image

We slepen jaarlijks nogal wat varkens levend over onze grenzen naar verre oorden. Biggetjes. Ze zijn Nederlands, maar heten later Frans, Spaans, Italiaans, Duits of Ardens. Daar zijn ze immers afgemest. Maar je blijft toch 'n Nederlander, al woon je al jaren in California, de Sierra Nevada of Parma?

Toen we dit koeienetiketje op onbewerkt IERS voordeelvlees uit de Bonusaanbieding van vorige week zagen, kreeg de redactie een idee: zet op hammen en andere vleeswaar nou eens waar het varkentje geboren is.
Dat staat er nl. nooit op. Let maar eens op en vraag er naar. Bij je slager, bij AH, bij de Lidl, bij de C1000, bij de Jumbo, bij Poiesz (voor de Noorderlingen) en bij Linders (voor de Zuiderlingen).

We bedoelen: verplicht het wettelijk, naast de aanduiding waar de dieren zijn afgemest, geslacht en uitgesneden.

Van de kleine Europese varkentjes worden nl. de meeste in Nederland en Denemarken geboren. Het zou toch wat zijn als die officiële Parmahammen en Serrano's plotseling uit Best, Boxtel en Borgharen blijken te komen. Ze gingen voor minder dan € 25 levend en nog helemaal heel het land uit (op een kilo of 25) en hun billen liggen een tijdje later bij de super voor zo'n € 4 per licht onsje. Daar zit een aardige 'waardecreatie' tussen.

Daarom wil foodlog.nl van de lezers weten: had de Partij van de Dieren of Henk Jan Ormel (CDA) een dergelijke motie in de 2e Kamer moeten indienen tijdens het dierenwelzijnsdebat in de 2e Kamer?
Dit artikel afdrukken