Voor Smulders, die in het verleden regelmatig wedstrijden won en vorig jaar de wereldtitel behaalde in Dubai, zit het wedstrijdkoken er binnenkort op. ‘Ik doe nog een keer mee met de strijd om de Wynand Vogel Bokaal, maar daarna is het gebeurd. Of Wim Klerks moet de Bocuse d’Or niet winnen, wat ik me overigens niet kan voorstellen, dan probeer ik het nog een keer om die wedstrijd op mijn naam te schrijven’. Tijdens de strijd om de Gouden Koksmuts maakte Smulders vooral indruk met zijn ‘toetje’; Crêpe suzette new style. ‘De jury heeft het helemaal opgegeten’, aldus Smulders, die zegt geleerd te hebben van andere deelnemers.
Na afloop deed Smulders een oproep aan zowel jonge als gearriveerde koks om volgend jaar deed te nemen aan de Gouden Koksmuts. ‘Zo krijgt de wedstrijd weer glans. Onno Kokmeijer heeft zojuist toegezegd en meer topchefs moeten zich inschrijven. Als kok leer je altijd van dergelijke wedstrijden. Dat is heel belangrijk’.
Het winnende menu van Toine Smulders bestond uit een amuse van drie bereidingen van witlof. Als voorgerecht een balantine kwartel, eendenlever en paddestoelen en een marmelade van sjalot en honing. Als tussengerecht koos Smulders voor een ravioli van krab en eierdooier met salade van artisjok en saus van witte wijn en Nouilly Prat. Het hoofdgerecht was een inktvispasta met krab, artisjok, witte wijnsaus met vandouvan. Als nagerecht maakte Smulders een crêpe suzette new style.
bron: missethoreca
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Allez vooruit, verlaag het koken maar weer eens tot kermiskoers.
En voor welke prijzenpot? " Als wisselprijs een replica (!) van de Gouden Koksmuts, een beker van het Koksgilde, een cheque van duizend euro, messenkoffer van Wuesthof en een cadeaucheque van de Horecava".
Geen schemerlamp van Ikea?
Wat verder op deze site stond iets gelijkaardigs: de tweehonderd meter theedrinken. Hou toch eens op, mensen. (Die is er weer af, zie ik, plaatsvervangende schaamte?)
Die stond onder 'kennis'. De redactie greep in en plaatste het onder 'geknipt' ;-)
Jaja, de wereld als wedstrijd om je spullen of jezelf onder de aandacht te krijgen. Alsof er niks over bijv. thee, door nota bene een theesommelier, te vertellen valt ...
Nick, je kunt er tegen zijn of voor. ik heb dit bewust geplaatst omdat ik hiermee duidelijk wil maken hoe men in de top van Nederland bezig is met koken. Het is tot nu toe altijd zo geweest dat kwaliteit van boven naar beneden rolt. En dat heeft nederland tot nu toe geen windeieren gelegd. De structuur van de betere bedrijven kun je zo terug vinden omdat de meeste chefs die hier werkzaam zijn allemaal hun leerlingen tijd in die top bedrijven hebben doorgebracht.
Het is daarnaast natuurlijk ook een ontzettende ego strelerij, die instant wordt gehouden door dit soort processen. En de top is erg van ons kent ons. maar dat zal in belgie niet veel anders zijn.
Keukenkwaliteit heeft niets met wedstrijden te maken.
Want wedstrijden hebben niets met restaurants te maken. Het is een discipline 'sui generis' die geen raakpunt heeft met de dagelijkse praktijk.
@Nick, wat is de laatste keer dat je iets van een wedstrijd hebt gezien? Vandaag de dag zijn wedstrijden vaak een voorbeeld van hoe het ook in de praktijk gaat. Mysterybaskets met een aantal basis zaken en een geringe keuze aan groenten en vlees/vis producten. Echt het is niet zo ver meer bij de praktijk vandaan als je zou denken. De laatste jaren is die oude school op de schop gegaan en is er een nieuwe wind gaan waaien.