De newsroom van 24 augustus 2021, de Foodlog-selectie van berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers. Hier vind je onze voorgaande selecties.
In tegenstelling tot wat je zou verwachten, kwamen er in 2020 meer horecazaken bij dan er sloten of failliet gingen. Maar liefst 7.425 horecaondernemers startten een bedrijf, terwijl er 4.740 restaurants, hotels of cafés verdwenen (RTL Nieuws, 2.1). "Als je puur naar die oprichtingen zou kijken, zou je niet denken dat 2020 een coronajaar was," zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit neemt niet weg dat in het tweede kwartaal van 2021 een recordaantal restaurants failliet ging: 112, het hoogste aantal sinds 2013.
Kenners vertellen de redactie van dit blad al sinds eind 2020 dat het aantal horecagelegenheden in Nederland te groot is en steeds weer opnieuw gevuld wordt door matige ondernemers die een toekomst zien, waar die niet bestaat.
Het beperkte aantalfaillissementen horecabreed is het gevolg van de coronasteun die in deze sector door 75% van de bedrijven aangevraagd werd. In andere sectoren was dat 33%, schrijft Het Financieele Dagblad (4.2) naar aanleiding van het rapport 'Corona en de horeca' van het CBS. De horeca was veruit de sterkst getroffen bedrijfstak in de coronacrisis van 2020 en 2021. De omzet daalde met ruim 50%, bovendien had de sector te lijden onder de lockdowns, aangepaste openingstijden (de avondklok!), reisbeperkingen en afstandsmaatregelen.
Het verbaast dan ook niet dat de drankenindustrie in 2020 half zoveel aan de horeca leverde als een jaar eerder, namelijk voor €215 miljoen (1.2). De drankenindustrie is daarmee van de toeleverende bedrijfstakken aan de horeca relatief het sterkst geraakt door de coronacrisis.
Hotels merkten dat vooral buitenlandse toeristen nog wegblijven (CBS, 4.1). Waren er in 2019 nog 5,9 miljoen buitenlandse toeristen, in 2021 waren het er nog geen 900.000. In het tweede kwartaal van 2021 is het totale aantal toeristen weliswaar verdubbeld ten opzichte van het tweede kwartaal in 2020, in vergelijking met het tweede kwartaal in 2019 blijft het aantal buitenlandse toeristen nog altijd aanzienlijk achter.
Dit artikel afdrukken
Kenners vertellen de redactie van dit blad al sinds eind 2020 dat het aantal horecagelegenheden in Nederland te groot is en steeds weer opnieuw gevuld wordt door matige ondernemers die een toekomst zien, waar die niet bestaat.
Het beperkte aantalfaillissementen horecabreed is het gevolg van de coronasteun die in deze sector door 75% van de bedrijven aangevraagd werd. In andere sectoren was dat 33%, schrijft Het Financieele Dagblad (4.2) naar aanleiding van het rapport 'Corona en de horeca' van het CBS. De horeca was veruit de sterkst getroffen bedrijfstak in de coronacrisis van 2020 en 2021. De omzet daalde met ruim 50%, bovendien had de sector te lijden onder de lockdowns, aangepaste openingstijden (de avondklok!), reisbeperkingen en afstandsmaatregelen.
Het verbaast dan ook niet dat de drankenindustrie in 2020 half zoveel aan de horeca leverde als een jaar eerder, namelijk voor €215 miljoen (1.2). De drankenindustrie is daarmee van de toeleverende bedrijfstakken aan de horeca relatief het sterkst geraakt door de coronacrisis.
Hotels merkten dat vooral buitenlandse toeristen nog wegblijven (CBS, 4.1). Waren er in 2019 nog 5,9 miljoen buitenlandse toeristen, in 2021 waren het er nog geen 900.000. In het tweede kwartaal van 2021 is het totale aantal toeristen weliswaar verdubbeld ten opzichte van het tweede kwartaal in 2020, in vergelijking met het tweede kwartaal in 2019 blijft het aantal buitenlandse toeristen nog altijd aanzienlijk achter.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
FDA grants full approval to Pfizer COVID-19 vaccine
Supermarketnews -
The FDA Really Did Have to Take This Long
The Atlantic -
Duitsland laat zich bij coronabeleid niet meer leiden door aantal besmettingen
De Telegraaf -
Covid-19 : une nette majorité de Français approuvent le pass sanitaire, selon un sondage
FranceTVInfo -
COVID-19 surge creates Orlando drinking water worries
Politico
4. Overig
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Sommige mensen vinden al het nieuws dat niet in hun straatje past vals nieuws.
Dus? Iedereen maar COVID laten ondergaan?
Zal wel weer vals nieuws zijn van dubieuze professor:
In een preprint studie van meer dan 7.000 personen in Israël, ontdekten onderzoekers dat natuurlijke infectie met COVID-19 op lange termijn vaccinatie met de mRNA-injectie verslaat.
De auteurs van de studie merkten op dat bij een rechtstreekse vergelijking, de vaccinatie aanvankelijk hogere antilichaamtiters vertoonde dan de natuurlijke infectie, maar dat de niveaus snel daalden met tot 40% elke maand na de vaccinatie, terwijl de natuurlijke infectie daalde met minder dan 5% per maand, wat een langer aanhoudende immuniteit aantoont dan het vaccin na slechts zes maanden. MedRxiv