image
Siegfried Woldhek

Tijd voor parlementaire afspraken over obesitas! Zouden ze haalbaar zijn? En blijven deze voornemens recht overeind staan als we na 22 november een ander kabinet krijgen?

Het kabinet wil dat Nederland op het gebied van gezondheid weer tot de Europese top gaat behoren. Tot 2010 mag het percentage volwassenen met overgewicht niet stijgen en het percentage jongeren met overgewicht moet dalen. Dat staat in de preventienota 'Kiezen voor gezond leven', waarmee de ministerraad op voorstel van minister Hoogervorst (VWS) heeft ingestemd. Het kabinet is zich ervan bewust dat dit in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van burgers zelf is, maar wil hen stimuleren 'de gezonde keuze' te maken. Ten behoeve van kwalitatief goede preventieve zorg stelt het kabinet bijna 5 miljoen euro beschikbaar voor actieprogramma's in het lokale gezondheidsbeleid.

Met de nota 'Kiezen voor gezond leven' heeft minister Hoogervorst de landelijke prioriteiten op het gebied van de collectieve preventie vastgesteld voor de periode 2007-2010. De prioriteiten voor de komende vier jaar liggen bij de aanpak van roken, overgewicht, schadelijk alcoholgebruik, diabetes en depressie. Wetgeving, voorlichting en prijsbeleid zijn de instrumenten die worden ingezet. Dat vraagt om (betere) samenwerking, zowel binnen als buiten de overheid, landelijk en lokaal. De rijksprioriteiten geven richting aan de gemeentelijke nota's gezondheidsbeleid, die in 2007 klaar moeten zijn.

Prioriteiten
Het kabinet geeft in de nota de landelijke doelstellingen voor de periode 2007 - 2010.

Roken
In 2010 is het percentage rokers gedaald van 28% nu, naar 20%.

Schadelijk alcoholgebruik
Het gebruik van alcohol bij jongeren onder de 16 jaar daalt naar het niveau van 1992.
Het percentage volwassen probleemdrinkers daalt van 10,3% nu, naar 7,5% in 2010.

Overgewicht
Het percentage volwassenen met overgewicht mag niet stijgen (peiljaar 2005).
het percentage jongeren met overgewicht moet dalen (peiljaar 2005).

Diabetes
Het percentage patiënten met diabetes stijgt tussen 2005 en 2025 met maximaal 15%.
65% van de diabetespatiënten heeft geen complicaties.

Depressie
Meer mensen krijgen preventieve hulp tegen depressies (nu worden ongeveer 4.000 personen bereikt).

Samenwerking
Om deze doelen te bereiken, zet het kabinet wetgeving, voorlichting en prijsbeleid in. Dat vraagt om (betere) samenwerking, zowel binnen als buiten de overheid, landelijk en lokaal. De rijksprioriteiten geven richting aan de gemeentelijke nota's gezondheidsbeleid, die in 2007 klaar moeten zijn.

bron: ministerie VWS
Dit artikel afdrukken