imageIk berichte hier al eerder dat Europees bio tegenwoordig op voorstel van de Europese Commissie ook genetisch gemanipuleerd materiaal mag bevatten. Het Europarlement zou een aantal flinke bezwaren maken maar laat nog steeds 0,1% genetische gemanipuleerd materiaal toe. Daarnaast hoeft een biologisch produkt nog steeds voor slechts 95% uit biologisch materiaal te bestaan.

Dit ondanks duidelijke woorden van het parlement dat 'biologisch' wel biologisch moet zijn omdat mensen daar niet voor niets voor kiezen.

Misschien begrijp ik het niet meer, maar volgens mij is en blijft 'bio' uiteindelijk een even zwaar gereguleerd als volstrekt vogelvrij begrip. Op europa.nu.nl valt te lezen:

Volgens het Parlement zijn genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) onverenigbaar met het concept van de biologische productie en het beeld dat de consument heeft van biologische producten. Daarom mogen GGO's niet worden gebruikt in de biologische landbouw of bij de verwerking van biologische producten. Ook met of door GGO's geproduceerde producten zijn niet toegestaan.

Alleen biologisch geproduceerd zaad en teeltmateriaal waarvan bewezen is dat het vrij is van GGO's mag worden gebruikt. Diervoederfabrikanten och verwerkers mogen GGO's of met of door GGO's geproduceerde producten gebruiken. Marktdeelnemers moeten alle gepaste stappen ondernemen om elke verontreiniging met GGO's te vermijden en moeten bewijzen dat zo'n verontreiniging niet heeft plaatsgevonden. Ook geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik mogen niet van deze verordening worden uitgesloten, in tegenstelling tot wat de Commissie voorstelt.


Klinkt duidelijk. Maar dan wrijf je toch weer even in je ogen als je leest, dat bio voor 5% niet bio hoeft te zijn:

De leden zijn van mening dat het door de Commissie vast te stellen communautair logo over het gehele grondgebied van de Europese Unie als belangrijkste herkenningssymbool voor biologische producten moet gaan dienen. Dit logo mag alleen gebruikt worden voor producten die voor minstens 95% uit biologische ingrediënten bestaan.

En verder valt te lezen dat de ergste vijand van bio er toch echt gewoon in mag zitten:

EP bepaalt dat de lidstaten het noodzakelijk wetgevend kader vast moeten leggen, gebaseerd op het voorzorgsbeginsel en het beginsel dat de vervuiler betaalt, ter voorkoming van de verontreiniging van biologische producten met GGO's. De aanwezigheid van GGO's in biologische producten is uitsluitend beperkt tot niet te voorziene en technisch onvermijdelijke volumes met een maximale waarde van 0,1%.

Hoe definieer je nou 'onvermijdelijk'? Dat is nou de grote vraag.

Ik geloof het zolangzamerhand wel. Ik hou van natuurlijke producten. Da's tenminste een onbeschermd, maar wel duidelijk begrip.
Dit artikel afdrukken