Hier staan berichten van 30 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest recente liveblog en de reacties op de totale serie.


Maandag 30 maart

  • 'Gewone' patiënten durven niet meer naar de dokter. Dat constateert Het Parool: Bij het OLVG komen veel minder niet-corona-patiënten dan normaal, zegt unitleider spoedzorg en SEH-arts Michiel Gorzeman. In plaats van de 350 patiënten die er doorgaans komen, bezoeken nu maar 120 mensen de spoedeisende hulp. Van hen komen er circa 80 vanwege (een verdenking van) corona. “Van de 350 mensen die we normaal per dag op de SEH krijgen, zijn er nu dus nog maar 40 over.”

  • Frankrijk is het vierde land - na China, Italië en Spanje het vierde land - met meer dan 3000 coronadoden. Vandaag meldde het land 418 nieuwe doden, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus. Nog indicatiever lijkt het aantal nieuwe besmettingen. Dat aantal lag vandaag op +4,376; gisteren bleef het steken op +2,599.
  • .
  • Afgelopen weekend zag Europa-historicus Geert Mak Europa ook al vergaan in de NRC. In misschien wel een oorlog van stilstand waarin economieën krimpen, de VS wordt ontmaskerd als een onmenselijk en slecht georganiseerd land en de lidstaten van de Unie elkaar niet helpen, ook al strooien ze met 'miljarden alsof het pepernoten zijn'. Mak: En opeens zijn wij aan de beurt. Wij, de zondoorstoofde generaties van deze decennia, we zijn plotseling uit onze roes wakker geschopt en proeven nu voorzichtig het vergeten woord ‘noodlot’ op onze tong. Een vrouw in Sarajevo vertelde me ooit over het begin van de oorlog, hoe zij dat als jong meisje had beleefd. „Ach”, zei ze, „Mijn ouders, mijn grootouders, iedere generatie had wel een oorlog meegemaakt. Wij dachten simpelweg: oké, nu is het onze beurt.” Zo is het nu ook met ons.

  • Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer bekijkt wekelijks voor HP/de Tijd het nieuws. In een extra column maakt hij zich vandaag boos over de halsstarrige obstructie van de Nederlandse regering bij het organiseren van Europese uitingen van solidariteit met het zwaar getroffen zuiden. “Dat is waar Nederland met zijn onwrikbare arrogantie en egoïsme op dit moment op aanstuurt: op het einde van de Europese Unie.”

  • Volgens een studie van het Imperial College in Londen lijken de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus die onze regering de jongste weken invoerde, hun effect niet te hebben gemist. Een studie van het bekende Imperial College in Londen voorspelt op basis van modellen dat België morgen al zo’n 560 overlijdens vermeden zal ldoor het afschaffen van evenementen, het sluiten van de scholen, de sociale afstand en de lockdown. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

  • Honderden tropenartsen zijn opgeroepen om te komen helpen tijdens de COVID-19-crisis. gaan. Zij hebben ervaring met de aanpak van ziekte-epidemieën en gaan in ziekenhuizen helpen bij de organisatie van de hulpverlening voor coronapatiënten.
    Zoals hier al vaak herhaald heeft Nederland heeft standaard 1.150 IC-bedden. De uitbreiding van het aantal zwaar zieke Covid-19 patiënten gaat snel, zodat gevreesd werd dat ons land te weinig bedden voor de beademing van ernstige Covid-19 patiënten nodig heeft. Volgens zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), gaat het eind deze week nog lukken om tot 2.400 bedden te komen, inclusief ervaren zorgpersoneel. Modelbouwer Jacco Wallinga van het RIVM denkt dat ons land met 2.500 de maximale ziektepiek aan moet kunnen. Dat meldt de NOS.

  • Net als in Singapore zou in Duitsland een app moeten komen die registreert met wie een smartphonegebruiker in contact is geweest. Dat meldt Reuters maandag. De Duitse regering wil de App al over enkele weken operationeel hebben.

  • De Wereldgezondheidsorganisatie WHO denkt dat Italië de strijd tegen Covid-19 aan het winnen is. Het land blijft weliswaar nog zeker tot en met Paaszondag 12 april in lockdown. Niettemin neemt het aantal nieuwe doden en besmettingen af. Het dodental nam vandaag met 812 personen toe tot 11.591 personen. Dat komt min of meer overeen of is zelfs dalend ten opzichte van vrijdag (919 nieuwe doden), zaterdag (889) en zondag (756).
    In Italië zijn in de afgelopen 24 uur iets meer dan vierduizend nieuwe coronabesmettingen geconstateerd, beduidend minder dan in de afgelopen dagen. Niettemin moet worden geconstateerd dat de cijfers niet geteste cases missen zodat de betrouwbaarheid van de cijfers onbekend is.

  • Trouw stelt zich de vraag wat al die besmettings- en dodencijfers die we dagelijks te horen krijgen betekenen. Waarom overleeft ruim 7 procent van de mensen die positief testen op Covid-19 de ziekte niet, maart sterft in Duitsland slechts 0,8 procent? Antwoord: in Duitsland wordt veel meer getest. Dan vind je als vanzelf minder doden omdat je veel meer mensen vindt die Covid-19 onder de leden hebben maar er niet of nauwelijks ziek van worden. Wie er dood van gaat, valt meer op. En zo zijn dus heel veel cijfers onvergelijkbaar. Boeiend ook is het aantal herstelde patiënten. Dat lag in Nederland tot voor kort op een stuk of 3. Dat kwam omdat Nederland geen systeem heeft om mensen die weer beter zijn te volgen. Nu het er wel is staat de teller op 253; dat getal is alleen met geen enkel land te vergelijken omdat die al van meet af aan niet-meer zieken registreren.


  • Het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) beginnen een grootschalig onderzoek om de risicofactoren van het coronavirus in kaart te brengen. Ruim 135.000 noorderlingen krijgen de komende tijd wekelijks een vragenlijst toegestuurd en de antwoorden worden gekoppeld met bio- en databank Lifelines. Zo kunnen zowel erfelijke  als omgevingsfactoren opgespoord worden die mede bepalen of iemand ernstig ziek wordt van het coronavirus of juist milde klachten ontwikkelt, schrijft de RUG.Het onderzoek spitst zich ook toe op de effecten van het coronavirus op het welzijn en welbevinden van de noorderlingen. Worden mensen bijvoorbeeld somber of angstig en heeft dit effect op hun eetgedrag en gezondheid? Tenslotte wordt met het onderzoek ook de verspreiding van het coronavirus in de 3 noordelijke provincies in kaart gebracht. "Het is bijzonder om te zien wat we gezamenlijk op zo’n korte termijn hebben georganiseerd. We bundelen onze krachten om de kennis over het coronavirus te vergroten en met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan onze maatschappij,” zegt Lifelines-bestuurder Bert-Jan Souman.

  • De Amsterdamse beurs is veerde vanmiddag op. De AEX sloot 2,4 procent hoger. Toch, zegt beleggen.nl, blijven de markten in de ban van de corona-uitbraak. Beleggingsspecialisten sluiten niet uit dat de beurs binnenkort weer diep in het rood duikt.

  • De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag aan het AD. Morgen besluit de crisiscommissie van het kabinet over één nieuwe datum tot wanneer de maatregelen van kracht zullen blijven; dat wordt in een persconferentie om 19.00 uur bekend gemaakt. Vooralsnog worden geen extra maatregelen verwacht.

  • In de Nederlandse ziekenhuizen voltrekt zich een 'schaduwcrisis', schrijft de Volkskrant. Behandelingen en operaties van niet-coronapatiënten worden uitgesteld, door gebrek aan capaciteit of doordat het voor patiënten niet verstandig is om in een ziekenhuis te zijn waar het virus rondwaart. Stamceltransplantaties, chemokuren, orgaandonaties maar ook CT-scans: volgens adviesbureau Gupta Strategists, vindt 40% van de ziekenhuiszorg momenteel geen doorgang. "Een half miljoen afgebelde patiënten per week". Dat gaat met de grootste zorgvuldigheid: "je wilt niet dat patiënten overlijden aan kanker door de dreiging van Covid-19", zegt een betrokken arts. Een ander zorgpunt: door het uitstel van behandelingen nu, groeien de wachtlijsten. En dat effect gaat nog lang doorwerken, ook als de planbare zorg weer op gang komt.

  • Nadat dit weekend naar buiten kwam dat de meeste coronapatiënten op de intensive care aan overgewicht lijden, waarschuwt hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam mensen niet hals overkop aan een crash-dieet te gaan. "Daarbij ligt het gevaar op de loer dat een tekort aan voedingsstoffen ontstaat en dat moet juist worden voorkomen teneinde een goede weerstand te behouden", zegt Van Rossum op de NOS. Het probleem van overgewicht is niet in één dag opgelost. Van Rossem wijst erop dat het juist in een quarantaineperiode met alle stress van baanonzekerheid of kinderen thuis, niet eenvoudig is gezond te leven. "Mensen grijpen dan eerder naar snacks of alcohol, maar troost jezelf vooral met een gezonde levensstijl en voorkom dat je kilo's verder toenemen." Voor mensen met obesitas heeft Van Rossem een duidelijk advies: zij moeten vooral voorkomen dat ze besmet raken met het virus.

  • Het Amerikaanse gezondheidsconcern Johnson & Johnson (J&J) verwacht al begin volgend jaar de eerste partijen van een coronavaccin beschikbaar te hebben, meldt Knack. Het bedrijf vervroegt de startdatum van de klinische tests van november naar september en investeert samen met het gezondheidsagentschap Barda meer dan $1 miljard in de versnelling van het onderzoek naar en de productie van een vaccin.
    Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat het een jaar tot 18 maanden zou duren voor er een vaccin zou zijn. Nu zouden er over anderhalf jaar 1 miljard doses geleverd kunnen worden. J&J screent ook de chemische verbindingen in alle potentiële geneesmiddelen in zijn pijplijn op werking tegen Covid-19. Dat betreft meer dan 4.000 sets met werkbare stoffen, die al in de mens getest zijn op veiigheid. 

  • Het RIVM bracht om 14:00 nieuwe cijfers. Daaruit blijkt dat Covid-19 in totaal inmiddels 864 levens geëist in Nederland. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn het afgelopen etmaal 93 nieuwe meldingen over sterfgevallen binnengekomen. Dat is lager dan gisteren; toen steeg het dodental nog met 132. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen daalde van 1104 gisteren tot 884 vandaag.

    Het totaal aantal positief geteste patiënten beloopt 11.750. Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis staat op 3990 (+507 sinds gisteren)

    Het RIVM geeft als toelichting: Net als de afgelopen dagen is gemeld, neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking.

    In Noord-Brabant zet de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames door. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn er relatief veel ziekenhuisopnames. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

  • De maatregelen die door het kabinet zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen worden verlengd. Dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf. Het gaat, schrijft de krant, om het pakket dat aanvankelijk van kracht zou zijn tot 6 april. Dat gaat onder meer om de sluiting van scholen en horeca, zo veel mogelijk thuis te blijven, de oproep om anderhalve meter afstand te houden en het samenscholingsverbod van drie of meer mensen. Onlangs ging al een streep door vergunningsplichtige evenementen, maar die maatregel is als enige al tot 1 juni van kracht is.

  • President Trump verwacht dat de VS het aantal doden als gevolg van Covid-19 kunnen beperken tot 100.000 als het land de social distancing-regels goed in acht neemt. Eerdere schattingen van zijn regering gingen uit van zelfs meer dan 2 miljoen, zo'n 0,6% van de bevolking.
    Trump denkt dat het land tegen juni weer voldoende hersteld is om aan de slag te gaan met het leven na Corona. "We kunnen verwachten dat we op 1 juni goed op weg naar ons herstel zijn. Vele fantastische dingen zullen gebeuren", voorspelt de president.

  • Twitter verwijderde twee video's die door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op twitter waren geplaatst. De president wil om economische redenen niets weten van het stilleggen van zijn land in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19 en liet zien dat hij spot met zelf-isolatie en social distancing. Dat vindt twitter niet kunnen. De video's lieten Bolsonaro zien die op straat in de stad Brasilia een menigte mensen ontmoette, waaronder een straatverkoper die de regels eveneens aan zijn laars lapte en nog gewoon zijn werk deed. Bolsonaro's optreden is in strijd met instructies van zijn eigen regering.

  • NU'91, de onafhankelijke organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, heeft een meldpunt in het leven geroepen waar zorgmedewerkers tekorten aan beschermende middelen kunnen melden, aldus RTL. De zorgmedewerkers maken zich zorgen over hun eigen gezondheid, met het oog op de berichten over te weinig beschermende middelen of middelen van onvoldoende kwaliteit (zoals de teruggeroepen partij van 600.000 mondkapjes). Later deze week spreekt de beroepsvereniging met het ministerie van Volksgezondheid. Dan wil de organisatie de grootste knelpunten in kaart gebracht hebben.

  • In Op1 vertelde Philips CEO Van Houten gisteravond dat zijn bedrijf pas zeer recent om extra beademingsapparatuur is gevraagd. Hij zei: "Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen."
    In januari en februari blijkt veel beademingsapparatuur te zijn geleverd aan China. Vervolgens bestelde Italië in februari veel apparaten toen Covid-19 zich daar begon te verspreiden. "En toen was de voorraad op", zegt Van Houten. Het bedrijf gaat zijn best doen om de jaarproductie nu in enkele weken te realiseren. Nederland zal mogelijk een tekort aan IC-bedden met beademingsapparatuur gaan ervaren in de komende weken. Afgelopen weekend zijn de eerste patiënten al naar Duitsland overgebracht. Dat land heeft de ruimste IC-capaciteit per 100.000 bewoners; Nederland is dun bezaaid met IC-bedden. Volgens de NOS is dat het gevolg van bezuinigingen op de zorg.


  • Hulporganisatie Oxfam Novib maakt zich ernstige zorgen om een uitbraak van Covid-19 in arme landen. "Rijke landen moeten nú de krachten bundelen om miljoenen doden te voorkomen", zegt de organisatie.

    Oxfam stelt een noodplan van 140 miljard euro voor om de crisis wereldwijd het hoofd te kunnen bieden. "De conorapandemie overweldigt zelfs de rijkste landen met de beste zorgstelsels en veroorzaakt daar veel leed en onzekerheid. In arme landen zal de ziekte zich nog sneller kunnen verspreiden en is de zorg totaal niet in staat hier mee om te gaan", schrijft de hulporganisatie. "Wij zijn in Nederland terecht trots op de enorme inspanningen die onze zorgverleners leveren in de strijd tegen dit virus. Maar hun collega’s in arme landen zullen machteloos staan. Zij zijn met te weinig en hebben nauwelijks middelen om zelfs basale zorg te geven aan hun patiënten."

  • President Trump kondigde zondag aan dat de richtlijnen voor social distancing vanuit de regering in Washington van kracht blijven tot 30 april. Daarmee komt hij terug op eerdere uitspraken. Hij hoopte aanvankelijk dat het land met Pasen weer aan het werk zou kunnen gaan.

    Trump kwam in aanvaring met volksgezondheidsdeskundigen in het hele land toen hij voorstelde dat de richtlijnen - die mensen aansporen om thuis te blijven en zich niet te verzamelen in groepen van meer dan 10 personen - tegen 12 april zouden kunnen worden versoepeld.


  • Het is lang niet meer voorgekomen, maar is nu het geval: gisteravond laat was er geen enkel vliegtuig boven Nederland te bekennen. Gisteren werd ook bekend dat er geen Thalys meer van Amsterdam naar Parijs en omgekeerd rijdt. Wie van Parijs naar Amsterdam of retour wil, moet overnachten in Brussel.


  • Het effect van de in Nederland tegen de verspreiding van Covid-19 getroffen maatregelen viel afgelopen weekend tegen in de cijfers. "De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit.” Dat zei , Jacco Wallinga, hoofd modellenmaker van het RIVM tegen de NOS. Vooral het aantal IC-opnamen zal waarschijnlijk een hoger uitkomen dan eerder werd gehoopt. "In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2.500 mensen op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week”, aldus Wallinga. Toen werd nog gedacht dat er begin april duizend mensen op de IC zouden liggen vanwege het coronavirus, maar dit aantal is dit weekend al bereikt. Het geschatte aantal is zorgwekkend, omdat de standaard ruimte in Nederland op IC's circa 1.150 coronapatiënten bedraagt. Als alle capaciteit door Covid-19 patiënten wordt ingenomen, komen de noden van alle gebruikelijke intensieve zorgpatiënten in het gedrang.


  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 29 maart: klik hier
    - 28 maart: klik hier
    - 27 maart: klik hier
    - 26 maart: klik hier
    - 25 maart: klik hier
    - 24 maart: klik hier
    - 23 maart: klik hier
    - 22 maart: klik hier
    - 21 maart: klik hier
    - 20 maart: klik hier
    - 19 maart: klik hier
    - 18 maart: klik hier
    - 17 maart: klik hier
    - 16 maart: klik hier
    - 15 maart: klik hier
    - 14 maart: klik hier
    - 13 maart: klik hier
    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier
    Dit artikel afdrukken