0
Fotocredits: Alle tafeltjes bezet, FL Media

Flash Dagelijkse KostRestaurants zitten vol, maar draaien slecht

Spontaan ergens een hapje gaan eten in het weekend zit er nauwelijks meer in. Sinds de coronapandemie voorbij is, zitten restaurants en terrassen weer bommetjevol.

Het lijkt geweldig goed te gaan. Maar schijn bedriegt. Veel horecaondernemers zitten flink in de financiële problemen. Dat blijkt uit een rondgang door Het Financieele Dagblad.

Huurverhogingen, inkoopprijzen die met tientallen procenten stijgen, schaarse arbeid en cao-verhogingen, een hoge energierekening en niet te vergeten het moeten terugbetalen van de coronasteun of uitgestelde belastingen jagen het kostenniveau omhoog. Die kosten kunnen niet allemaal aan de klanten worden doorberekend. Er zit nu eenmaal een grens aan wat je kunt vragen voor een drankje of een driegangenmenu. Maak je uit eten te duur, dan blijven de gasten weg en kunnen de bedrijven de basis van hun kosten niet meer dekken. Toch moet de klant eigenlijk wel meer betalen omdat de horeca niet van verlies kan leven. De meest gekozen oplossing voor dit probleem is goedkopere inkoop en kleinere porties. Geen 6, maar 3 asperges op het bord.

Het CBS verwacht dat het aantal faillissementen in de horeca snel toe zal nemen. Tijdens de pandemie gingen gemiddeld per kwartaal 20 horecabedrijven failliet. In het tweede kwartaal van 2023 waren het er 75. Ook staan er aanmerkelijk meer restaurants te koop, alleen al op het platform Horecaspot zijn het er ruim 650. Maar ook daar speelt de financiële situatie ondernemers parten: "een koper van een restaurant voelt er meestal niets voor om bestaande schulden over te nemen", zegt makelaar Hans Festen. En dus rest veel ondernemers niets anders dan door te buffelen tot in ieder geval de belastingschuld is afgelost.

Een andere oorzaak voor het financiële leed is overaanbod. Kenners van horecaland vonden pre-corona al dat er te veel horecagelegenheden waren. Na corona kwam er nog meer horeca bij. Het lijkt erop dat het grote aantal aanbieders de markt verpest: wie zich niet kan onderscheiden, is gedwongen met de anderen te concurreren door zich niet uit de markt te prijzen. Een shake-out is nodig. Uit eten en op café gaan, kan dan weer duurder worden. In die logica zal het publiek minder vaak buiten de deur gaan eten en er zullen meer ketens komen die efficiënter werken dan zelfstandige horeca.

Het Financieele Dagblad - Veel financieel leed achter de deur van volle restaurants, 7 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.