavirus.

  • Omdat het aantal geregistreerde besmettingen per land een bedreigelijk getal is (veel besmettingen zijn niet te registreren) zette de Volkskrant op basis van een studie van Johns Hopkins University het aantal doden per miljoen inwoners op een rij in deze en deze grafiek. Daaruit blijkt een extreem hoge mortaliteit in Italië, in het bijzonder in Lombardije. Spanje (na Italië het meest getroffen EU-land) heeft een lagere mortaliteit, evenals Frankrijk. Nederland komt daar achteraan, maar heeft zijn besmettingspiek nog niet gehad. De mortaliteit in China, waar de besmettingspiek voorbij is, ligt veel lager dan in Italië. Wel blijkt dat de regionale haarden waar de besmetting ontstond mortaliteiten laten zien die hoger zijn dan die in een land als totaal. Wie Nederland als een stedencluster ziet, zou kunnen denken dat Brabant niet los gezien mag worden en Nederland dus als één gebied moet worden gezien.

  • Ook in het buitenland zorgt de virusuitbraak voor een run op wc-rollen. In Australië zijn de tekorten zo groot dat een krant een speciale bijlage met acht blanco pagina’s toevoegde. De oplage steeg meteen met 17%. In Hongkong roofden gewapende overvallers voor $130 aan wc-rollen. En in Japan zorgde een gerucht dat wc-papier uit China komt, eind februari al voor lege schappen omdat mensen bang waren dat China niet meer zou kunnen leveren. Dat schrijft econoom Mathijs Bouman in het Financieele Dagblad.

  • De ziekenhuizen in Noord-Nederland schrappen de komende tijd 30 procent van de planbare zorg, om ruimte te scheppen voor een stroom patiënten met het coronavirus. Dat hebben de ziekenhuizen en het ROAZ, Regionaal Orgaan Acute Zorg, vrijdagmiddag besloten. Een woordvoerder zegt: "We realiseren ons dat het een verregaande maatregel is, maar we zijn er van overtuigd dat deze maatregel op dit moment noodzakelijk is om de continuïteit van de acute zorg in de regio de komende weken te waarborgen.’’ Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

  • De NOS legt uit in een video uit wat het volksgezondheidskundige doel beheersen van de coronacrisis is:


  • Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam claimt de vondst van een antilichaam tegen corona. Dat zou een wereldprimeur zijn, ontdekt door het Erasmus MC in samenwerking met de Universiteit Utrecht. De twee wetenschappelijke onderzoekscentra vonden een antilichaam tegen Covid-19. De publicatie van de groep van tien wetenschappers ligt voor beoordeling klaar bij het toonaangevende vaktijdschrift Nature. Dat meldt EM, het blad van de Erasmus Universiteit.

  • De coronacrisis kan in Nederland voor een tekort aan medicijnen zorgen. Dat is het gevolg van de lage prijzen in ons land. Daardoor ontstaan tekorten door toenemende vraag elders, die medicijnen niet meer leverbaar maken in ons land omdat de Nederlandse markt er te weinig voor wil betalen. De farmaceutische industrie wijst in een brief aan minister Bruno Bruins voor Medische Zorg op dit gevaar.
    De brief is geschreven namens zes brancheorganisaties, waaronder BG Pharma, de vereniging van farmaceutische groothandels. De organisaties vragen minister Bruins te wachten met de invoering van aangescherpte regels, die dit jaar een besparing van €300 miljoen op de medicijnuitgaven moest opleveren. Leveranciers zouden zich nu al terugtrekken van de Nederlandse markt. Het Financieele Dagblad schrijft te beschikken over een kopie van de brief, die donderdag al is verstuurd.

  • De Nederlandse aanpak waarbij niet het hele land op slot gaat en de scholen openblijven, is juist een van de slimste ter wereld. Dit zegt Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit in de Volkskrant. Zijn argument: Je moet in zo’n crisis oog blijven houden voor de voor- en nadelen van de maatregelen op lange termijn. Italië is volslagen onverantwoord bezig door het hele land op slot te gooien, inclusief de scholen. Al die ouders die thuis moeten blijven, de economische schade is niet te overzien. Die beelden uit de Italiaanse ziekenhuizen, met mannen in pakken in overvolle behandelkamers, zijn verschrikkelijk. Maar besef goed: economische schade heeft op de lange termijn ook een enorme impact op de gezondheidszorg.

  • In Nederland staken hogescholen en universiteiten hun onderwijs. In tegenstelling tot landen als Frankrijk en België besloot Nederland echter nog niet om alle scholen te sluiten. Volgens virologen Bert Niesters en Alex Friedrich van het UMC Groningen zal het kabinet daar voor de komende schoolweek toch toe besluiten. Volgens Niesters heeft dat nu nog zin. "Als je het volgende week woensdag pas zou doen, zou het eigenlijk niet genoeg effect meer hebben.’’ De besmettingspiek die zij voor begin komende week verwachten, kan dan nog worden beheerst. Kinderen worden doorgaans niet erg ziek van het coronavirus. Daarom worden weinig kinderen getest en lijkt het er op dat het longvirus bij kinderen gewoon weinig voorkomt. Maar kinderen kunnen wel ouderen besmetten. Doordat kinderen veel contact met elkaar hebben in de klas en tijdens het spelen, kunnen virussen zich ook gemakkelijk verspreiden. De vereniging van schoolleiders AVS heeft ook al laten weten dat het verstandig zou zijn de scholen te sluiten. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

  • In de Volkskrant spreekt een Italiaanse arts zich uit over zijn ervaringen met Covid-19 in de medische praktijk. "Als dit alles is wat Nederland doet, hebben jullie over een week 4.000 besmettingen."
    Vanuit Piacenza legt uit hoe het virus huishoudt bij grote getallen: jong en oud worden opgenomen, in 240 van de 400 bedden liggen patiënten met covid-19. En wie moet er worden verplaatst om ruimte te maken? "Zeer vervelend om te zeggen: de zwakste, vaak oudere patiënten het eerst."

  • In het ene land gaan bij het eerste coronageval de grenzen dicht, in het andere gaat het leven door of er niets aan de hand is. Is dat een kwestie van volksaard? De Volkskrant schets de heel verschillende manieren waarop culturen met Corona omgaan. Een pijnlijk passage uit de tekst: In Aziatische samenlevingen staat het mondkapje voor goede manieren: het vertelt je omgeving dat je je bewust bent van een gezamenlijk risico, bijvoorbeeld smog of verkoudheid. Niet dragen betekent opvallen in een eendrachtig gemaskerde massa en dat geeft een oncomfortabel gevoel in de meer collectivistisch ingestelde Aziatische cultuur.

    Overal ter wereld zijn beroemdheden met corona een kantelpunt. Werd er nog smakelijk gelachen toen de Iraanse staatssecretaris van Volksgezondheid tijdens een persconferentie in corona-koortszweet uitbrak, terwijl hij net had verkondigd dat Iran zijn uitbraak onder controle had – nu steeds meer politici ziek worden, verstomt het lachen, zeker omdat het steeds vaker witte westerse politici zijn. En zo begint de worsteling tussen het verlangen naar geprojecteerde beheersbaarheid versus twijfel. Opmerkelijk moment in Ruttes persconferentie donderdag: zijn uitspraak dat ‘we op basis van 50 procent informatie 100 procent beslissingen moeten nemen’. In andere woorden: Rutte weet niet goed wat te doen.


    Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 13 maart: klik hier
    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier

    Ook van 27 januari tot en met 5 februari hield Foodlog een liveblog bij over de stand van zaken rondom het coronavirus toen het zich manifesteerde in China en begon te verspreiden; ook toen met dagelijkse updates.
  • Dit artikel afdrukken