image De PvdA en de SP dienen morgen een wetsvoorstel in om het fokken van pelsdieren te verbieden. De motivatie: “Het fokken van dieren voor de bontproductie past niet meer in deze tijd. Er zijn genoeg alternatieven, het jaarlijks doden van vier miljoen nertsen ten bate van luxe veroorzaakt onnodig dierenleed.”

Een slechte motivatie. Het is in Nederland door het stelselmatig van fossiele brandstoffen onnodig om warme jassen te dragen, maar zijn er echt alternatieven? Wanneer je je ingevlogen Russische internetbruid een kunststof pooljack geeft denk ik dat ze heel stil blijft liggen in bed. En daarnaast: waarom niet in plaats van een verbod eisen dat de pelsdieren voortaan diervriendelijk worden gehouden? Biobont dus, en dus nog luxueuzer. Dat kan prima, kleine roofdiertjes worden zelfs als huisdier vertroeteld. Of je zou je kunnen beperken tot eetbare bontleveranciers, zoals konijn en zeehond. En vergelijkbaar krokodil, ergens tussen vis en kip in smakend. Misschien is er met nerts ook wel iets te doen. Valt daar met de nodige bewerkingen echt geen volkse snack uit te separeren en persen?

Het belangrijkste wat hier gezegd wordt, is dat doden van dieren eigenlijk niet toegestaan is als het om luxe producten gaat, want dan is doden ontoelaatbaar dierenleed toebrengen. En daarmee raakt dit wetsvoorstel ons eten. Wetten vormen namelijk altijd de basis voor nieuwe wetten in analogie.

Als het aan rood ligt, mag er dus doorredenerend heel veel niet meer. Wild zal niet meer mogen, want traditioneel luxe. Kreeft mag ook niet meer, garnalen nog net. Wel mosselen, geen St. Jacobsschelpen. Kaviaar mag niet meer, biologische ganzenlever ook niet. Truffel mag alleen omdat het in een ander rijk is ingedeeld. Je mag een koe doden voor het gehakt, maar niet meer voor de biefstuk. Geen luxe paarden meer in de frikandel.

Het linkse standpunt leidt ertoe dat alleen dieren die zich massaal in grote hokken laten kweken tot kilioknaller nog zullen toegelaten worden voor teelt. Mensen moeten gelijk zijn, dieren moeten daarom zo mogelijk nog gelijker zijn.

Dit is een absurd standpunt. Diervriendelijkheid heeft niets te maken met de luxestatus van het dier dat je doodt. Sterker nog: luxe dieren zoals wagyus en berkies worden beter verzorgd dan volkse dieren. Nog sterker: veel diersoorten danken hun overleving aan hun elitaire smaak.

Dit artikel afdrukken