Het Parool maakte een rondgang door Amsterdam in het weekend waarin de horeca weer open mocht. Opluchting dat het weer kan was het overheersende gevoel, maar "een woest feest is het niet geworden" (1.1).

Van restaurants en cafés waar het strikt genomen wat te vol is, via personeel met mondkapjes, portiers - en een enkele dragqueen - die coronacheckapps controleren, tot terrassen met spatschermen en enigszins rekkelijk om 22.00 uur sluiten. De Parooldelegatie constateert dat het overal gezellig is met de handrem er nog een beetje op. De drommen toeristen missen. Staan is nog niet bij."Gewoon hutjemutje in de kroeg staan", is er niet bij.

In Groot-Brittannië kijken pubs en horecaondernemers reikhalzend uit naar aanstaande maandag. Niet alleen is het dan de laatste dag van Dry January, maar komen ook de huidige coronamaatregelen (bekend als Plan B, strengere maatregelen met het oog op de omikronvariant) ten einde. In december, tijdens de top van de omikronpiek, lag de omzet bij pubs 12% lager dan voor de pandemie, in Londen zelfs 23%. Maar nu gloort er hoop. "Ik zie een groeiend verlangen bij mensen om Covid achter zich te laten en zich weer gewoon te gedragen," zegt Simon Emeny, ceo van pubketen Fuller (The Guardian, 2.1). "Je zult volgende week een escalatie zien en ik vermoed dat we sneller en sterker dan in het najaar [toen Groot-Brittannië de coronamaatregelen versoepelde, nvdr] naar normaal zullen terugkeren. Ik ben erg enthousiast over februari en daarna."

Zijn voorspellingen krijgen steun van Ivan Menezes, topman van drankenconcern Diageo (van onder meer Guinness en Johnnie Walker). "Wat we over de hele wereld zien, is dat naarmate de beperkingen afnemen, consumenten echt staan te trappelen om uit te gaan en weer onder de mensen te komen." Diageo verwacht dat de omzet op heel korte termijn weer op het niveau van 90% van de pre-coronatijden zal komen. Maar anderen zijn pessimistischer. Zo zegt Kate Nicholls, topvrouw van UKHospitality (de Britse pendant van onze Koninklijke Horeca Nederland) dat de hele sector kwetsbaar is door de torenhoge schulden. "De hoop is dat de terugkeer naar buitenshuis eten en drinken sneller zal verlopen dan bij eerdere lockdowns, toen het 6 tot 8 weken duurde voor het herstel doorzette," aldus Nicholls. "Het wordt een zaak van lange adem."

Een groep OMT-leden, (sociale) wetenschappers en bestuurders hebben gezamenlijk een ongevraagd advies geschreven over de toekomst van de corona-aanpak aan de hand van een aantal scenario's. Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie pleit voor een lange termijn perspectief. De gelegenheidscoalitie stelt voor een wetenschappelijk transitieteam op te richten dat zich moet buigen over een "structurele aanpak" van de pandemie. Ze vinden dat daarin, anders dan in het OMT, ook ethici, economen en communicatiewetenschappers moeten deelnemen. De experts hebben vier toekomstscenario's opgesteld. In het mildste scenario is corona een verkoudheidsvirus geworden, in het slechtste scenario duikt er een nieuwe en schadelijker variant van het virus op. In dat geval is het optimisme van de horeca vermoedelijk weer het haasje.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken