Levensmiddelenfabrikanten zijn het eens geworden over de invoering van één, door iedereen te gebruiken etiket met gezondheidsinformatie voor consumenten. Het geeft de calorische waarde per portie weer en wordt duidelijk zichtbaar aangebracht op de voorkant van verpakkingen.
Dat meldt Het Financieele Dagblad naar aanleiding van geluiden vanuit de branchevereniging FNLI. Naar verluidt wordt het nieuwe 'eenvoudige' gezondheidslogo nog deze maand gepresenteerd.
Het over alle merken en produkten heen herkenbare informatie-etiket is een onderdeel van een convenant rond overgewicht tussen overheid en bedrijfsleven.
Volgens het FD is het etiket-logo pas onstaan na flinke druk van de overheid. Vorig jaar zorgde Albert Heijn voor commotie door zelfstandig met een eigen 'gezondheidsklavertje' te komen. De Consumentenbond was daar wel blij mee: 'Het bedrijf zag dat er niet te veel gebeurde met etikettering. Het heeft ervoor gezorgd dat de FNLI nu met zijn logo komt', zegt een woordvoerder.

Tsja, en wat zet je als artisanale kaasboer die wél succes heeft nou op je kaas met dat ouderwetse papiertje?

Trouwens: kan het wellicht zo zijn dat we in onze regeldrang de relevantie van calorische waarden zo overschatten dat we uiteindelijk het kind met het badwater weggooien? Uit veel recent wetenschappelijk onderzoek komt nl. naar voren dat een rijke én gecombineerde intake van verschillendsoortige vitaminen, mineralen, vezels en (on)verzadigde vetten cruciaal is voor onze gezondheid. Die kalorietjes zijn maar een deel van het verhaal. Je gooit er bijv. al die oergezonde (onverzadigd!) vette vissen mee uit je menu!

Zullen we eens een voorspelling wagen? Ik denk dat dit soort initiatieven zal leiden tot een tweedeling in de samenleving tussen enerzijds een groep die het vermogen heeft zelfstandig véél meer kennis over gezondheid en genieten te verzamelen en toe te passen en anderzijds een groep mensen die dat niet kan en dit soort sterk versimpelde regels moet volgen. Dit wordt pas echt een issue op het moment dat de overheid verzekeraars toestaat over te gaan tot premieverhoging bij 'foute eters & drinkers' (een onderwerp waarover beleidsmakers al langer ballonnetjes oplaten ter beheersing van de stijgende kosten van de gezondheidszorg ). Welke (simpele) criteria hanteer je dan?

Bron: FD
Dit artikel afdrukken