Veel gesubsidieerde sportclubs, theatercafés en buurthuizen boeken hun baromzet weg in een apart bedrijfje naast de stichting of vereniging, in zogenaamde 'feest-bv's'. Zo omzeilen ze het verbod om te concurreren met reguliere horeca en onttrekken ze zich aan de Drank- en Horecawet, meldt de Telegraaf.

Deze wet schrijft voor dat verenigingen en stichtingen slechts rond wedstrijden of voorstellingen mogen schenken en er geldt een limiet voor het aantal feestjes. Voor de als 'feest-bv’ geregistreerde kantines en theatercafés gelden deze beperkingen niet.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) luidt de noodklok over deze truc. Volgens de KHN ondervinden cafés en partycentra alsmaar groeiende, oneerlijke concurrentie uit de gesubsidieerde sector. "Het begint de normaalste zaak van de wereld te worden om je 25-jarige jubileum op de hockeyclub te vieren”. Met prijzen die ver onder die van de markt liggen, lage huur, subsidie en inzet van vrijwilligers is er sprake van oneerlijke concurrentie, stelt de KHN.
De Telegraaf - Feest-bv?s ontlopen Drankwet met truc
Reageer
  • Deel
Druk af