Toine Smulders, eigenaar van restaurant Villa Copera in Tolkamer, heeft op de Horecava prestigieuze kookwedstrijd om de Gouden Koksmuts gewonnen. De wereldkampioen koken kondigde tevens zijn afscheid als wedstrijdkok aan.‘Het blijft een momentopname’, meldde Smulders na afloop op de vraag dat het als wereldkampioen aan zijn stand verplicht was de wedstrijd te winnen. ‘Ik geef toe dat ik me niet echt heb voorbereid op deze wedstrijd’. Smulders was in het verleden al eens dicht bij de overwinning, maar strandde jaren gelden met een derde en een tweede prijs. ‘Daarna was het afgelopen met de wedstrijd. Een tijdje geleden belde Wynand Vogel mij op en trok me over de streep om dit jaar weer mee te doen’.

Voor Smulders, die in het verleden regelmatig wedstrijden won en vorig jaar de wereldtitel behaalde in Dubai, zit het wedstrijdkoken er binnenkort op. ‘Ik doe nog een keer mee met de strijd om de Wynand Vogel Bokaal, maar daarna is het gebeurd. Of Wim Klerks moet de Bocuse d’Or niet winnen, wat ik me overigens niet kan voorstellen, dan probeer ik het nog een keer om die wedstrijd op mijn naam te schrijven’. Tijdens de strijd om de Gouden Koksmuts maakte Smulders vooral indruk met zijn ‘toetje’; Crêpe suzette new style. ‘De jury heeft het helemaal opgegeten’, aldus Smulders, die zegt geleerd te hebben van andere deelnemers.

Na afloop deed Smulders een oproep aan zowel jonge als gearriveerde koks om volgend jaar deed te nemen aan de Gouden Koksmuts. ‘Zo krijgt de wedstrijd weer glans. Onno Kokmeijer heeft zojuist toegezegd en meer topchefs moeten zich inschrijven. Als kok leer je altijd van dergelijke wedstrijden. Dat is heel belangrijk’.Met de zege won Smulders naast de Gouden Koksmuts als wisselprijs een replica van de Gouden Koksmuts, een beker van het Koksgilde, een cheque van duizend euro, messenkoffer van Wüsthof en een cadeaucheque van de Horecava. Tweede bij de wedstrijd werd Jonathan Zandbergen, chef-kok van Pomans Huis in Utrecht. Derde werd Pieter Bink, souschef van Sodexo in Zeist.

Het winnende menu van Toine Smulders bestond uit een amuse van drie bereidingen van witlof. Als voorgerecht een balantine kwartel, eendenlever en paddestoelen en een marmelade van sjalot en honing. Als tussengerecht koos Smulders voor een ravioli van krab en eierdooier met salade van artisjok en saus van witte wijn en Nouilly Prat. Het hoofdgerecht was een inktvispasta met krab, artisjok, witte wijnsaus met vandouvan. Als nagerecht maakte Smulders een crêpe suzette new style.


bron: missethoreca

Dit artikel afdrukken