Het is omstreden of je afvalt van bewegen. Maar niemand twijfelt eraan dat je -behoudens lintworm- aankomt van energierijk eten en drinken. Mijn denkbeeldige dieetboek bevat slimme tips die daarop gebaseerd zijn. Bijvoorbeeld: ga niet werken bij een kantoor waar iedereen om de haverklap jarig is en met taart aan komt zetten. Met 1 slagroompuntje heb je alweer over de 300 Kcal binnen. En die kantoortaartpunten zijn niet perse heel lekker, is mijn ervaring.

Een andere tip: koop niet teveel worsten tegelijk. De hier vaak geponeerde stellingen "dat je van kwaliteitsproducten vanzelf minder eet" en "dat verzadigd vet verzadigt" klopt in mijn geval niet voor het product worst. Zolang er worsten in huis zijn weten mijn vetcellen dat en sturen huilende signaaltjes naar mijn hersenen. Maar als de worst op is, slapen ze als een kat. Binnen niet al te lange tijd verschijnen mijn tips in boekvorm en word ik rijk.

Tip nummer drie: pas op, de binnenstad is in het weekend 's avonds en vooral 's nachts één grote vetfuik.
Dankzij alcohol en losbandigheid gaan de remmen los en komen we dicht bij onze oer-ik (ik ga dit nog checken bij een voedselprofessor/evolutiedeskundige). En onze oer-ik wil calorieën om de steppes mee over te hollen. Overal in het centrum staan dus zaakjes met patat, met vet en gesmolten kaas doordrenkte pizzapunten, souvlaki gefrituurde vis, Turkse pizza, en Koptische shoarma van extra vet varkensvlees. Okee, je kan vaak ook wel een Katan-kroket kopen en er zijn restaurants als Pip, dat tot redelijk laat (1u30) redelijk lichte wereldliflafjes serveert, maar in Brussel bijvoorbeeld zie je in het centrum bijna alleen maar gyrostenten.

Je zou kunnen overwegen of hier misschien een taak voor de overheid ligt, naast het verhogen van de dijken en orde houden. Geef geen vergunningen voor nachtopening af aan zaken die puur en alleen energierijk eten verkopen. Ik ben er niet voor, maar als er één moment in de week van weerloosheid is, is dat wel aan het eind van een stapavond. De Nederlandse bevolking komt elk weekend een paar miljoen zinloze kilo's aan, schat ik. De gemeentes kunnen dat met één pennenstreek voorkomen.

Hoe zinloos zijn die kilo's? De SP-Vlaardingen legde de reden van die late openstellingen deze week bloot: "honger" vergroot de kans op agressief gedrag na het stappen. Wat de partij betreft moeten cafetaria's en shoarmabarretjes zelfs nog langer open blijven om de roedel bloeddorstige stapwolven van vlees te kunnen voorzien. Het beteugelen van oerinstincten kan een goede zaak zijn, zo redeneert zijn, maar niet als nog veel destructievere oerinstincten dan de boventoon gaan voeren.

Klopt dit? Stel er zouden door een vroege snackbarsluiting 20 doden per jaar meer vallen door agressiviteit in het uitgaansleven. Weegt dat op tegen de door minister Ab Klink voorspelde honderdduizenden gerekte ouderenlevens door minder vetbuik? Het is een afweging die gemaakt moet worden. Van de miljarden die een dunne bevolking schijnt te besparen in zorgkosten, kunnen er trouwens ook meer politieagenten op straat gestuurd worden.

De heilige graal is de uitvinding van de McKatan. Zoals je van smurfenbier wel vrolijk maar niet dronken wordt, geeft deze snack wel bevrediging en zorgt hij voor rust op straat, maar je wordt er niet dik van. De stapper krijgt er ondertussen vezels, dieetzout, ijzer, minder verzadigd vet etc. mee binnen en vrouwen die zwanger willen worden kiezen voor de variant met extra foliumzuur.
Dit artikel afdrukken