2006 is van start gegaan met het nieuwe zorgstelsel. Voortaan kent Nederland geen onderscheid meer tussen een particuliere en een ziekenfondsverzekering. Een waagstuk van onze ministerraad. Nu wordt immers al voorspeld dat de premies voor iedereen komend jaar fors omhoog gaan. So much for goedkoper door concurrentie.
In een beetje beschouwelijke mood las ik vandaag las ik Ray Strand’s Nutritional Medicine uit 2002. Een interessant boek waar de hele voedingsindustrie (zie de entries van de afgelopen maand) inmiddels op lijkt in te spelen maar dat het ministerieel beleid nog lang niet bereikt lijkt te hebben.
Ray Strand is een arts die zich bekeerde tot het belang van een gezonde voeding en voedingssupplementen toen hij realiseerde zich dat zijn vrouw – die leed aan fibromyalgie - met (dure) medicijnen niet beter te krijgen was, maar wel met een betere voeding en voedingssupplementen. Zijn argument is uiterst plausibel: artsen moeten zich niet bezig houden met ziekte maar met het voorkomen daarvan. Door hun manier van doen – ziekte = actie, geen ziekte = afwachten – zijn ze altijd te laat en moeten er enorm hoge kosten gemaakt in de bestrijdende gezondheidszorg. Volgens Strand heeft nog geen 6% van de artsen in de VS een basale kennis van voeding. Dramatisch vanuit zijn gezichtspunt, waarin voorkomen veel beter is dan genezen!

Strand geeft een aardige analyse van de situatie van de gezondheidszorg in de VS. Het land stond in 1950 op de 7e plaats in de wereld op het gebied van levensverwachting. In 1990 was het gezakt naar de 18e plaats. En dat terwijl de VS bijna 14% van hun BNP aan gezondheidszorg uitgeven - meer dan twee keer zoveel als de volgende ‘big spender’!
De boodschap is simpel: ‘ex post’ medische zorg is het gangbare paradigma, als we eens overgingen naar ‘ex ante’ en begrepen dat veel van wat door de mond gaat bepaalt wie we zijn, hoe oud we worden en hoe we ons onderwijl voelen.

Misschien was een paradigm change wel veel effectiever geweest dan ons nieuwe zorgstelsel. De producenten hebben het tenslotte allang begrepen .... en het had Nederland eindelijk weer eens in een initiatiefrijke positie geplaatst.

Nu maar hopen dat de dames en heren van de Unilever’s, Nestlé’s, Procter’s en anderen geen verkeerde voorschotten nemen op het immer achter de feiten aan lopende beleid van overheden!.

Een gezond en lekker 2006 gewenst!

Dit artikel afdrukken