Paracommercie stoot vele restuarants het brood uit de mond. Ze hoeven niet aan dezelfde regels te voldoen als waar horecabedrijven aan moeten voldoen. Zolang er sprake is van betaling voor eten is het een bedrijf en moeten ze zich conformeren aan dezelfde regels. Dat vind ik tenminste.

Steeds meer amateurkoks beginnen een huiskamerrestaurant waar onbekenden betaald komen eten. De koks zijn liefhebbers die de spanning prettig vinden of die willen bijverdienen. Gasten zijn doorgaans hoogopgeleiden van middelbare leeftijd met een hoog inkomen.

Cees en Wil Brinkhuizen en Hanneke Boven begonnen vier jaar geleden huiskamerrestaurant De Tafel van Twaalf. Eens in de zes weken ontvangen zij twaalf eters die zij niet kennen, met het doel de gasten versteld te laten staan van hun uitzonderlijke kookkunsten. De gasten betalen een `vrijwillige bijdrage` van 35 euro voor het diner en de wijn. Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met het groeiende aantal huiskamerrestaurants. Omdat echte restaurants aan allerlei regels moeten voldoen, is de concurrentie van huiskamerrestaurants oneerlijk. Bureau Eerlijke Mededinging wil ook dat huiskamerrestaurants worden bestreden, maar wanneer een `vrijwillige bijdrage` wordt gevraagd, is er weinig aan te doen. Koninklijke Horeca Nederland twijfelt ook aan de veiligheid van het voedsel en van de ruimten. De Voedsel en Waren Autoriteit kan pas voor een keuring komen wanneer er klachten zijn, maar die zijn er niet.


Bron: de Volkskrant - p. 31 ( de bijlage) met dank aan MKBnet
Dit artikel afdrukken