Nog nooit zoveel horecazaken
Vooruitlopend op dit heuglijke moment ging in Nederland (nog tijdens de lockdown) een recordaantal horecazaken van start (Het Financieele Dagblad, 2.1). Inmiddels telt Nederland ruim 65.000 restaurants, cateraars en kroegen. In het eerste kwartaal van 2020, voorafgaand aan de coronacrisis, stond de teller op 62.000. Driekwart van de groei is op het conto van afhalen en bezorgen te schrijven, met andere woorden: cateraars. Ook hotels maakten een groei door, van 5.000 naar 5.500. Bij de cafés en kroegen werd de al jaren dalende trend versterkt doorgezet. Begin 2020 telde Nederland 9.100 cafés, nu nog 8.750.
Personeelstekort
Is er na al die maanden van gedwongen sluiting nog wel voldoende personeel om onze bordjes te bereiden en ons kunnen bedienen? "Restaurants, bioscopen en theaters komen handen tekort," schrijft Trouw (1.2). Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen die werkzaam waren in de horeca of de culturele sector ander werk gaan doen. Het aantal werknemers in de horeca daalde van 466.000 naar 340.000, meldt Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Vóór de coronacrisis was de horeca al een branche met een personeelstekort van 40.000 mensen.
Aziatische koks
Dat was dan ook een van de redenen dat de Nederlandse overheid het uit 2014 daterende 'Wokakkoord' in 2019 opnieuw verlengde en zelfs verruimde. Met die speciale regeling mochten Aziatische koks twee jaar in Nederland komen werken. Die bleken namelijk in Nederland zelf niet te vinden.
Naar blijkt uit een onderzoek door journalistiek platform Investico heeft Nederland vorig jaar 500 visa verstrekt aan Aziatische koks (NOS, 1.4). En dat terwijl er hier geen Pekingeend te wokken viel. Investico ontdekte misstanden als mensensmokkel en uitbuiting. Door de gesloten horeca was er voor velen geen werk. Omdat de koks zich in de schulden hebben gestoken om naar Nederland te komen, kunnen ze niet terug. De koks die nog wel werken, zouden worden uitgebuit en onderbetaald.
Het kabinet grijpt voortvarend in (1.6): nog voor het zomerreces wil minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de regeling laten vervallen voor nieuwe aanvragen, de misstanden aanpakken en onderzoeken of de regeling in aangescherpte vorm terug kan komen.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Jumbo heropent Foodcafés en Foodcorners
Distrifood -
Restaurants, bioscopen en theaters komen handen tekort
Trouw -
Restaurant gaat open, maar kan geen koks en obers vinden
Het Financieele Dagblad -
Voorlopige stop op werkvergunningen Aziatische koks wegens misbruik en mensenhandel
NOS -
Kabinet wil regeling voor koks voor Aziatische horeca opschorten
FoodHolland -
Voornemen opschorting regeling Aziatische horeca
Rijksoverheid -
De Verenigde Naties weten het zeker: ‘Voedsel wordt duurder’
Metro -
UN: Cost of food rises at fastest pace in over a decade
BBC -
Voedselprijzen maken grootste sprong sinds 2011
Het Financieel Dagblad -
Europa kampt met tekort aan bierflesjes
De Tijd
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
Tijdens crisis groeit aantal horecazaken naar record
Het Financieele Dagblad -
KFC haalt vanwege corona vegaburger tijdelijk van menukaart
BNR -
Nieuwe cijfers NBC: supermarkten en bakkers sterk in buitenshuisconsumptie brood
VMT -
The Pandemic Transformed Contract Catering into a New Diverse Sector
FoodTank -
KVK: aantal starters horeca terug op niveau van voor corona
Misset Horeca -
ABN Amro: Klanten besteden 5 procent minder in super
Distrifood
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Quarantaineplicht hoogrisicolanden ingegaan, maar handhaving ontbreekt
RTL Nieuws -
Pas op, daar komt virusvariant Gamma!
de Volkskrant -
RIVM vindt handen wassen beter werken dan handgel smeren
Metro -
Rechter: sportscholen blijven gebonden aan lockdownregels en mogen niet volledig open
De Telegraaf -
Kinderen de dupe van Nederlands coronabeleid: ‘Uniek negatief voorbeeld in de wereld’
de Volkskrant
4. Overig
-
Fransen rollen rode loper uit voor toeristen: gratis testen, kortingen en speciale app
AD -
Frankrijk verplicht gevaccineerde toeristen geen PCR-test meer
De Telegraaf -
Meer bezoek, binnen uit eten: dit zijn de coronaregels die vanaf morgen gelden
RTL Nieuws -
‘Kabinet overweegt nieuwe versoepelingen al op 25 juni’
Misset Horeca -
World leaders ‘ignoring’ role of destruction of nature in causing pandemics
The Guardian -
De gevolgen van het eenzijdige virologenbeleid worden langzamerhand duidelijk
de Volkskrant -
WHO approval of Chinese CoronaVac COVID vaccine will be crucial to curbing pandemic
Nature -
UK 'most trusting' country on Covid vaccines
BBC -
VS willen medische gegevens van lab-medewerkers Wuhan inzien
Het Financieele Dagblad
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
3.3 Handen wassen met water en zeep, alleen als het niet anders kan handgel te gebruiken.
Praktisch nergens is water en zeep, dus RIVM richt u zich vooral tot de huisartsen, tandartsen, apothekers, GGD locaties, supermarkten, kerken, gemeentehuizen, postkantoren, alle winkels, banken, terrassen . . . .
Want (143.000/143.006)*100% = 0,004% en dat is héél veel.
De WHO heeft water en zeep of hydroalcoholic gel aanbevolen, zo dun als water volgens dit recept dat naar alle landen is verspreid. Op de verpakking staat dan volgens norm EN 1500 en WHO recommended handrub formulation. Het spul is waterdun en verdampt snel, de rest is vaak rommel.