Prima dat mensen voor hun product gaan staan. Het gebeurt me nog veel te weinig.
Nederlandse mosselbedrijven liggen juridisch in de clinch over het gebruik van de term 'Zeeuwse' op verkochte mosselen. Een nieuwkomer op de markt wil de term gebruiken voor mosselen die in Denemarken zijn gewonnen, verwerkt en verpakt. Dat meldt De Telegraaf. Enkele van de grotere spelers op de markt, waaronder Prins & Dingemanse, Aquamossel en Roem van Yerseke, willen voorkomen dat nieuwkomer SE Zeeland deze term kan gebruiken. Weliswaar komt ook een deel van de door hun verkochte mosselen uit Denemarken of andere landen, maar deze worden in ieder geval nog in Zeeland verwerkt en verpakt.
Zeeuws
‘Onze stelling is simpel. Een mossel uit Denemarken die daar ook is verwaterd, verwerkt en verpakt kan nooit een Zeeuwse mossel worden genoemd’, zegt directeur Floor de Groot van Aquamossel. De advocaat van SE Zeeland vindt echter dat de Zeeuwse industrie de term al lang heeft verkwanseld door jarenlang buitenlandse mosselen als ‘Zeeuws’ te verkopen.
Verwateren
‘Biologisch gezien kan alleen een mossel die in Zeeland is geboren en opgegroeid Zeeuws worden genoemd. Het zogenoemde verwateren (spoelen met Oosterscheldewater) en verpakken van buitenlandse mosselen in Zeeland maakt voor de smaak niets uit. Die mosselen zijn even Zeeuws of niet-Zeeuws als een Deense mossel die in Denemarken is verwerkt en verpakt’, zegt Jan Pieter Hustinx.
bron: distrifood
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Boontje komt om zijn loontje.
Het zal bijzonder moeilijk zijn dit tegen te houden, tenzij je "Zeeuws" definieert als: "met juridische zetel aan de Korringaweg, Yerseke".
De Zeeuwen verwerken al jaren mosselen die van overal komen en dan een symbolische tijd verwateren in de Oosterschelde. Is een waddenmossel een Zeeuwse? Volgens de traditie wel, maar waar stopt dat? De Wadden lopen door tot in Denemarken. Daarenboven kunnen de Zeeuwen nu al vele jaren de vraag niet mer beleveren.
Het mosselzaad wordt gewonnen in de Waddenzee en grootgebracht in Zeeland, dat is dan een Zeeuwse mossel?
Of moet je onderscheid gaan maken naar herkomst in de zin van: 1ste generatie grootgegroeid vanaf 2 weken in Zeeuwse wateren, 1e generatie grootgegroeid in Zeeuwse wateren vanaf 3 maanden, of 3e generatie van zaad af aan grootgegroeid in Zeeuwse wateren? Etc. En hoe controleer je dat?
In de vorige week herhaalde uitzending 'Mosselzaad' van Klootwijk aan Zee is te zien hoe buitenlandse mosselen (klaar voor consumptie, geen zaad) eerst worden gedoopt tot Zeeuwse alvorens ze verkocht worden als ' Zeeuwse'. Het water doet het ;-)
Hij mocht het openlijk filmen. Er zijn geen geheimen. Nep of een merkextensie, zoals Nick suggereert?
Niet alleen het mosselzaad, Lizet. De meeste kweekpercelen liggen in de Waddenzee.
Als Hollander, en dus belanghebbende bij de benaming, maak ik bezwaar tegen de naam "Hollandse Nieuwe" voor haring die door Denen is gevangen. Ik eis dat er voortaan Deense vlaggetjes in worden geprikt.
Ik weet overigens waar de mosselman woont en dat is niet in Zeeland.