Dat zegt levensmiddelentechnoloog professor Tiny van Boekel (WUR). Maar vet moest toch juist niet hard zijn?
Op de website van De waarheid over friet legt van Boekel uit hoe het zit (zie de video vanaf minuut 5:20). Vroeger vonden we hard vet slecht.
Met het voortschrijden van de techniek, is het juist de beste manier als je maar niet besluit om 7/7 patat te eten, zegt de levensmiddelentechnoloog.
De uitspraak van Van Boekel is opmerkelijk. Jarenlang is het gebruik van vloeibare plantaardige frituurolie bij cafetaria’s, snackbars en frituren intensief gepromoot en werden de vaste vetten inclusief het traditionele rundervet door velen in de ban gedaan. Ook de frietpannen thuis staan nu veelal gevuld met vloeibare varianten. Dat schrijft Misset Horeca.
Van Boekel vindt frites een goed voedingsmiddel in een gevarieerd voedingspatroon. Op Foodlog legde Van Boekel al eens uit hoe je de lekkerste frites bakt. Toen benadrukte hij het belang van vast vet nog niet. Volgens culinair kenner Nick Trachet is vast vet duurzamer maar kun je het beste voor hard rundvet kiezen.
Update (29 april 2017): de kop van dit stuk is niet getrouw aan het exacte woordgebruik van Tiny van Boekel. Het woord 'bakken' wordt door velen misschien nog gezien als synoniem voor frituren, maar het is een ander proces. Van Boekel wijst in reactie #17 terecht op het feit dat hij niet gezegd heeft 'bakken' maar 'frituren'. Dat is een omissie van de redactie van Foodlog die ook in het volkse synoniem tussen bakken en frituren blijkt te zijn verdwaald; een en ander zonder kwade opzet. Voor dit misverstand bieden we Van Boekel onze excuses aan.
Van Boekel legt hieronder heel genuanceerd uit waarom hij zijn uitspraak - mogelijk tegen de zin van voedingswetenschappers in - deed in relatie tot frituren. De temperaturen van frituren liggen hoger dan die van bakken. Vloeibare vetten vormen onder die omstandigheden sneller ongewenste en toxische stoffen.
Dit artikel afdrukken
Met het voortschrijden van de techniek, is het juist de beste manier als je maar niet besluit om 7/7 patat te eten, zegt de levensmiddelentechnoloog.
De uitspraak van Van Boekel is opmerkelijk. Jarenlang is het gebruik van vloeibare plantaardige frituurolie bij cafetaria’s, snackbars en frituren intensief gepromoot en werden de vaste vetten inclusief het traditionele rundervet door velen in de ban gedaan. Ook de frietpannen thuis staan nu veelal gevuld met vloeibare varianten. Dat schrijft Misset Horeca.
Van Boekel vindt frites een goed voedingsmiddel in een gevarieerd voedingspatroon. Op Foodlog legde Van Boekel al eens uit hoe je de lekkerste frites bakt. Toen benadrukte hij het belang van vast vet nog niet. Volgens culinair kenner Nick Trachet is vast vet duurzamer maar kun je het beste voor hard rundvet kiezen.
Update (29 april 2017): de kop van dit stuk is niet getrouw aan het exacte woordgebruik van Tiny van Boekel. Het woord 'bakken' wordt door velen misschien nog gezien als synoniem voor frituren, maar het is een ander proces. Van Boekel wijst in reactie #17 terecht op het feit dat hij niet gezegd heeft 'bakken' maar 'frituren'. Dat is een omissie van de redactie van Foodlog die ook in het volkse synoniem tussen bakken en frituren blijkt te zijn verdwaald; een en ander zonder kwade opzet. Voor dit misverstand bieden we Van Boekel onze excuses aan.
Van Boekel legt hieronder heel genuanceerd uit waarom hij zijn uitspraak - mogelijk tegen de zin van voedingswetenschappers in - deed in relatie tot frituren. De temperaturen van frituren liggen hoger dan die van bakken. Vloeibare vetten vormen onder die omstandigheden sneller ongewenste en toxische stoffen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Persbijeenkomst, Wageningen, iets meer dan tien jaar geleden. Professor Frans Kok verkondigde met verbazende stelligheid dat overschakelen door frietbakkers van vast vet op vloeibaar, levens redt. Het zou duizend doden schelen, per jaar.
Het was de start van een campagne 'verantwoord frituren'. Professor Kok ging in media af en toe heftig te keer tegen hard vet bakkers en fabrikanten van dat vet. Consumentenbond wilde fabrikanten van hard vet laten opsluiten.
Aan dat harde vet is gesleuteld, zegt Tiny van Boekel nu. Minder bezwaren. Sterker; misschien is vloeibaar vet bezwaarlijker. Meer doden bij vloeibaar, Wageningen?
Tiny van Boekel zou jij Wouters vragen nader kunnen toelichten?
Excellente service en garantie op onze friteuse; tot 2 maal toe een nieuwe en toen vroeg de winkelier.
"Bakken jullie misschien met vast vet ?"
Dat klopte. Ossewit. En dat schijnt niet gezond te zijn voor de levensduur.
Van de friteuse.. Het verwarmingselement kan veel sneller zijn warmte kwijt aan vloeibaar vet dan aan vast.
En dat schijnt ten goede te komen aan element en thermostaat-sensor.
Heb het idee dat in onze snelle wereld vast vet minder gebruikt wordt.
Ook om ecologische redenen: oude vloeibaar vet giet je terug in de plastic container waar het in zat; veel handiger om kwijt te raken bij een afgifteplaats.
In Holland nooit gezien, maar Nick Trachet herinnert zich waarschijnlijk ook prima Belgische frites met een speciale smaak, gebakken in paardenvet. Kom ik niet meer tegen.
Wat is dat toch telkens met voedings- of voedselwetenschappers en "de waarheid" over één of ander eet-weetje? Opmerkelijk dat het zo genoemd wordt terwijl die weetjes een paar jaar later zomaar een 180 graden draai maken. De kerk doet het beter, die hebben al milenia dezelfde waarheid. De wereld op z'n kop...
Friet moet je bakken in vast vet.
Consumentenbond:// verbied handel en gebruik hard frituurvet
Dokter Frank denkt dat die uit de Airfryer het gezondst zijn.
Voor friet gebruik je Eigenheimers die veel acrylamide produceren.
Voor Friet moet je aardappels nemen die geen acrylamide produceren.
Eigenheimers gaan naar de frietfabriek en zijn in veel supers niet meer te krijgen.
De glycemische index van friet is 85, wat gevaarlijk hoog is.
Een zakje chips van 200g bevat 8 porties, een bakje frites ook?
De mayonaise is nog het gezondste van je portie friet "met", tenminste, als het geen frietsaus is maar echte mayonaise.
Ik vind het allemaal veel te moeilijk en friet niet meer :)