Nieuws over de coronapandemie vind je overal. Op Foodlog helpen we je het te duiden, door het te rangschikken in 4 thema's. In onze dagelijkse newsroom, het Corona-effect, brengen we je een selectie van de berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers.
Vandaag het nieuws van 2 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
In Nederland is horeca al weer een paar weken gesloten. In Duitsland sluiten de café's deze week. Ook in Groot-Brittannië sluiten de pubs. Wat zou er met al het tapbier gebeuren? In maart haalden grote brouwers het bier terug, om er desinfectiegel van te maken. Dit keer lijken de consumenten een graantje mee te kunnen pikken. Nederlandse grensbewoners wipten nog gauw even de grens over, rapporteert het AD. En in Groot-Brittannië verlagen de horecagelegenheden hun prijzen drastisch (Financial Times, 1.1 en The Guardian, 1.2), voor het bier 'down the drain' moet (zie 1.3, Independent).
Eén van de inmiddels meest bekende bijverschijnselen van een covid-19-besmetting is reuk- en smaakverlies. Lees het indrukwekkende verslag in de Volkskrant over de mensen die beroepsmatig moeten kunnen ruiken of proeven en dat van de een op de andere dag niet meer kunnen. Van wijnschrijver tot patissier, hoe blijf je overeind als je niet meer ruikt, of erger nog, als je door 'fantoomgeuren' bij de neus genomen wordt?
Antarctica is het enige continent dat nog virusvrij is. Dankzij het feit dat de landen die er onderzoek doen, hun onderzoeksbases hebben stilgelegd en de bemanningen tot een minimum hebben teruggebracht. De Britten sturen nu voor het eerst weer een ploeg naar het zuidelijke continent. De 40 crewleden - technici, duikers, gidsen en ondersteunend personeel om monsters en data te verzamelen - zijn voor vertrek 2 weken in stricte quarantaine geweest. Het schip waarmee ze afvaren, zal onderweg geen enkele haven aandoen, schrijft The Guardian. Zo blijft Antarctica coronavrij (4.11).
Dit artikel afdrukken
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
In Nederland is horeca al weer een paar weken gesloten. In Duitsland sluiten de café's deze week. Ook in Groot-Brittannië sluiten de pubs. Wat zou er met al het tapbier gebeuren? In maart haalden grote brouwers het bier terug, om er desinfectiegel van te maken. Dit keer lijken de consumenten een graantje mee te kunnen pikken. Nederlandse grensbewoners wipten nog gauw even de grens over, rapporteert het AD. En in Groot-Brittannië verlagen de horecagelegenheden hun prijzen drastisch (Financial Times, 1.1 en The Guardian, 1.2), voor het bier 'down the drain' moet (zie 1.3, Independent).
Eén van de inmiddels meest bekende bijverschijnselen van een covid-19-besmetting is reuk- en smaakverlies. Lees het indrukwekkende verslag in de Volkskrant over de mensen die beroepsmatig moeten kunnen ruiken of proeven en dat van de een op de andere dag niet meer kunnen. Van wijnschrijver tot patissier, hoe blijf je overeind als je niet meer ruikt, of erger nog, als je door 'fantoomgeuren' bij de neus genomen wordt?
Antarctica is het enige continent dat nog virusvrij is. Dankzij het feit dat de landen die er onderzoek doen, hun onderzoeksbases hebben stilgelegd en de bemanningen tot een minimum hebben teruggebracht. De Britten sturen nu voor het eerst weer een ploeg naar het zuidelijke continent. De 40 crewleden - technici, duikers, gidsen en ondersteunend personeel om monsters en data te verzamelen - zijn voor vertrek 2 weken in stricte quarantaine geweest. Het schip waarmee ze afvaren, zal onderweg geen enkele haven aandoen, schrijft The Guardian. Zo blijft Antarctica coronavrij (4.11).
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Pubs and restaurants slash prices ahead of second lockdown
The Financial Times -
Wetherspoon's offers 99p pints in run-up to England lockdown
The Guardian -
Pints of beer to be thrown down the drain thanks to ‘baffling’ ban on takeaway alcohol, pubs warn
Independent -
Chips are down: Brexit uncertainty causing Scottish potato crisis
The Guardian -
Minder corona-effect voor chemiebedrijf Corbion
Het Financieele Dagblad -
Duitsland sluit horeca, Nederlanders doen snel nog laatste biertje: ‘Je moet profiteren nu het nog kan’
AD
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Maskne: onder warme mondmaskers woekert acne
Het Parool -
'Vaccin tegen covid-19 wordt een middel voor ouderen'
Het Financieele Dagblad -
Vitamine D tegen Covid-19? De wetenschap is er nog niet uit
NRC -
Tips voor wie overal pijn heeft van de niet-ergonomische thuiswerkplek
de Volkskrant -
Goed coronabeleid begint bij preventie. Waarom komt die niet van de grond?
Het Financieele Dagblad -
Drie weken corona-app: 3,7 miljoen downloads en veel onduidelijkheid
AD -
Het vaccin zal niet 100 procent beschermen
NRC -
Als je leeft van je goede smaak en plots niets ruikt en proeft: ‘Koffie smaakt alsof ik een asbak leeglik’
de Volkskrant -
Mag ik de mondkapjes laten liggen als ik zwerfvuil opruim?
Trouw -
Juist nu belangrijk om gezond te eten: ‘Voor je het weet, weeg je tien kilo meer’
AD -
Vitamine D slikken in strijd tegen corona? Deze bakker uit Apeldoorn stopt het in z'n brood
De Stentor
4. Overig
-
WHO chief scientist: We are at a 'critical juncture' in coronavirus pandemic
Deutsche Welle -
Vaker en nauwkeuriger onderzoek naar corona in het rioolwater
NOS -
In het riool komt het virus aan het licht
Trouw -
Quote 500: rijksten ‘opvallend weerbaar’ tegen corona, vermogens allerrijksten gestegen
de Volkskrant -
Corona: Supermarktpersoneel fors vatbaarder
Distrifood -
Supermarkten sturen personeel langs eigen snelteststraat. Mag dat?
Het Parool -
Sommige werkgevers verbieden corona-app
De Telegraaf -
Werkgevers raden gebruik corona-app af uit vrees voor personeelstekort
NU.nl -
ABN Amro: 'Economie krimpt dit jaar 5,6%'
Het Financieele Dagblad -
Grote delen Europa in lockdown: ’Coronagolf duurt tot Pasen’
De Telegraaf -
Antarctica is Earth's one virus-free continent: science fights to keep it that way
The Guardian
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
3.1 Maskne
Zilver zeoliet doodt bacteriën en wordt vaak in kleding toegepast, zelfs in 'luxere' mondkapjes, maar pas op.
Uit de Franse media.
Na een bezoek van Macron aan een school waar hij het benauwd kreeg, werd een onderzoek ingesteld naar eventueel schadelijke stoffen in zijn mondmasker. Al spoedig bleek dat de maskers van het merk Dim die samen met andere merken een aanbesteding van de overheid voor het uitrusten van ambtenaren hebben gewonnen, met zilverzeoliet zijn behandeld. Als deze stof wordt toegelaten, is het een biocide, schadelijk voor mens en milieu. Hoeveel je er van mag inademen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn is onbekend en niet onderzocht. Ze zijn inmiddels vervangen door andere maskers.
Een overheidsbron laat weten dat deze maskers voldoen aan de Europese regelgeving voor kleding en dat de behandeling met zilver- en koperzeoliet om de ontwikkeling van bacteriën te voorkomen daarom is toegestaan.