imageEr komt geen statiegeld op blikjes, kleine plastic flesjes en andere verpakkingen om zwerfafval te voorkomen. Maar zodra mensen blikjes, patatbakjes of papiertjes op straat gooien, kunnen ze een boete van tientallen euro's krijgen. Gemeenten stellen daarvoor speciale controleurs aan de komende drie jaar. Dat heeft staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu afgelopen week afgesproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW die namens het bedrijfsleven onderhandelde. Een woordvoerster van Van Geel bevestigde zondag een bericht in De Telegraaf over het akkoord. Zij sprak zondag van een heel bijzonder akkoord, waarmee alle partijen meteen aan de slag kunnen.
Half oktober moet het akkoord zijn uitgewerkt tot een gezamenlijk actieplan voor de periode 2007 tot en met 2009. De gemeenten zorgen ervoor dat er voldoende handhavers zijn om boetes uit te delen. Het bedrijfsleven gaat door met een voorlichtingscampagne tegen zwerfafval en blijft investeren in minder vervuilende verpakkingen. Jaarlijks steken ondernemers 11 miljoen euro in het plan.
Bekeken wordt nog in hoeverre het Rijk een financiële bijdrage gaat leveren. VNO-NCW is in ieder geval erg tevreden dat nu eindelijk het statiegeld van de baan is. Van Geel dreigde dit in te voeren als het bedrijfsleven en de gemeenten niet zelf met een acceptabele oplossing kwamen.

bron: Stentor
Dit artikel afdrukken