Hier de oplossing om vers vers te houden. Vers kan dus toch al wat ouder zijn ;-)

Te veel gemaksproducten ontberen op het schap, en dus helemaal in de koelkast, de gewenste kwaliteit. Maar als aan aantal voorwaarden wordt voldaan kunnen ook moeilijke gemaks-versproducten echt vers zijn en toch twee weken houdbaar. Dat stelt Ulphard Thoden van Velzen van de Agrotechnology & Food Sciences Group onderdeel van Wageningengen UR in een artikel in de VMT.
Zo moet de inkoopstrategie zich meer op kwaliteit dan op prijs richten en moet de productsamenstelling aan de wens van een langere houdbaarheid aangepast worden. Daarnaast zijn een harmonisering van de wetten voor decontaminatie, een hygiënische werkwijze en productieproces en een juiste verpakking die de gasuitwisseling reguleert van belang.

Inkoop en samenstelling aanpassen
Inkopen op kwaliteit in plaats van op prijs is een belangrijke voorwaarde. De kwaliteit van het verse product varieert sterk met bijvoorbeeld seizoen, cultivar, oogstwijze en herkomst, waardoor ook ademhalingssnelheid en houdbaarheid variëren in de tijd.

Inkopen op kwaliteit
Zaadveredelaars komen steeds weer met andere cultivars met hogere opbrengsten, maar dit kan weer leiden tot problemen met het gesneden of samengestelde versproducten. Verpakkingsoplossingen die zijn geoptimaliseerd naar een zekere ademhalingssnelheid kunnen dan ineens niet meer voldoen, waardoor de verwachte houdbaarheid niet meer gehaald wordt. De enige remedies zijn inkopen op kwaliteit en niet op prijs, samenwerken met telers en extra alert zijn op kwaliteitsproblemen bij de wisseling van de teeltwijzen en herkomst.

Harmonisering decontaminatiewetten
Voor vele groente- en fruitproducten geldt dat de schil van het intacte product hoog besmet is. Na snijden hebben deze producten een korte houdbaarheid ten gevolge van de zeer hoge beginbesmetting. Na decontaminatie en verwerking hebben in een goede verpakking ze een aanzienlijk langere houdbaarheid. Omdat het processchema openbaar gemaakt moet worden kiezen Nederlandse bedrijven niet voor decontaminatie. In Duitsland geld deze verplichting niet. Aldaar gedecontamineerde producten mogen wel in Nederland geimporteerd worden. Hopelijk zal een geharmoniseerde regelgeving deze ongelijkheid binnenkort doen verdwijnen.

Verpakking en verwerking
Sommige groenteverwerkers hebben voor bijna elk product een apart protocol voor snijden, wassen, drogen en verpakken, andere hebben maar enkele variaties voor alles. Slechts een enkel bedrijf heeft een verpakkingstechnologie ontwikkeld, waarbij de eigenschappen van het folie speciaal zijn geoptimaliseerd naar de wensen van het verse ademende product. Gelukkig hebben verpakkingsproducenten deze markt nu ontdekt en zijn begonnen om toegesneden folies te ontwikkelen.


bron: VMT met dank aan Agriholland
Dit artikel afdrukken