Vandaag het nieuws van 2 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In Nederland is horeca al weer een paar weken gesloten. In Duitsland sluiten de café's deze week. Ook in Groot-Brittannië sluiten de pubs. Wat zou er met al het tapbier gebeuren? In maart haalden grote brouwers het bier terug, om er desinfectiegel van te maken. Dit keer lijken de consumenten een graantje mee te kunnen pikken. Nederlandse grensbewoners wipten nog gauw even de grens over, rapporteert het AD. En in Groot-Brittannië verlagen de horecagelegenheden hun prijzen drastisch (Financial Times, 1.1 en The Guardian, 1.2), voor het bier 'down the drain' moet (zie 1.3, Independent).

Eén van de inmiddels meest bekende bijverschijnselen van een covid-19-besmetting is reuk- en smaakverlies. Lees het indrukwekkende verslag in de Volkskrant over de mensen die beroepsmatig moeten kunnen ruiken of proeven en dat van de een op de andere dag niet meer kunnen. Van wijnschrijver tot patissier, hoe blijf je overeind als je niet meer ruikt, of erger nog, als je door 'fantoomgeuren' bij de neus genomen wordt?

Antarctica is het enige continent dat nog virusvrij is. Dankzij het feit dat de landen die er onderzoek doen, hun onderzoeksbases hebben stilgelegd en de bemanningen tot een minimum hebben teruggebracht. De Britten sturen nu voor het eerst weer een ploeg naar het zuidelijke continent. De 40 crewleden - technici, duikers, gidsen en ondersteunend personeel om monsters en data te verzamelen - zijn voor vertrek 2 weken in stricte quarantaine geweest. Het schip waarmee ze afvaren, zal onderweg geen enkele haven aandoen, schrijft The Guardian. Zo blijft Antarctica coronavrij (4.11).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken