image


Prima dat mensen voor hun product gaan staan. Het gebeurt me nog veel te weinig.

Nederlandse mosselbedrijven liggen juridisch in de clinch over het gebruik van de term 'Zeeuwse' op verkochte mosselen. Een nieuwkomer op de markt wil de term gebruiken voor mosselen die in Denemarken zijn gewonnen, verwerkt en verpakt. Dat meldt De Telegraaf. Enkele van de grotere spelers op de markt, waaronder Prins & Dingemanse, Aquamossel en Roem van Yerseke, willen voorkomen dat nieuwkomer SE Zeeland deze term kan gebruiken. Weliswaar komt ook een deel van de door hun verkochte mosselen uit Denemarken of andere landen, maar deze worden in ieder geval nog in Zeeland verwerkt en verpakt.

Zeeuws
‘Onze stelling is simpel. Een mossel uit Denemarken die daar ook is verwaterd, verwerkt en verpakt kan nooit een Zeeuwse mossel worden genoemd’, zegt directeur Floor de Groot van Aquamossel. De advocaat van SE Zeeland vindt echter dat de Zeeuwse industrie de term al lang heeft verkwanseld door jarenlang buitenlandse mosselen als ‘Zeeuws’ te verkopen.

Verwateren
‘Biologisch gezien kan alleen een mossel die in Zeeland is geboren en opgegroeid Zeeuws worden genoemd. Het zogenoemde verwateren (spoelen met Oosterscheldewater) en verpakken van buitenlandse mosselen in Zeeland maakt voor de smaak niets uit. Die mosselen zijn even Zeeuws of niet-Zeeuws als een Deense mossel die in Denemarken is verwerkt en verpakt’, zegt Jan Pieter Hustinx.


bron: distrifood
Dit artikel afdrukken