imagefoto: zakgollop

Er komt weer een nieuwe versimpelde kleurcode voor gezonde etenswaar aan. In Europees kader is het ontwikkeld door o.m. respectabele organisaties zoals de Europese Consumentenbond, de PvdA, supermarktconcerns en ons ministerie voor Volksgezondheid. Rood is fout. Groen is goed. Zo simpel is dat.

Het voorstel is vandaag aan de Europese Commissie gepresenteerd. Die toonde zich erg geïnteresseerd.

Voor alle duidelijkheid nog maar eens een keer: ik zou er in ieder geval niet in geïnteresseerd zijn als ik een stem in de Commissie had. Waarom niet? Dat is heel simpel: was de wereld maar zo simpel.
Te veel of te weinig vet, suiker en zout zijn uiterst relatieve begrippen. Het gaat om combinaties, wat iemand doet en hoe hij of zij verder leeft. Duidelijk zal zijn dat alleen maar rode stippen, uiteindelijk een rode kaart opleveren. Maar die krijgt de een veel sneller dan de ander. Ik ben bovendien bang dat iemand die alleen maar industrieel gemaakte voeding eet die net door de 'groentest' komt nogal bedrogen uit kan komen. Terwijl iemand die regelmatig 'rood' eet, maar veel beweegt, dol is op groenten, veel beter uitkomt terwijl hij fout leeft. Blind varen op 'rood = fout' zal wel veilig zijn (maar in heel wat gevallen onzin). Groen is en zal altijd problematisch blijven. Groen is helemaal niet zonder meer veilig.

Niet zo makkelijk dus, zo'n simpel systeem! Ongetwijfeld krijgen we straks stoplichten vóór andere stoplichten en wordt het toch nog ingewikkeld.

Ik durf de weddenschap wel aan dat bij een dergelijk systeem iedereen met wat meer achtergrond in biochemie en gezondheid zonder problemen 25 verkeerde 'groene' combinaties binnen een halfuur kan bedenken.

Ik zou liever een beetje meer vertrouwen in de verstandelijke vermogens van onze bevolking zien: die kan best begrijpen wat voor combinaties goed en welke slecht zijn bij welke manier van leven. Het gaat erom de communicatie-vormen daarvoor te vinden. Niet om het zoveelste infantiele stoplicht-systeem de wereld in te slingeren.
Dit artikel afdrukken