Het kabinet vergadert vandaag over de voedingsnota van minister Klink. Zoals dat gaat is er alvast wat gelekt om in het ochtendnieuws te zijn:

1. Nederland moet weer in de Europese top-5 qua levensverwachting komen. Niet alleen omdat mensen dan noodzakelijkerwijs honderdduizenden mensen langer blijven leven, maar ook omdat er de komende 20 jaar 4,1 miljard zorgkosten mee zouden kunnen worden bespaard.
2. Er komt daarom een reusachtig gezondheidsoffensief op ons af, waar scholen, voedingsindustrie en maatschappelijke organisaties bij worden betrokken. Er is 4,1 miljard te verdienen, dus het mag wat kosten.
3. Vis wordt het helemaal. Klink gaat ons bestoken met informatie over soorten, bereidingswijzen en gebruiksmomenten. Vis moet van drie keer per maand naar twee keer per week op het menu, dus er wordt serieus werk van gemaakt.
4. (Natrium-)Zout gaat in de ban.
5. Vettax wordt nog niet ingevoerd, maar wel serieus onderzocht.
6. De groente- en fruitconsumptie moet omhoog naar 200 gram per dag.

Ik vind het een wat slappe doelstelling. Waarom willen we niet nummer 1 van de wereld worden? Misschien geeft het regeringspersbericht vanmiddag uitsluitsel.

PB:

Makkelijker kiezen voor gezonde voeding

Nieuwsbericht | 04-07-2008

Consumenten moeten makkelijker en bewuster kunnen kiezen voor gezonde voeding. Daarom gaat het kabinet het bedrijfsleven vragen gezond en gevarieerd voedsel aan te bieden.

Dit staat in de nota 'Gezonde Voeding, van begin tot eind', waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Klink (VWS) en minister Verburg (LNV).
Aanbod

Gezonde voeding is volgens het kabinet de eigen verantwoordelijkheid van consumenten, producenten en bijvoorbeeld scholen en werkgevers. Consumenten moeten wel een bewuste keuze kunnen maken.

Het kabinet vraagt daarom de voedingsmiddelenindustrie, winkeliers, catering en horeca hun voedselaanbod gezonder en gevarieerder te maken. Ook moeten zij consumenten duidelijk maken hoe een product is samengesteld.
Speerpunten

Het voedingsbeleid van het kabinet richt zich vooral op jongeren en ouderen. Verder moet voeding binnen de gezondheidszorg aandacht krijgen.

Als alle Nederlanders kiezen voor gezonde voeding, sterven in twintig jaar naar verwachting 140.000 minder mensen.
Dit artikel afdrukken